Poco F3 test - odličan izbor za većinu korisnika

Poco F3 test - odličan izbor za većinu korisnika

Poco F3 5G je u prvom redu fantastično brz telefon koji na tom planu značajno odskače od drugih popularnih modela a da od njih nije značajno skuplji

  Sadržaj
   Poco F3 test – odličan izbor za većinu korisnika

   Pozitivne ocene

   • Odličan odnos uloženo – dobijeno
   • Snapdragon 870 u ovoj klasi je fenomenalan izbor
   • Svetao AMOLED 120 Hz ekran, čak 1300 nita
   • Stereo zvučnici
   • Vrlo dobra autonomija
   • Kamera sistem je prijatno iznenadio

   Negativne ocene

   • USB 2.0 konektivnost
   • Mnogi ne vole MIUI korisnički interfejs

   Izvanredan hardver, odličan ekran, solidne kamere, genralno vrlo solidan dizajn – u ovoj klasi, za ovaj novac – bolje nema. Svaka neka zamerka koju bi tražili na silu… stavite hiljadu evra u džep i možda i dobijete ono što ste želeli. Za sve ostale, tu je Poco F3

   U potrazi za telefonom koji predstavlja dobru kupovinu u cenovnoj klasi od oko 400e, stižemo i do Poco F3 telefona. Zašto baš do 400e? Pa nemamo pravi, tačan i konkretan odgovor na to pitanje ali se ta kategorija nekako sama nametnula ove godine.

   To je ona kategorija uređaja koja nudi više u odnosu na onu standardnu 300e klasu telefona koja je najpopularnija i najprodavanija. Koliko više? Toliko da možemo da kažemo i apsolutno stanemo iza toga – više nego dovoljno da bismo drage volje kao kupac doplatili tih 50ak evra više kako bismo dobili konkretniji i – strašno brz telefon.

   Poco F3 telefon je telefon koji su mnogi iščekivali puna dva meseca, neki od vas su tražili i naše mišljenje kako bi dobili potvrdu svoje ideje o kupovini ovog telefona i sigurni smo da – pogrešiti nećete. U stvari, ne da nećete pogrešiti, nego ćete doneti veoma dobru i razumnu odluku. 

   Poco F3 smo otpakovali pre nekoliko dana, prikazali ga u posebnom videu na našem YouTube kanalu, predstavili specifikacije i družili se sa njim proteklih sedam dana. Nećemo prepričavati i ponavljati specifikacije, neka za to posluži unboxing video koji možete pogledati – hajde da se fokusiramo na iskustva. Osnovni utisak koji nosimo jeste brzina flegship telefona – koliko je samo dobar ovaj čipset.

   Snapdragon 870 radi kao sat

   Snapdragon 870 je zaista munjevit i radi kao sat, ne greje se ni približno najjačem modelu iz ove sezone a razliku u brzini – ko u radu oseti na delu, molimo da nam napiše kako da i mi u našim godinama to spoznamo. Benchmarke ne priznajemo, samo realni rad.

   Fantastičan je posao napravio Qualcomm sa ovim procesorom i pomalo je neverovatno da je uspeo da se nađe u telefonima ove cenovne klase kao što su Poco F3 i Moto G100. Sve je to nama jasno, 5 naspram 7 nanometara, Cortex X1 najnovije jezgro naspram prošlogodišnjeg A77 – ali to A77 jezgro kuca na višem taktu i svaka čast 40 posto višem radnom taktu ovogodišnje Adreno grafike.

   Čak bismo rekli da je Qualcomm iz poslovne perspektive možda i napravio blagi kiks, jer ovaj čipset bez dileme nudi više nego što košta. Rasipaju se ovog puta u Qualcomm-u. 

   U kombinaciji sa 8GB RAM-a koliko ima model koji nam je stigao na test, ovaj telefon se u realnom radu pokazao u stilu najbržih telefona – jer do pre koji mesec telefoni sa sporijim procesorom od ovoga prodavali su se po dva puta višoj ceni. Odsustvo micro SD slota nekim korisnicima će predstavljati problem, tu nema dileme ali nije to prvi telefon tog tipa da bi u 2021 godini od toga pravili slona.

   Dizajn, autonomija

   Uostalom, na raspolaganju je i ovakva verzija sa 256 giga prostora. Ekran je vrlo dobar i AMOLED pravi razliku, tu nema šta da se doda. Nije to onaj najbolji od najboljih ekrana kao što je na Mi11 Ultra, ali maksimalno fluidan rad na 120Hz i odlično osvetljenje od 1300 nita u ovoj cenovnoj klasi je ono što ćete teško dobiti na drugom mestu.   

   Što se dizajna tiče, jedan moderan telefon, privlačnog ali ne i jedinstvenog izgleda  – u mnogim poljima podseća na brojne druge modele krovnog brenda. Staklo napred i nazad, Gorila pete generacije, konekcije na svojim mestima… tražili bismo malo dlaku u jajetu da ne bude baš sve pod konac, ali je ne nalazimo u nekom konkretnom smislu. 

   Senzor otiska prsta u power tasteru radi brzinom munje. Fantastično brzo! Znate da smo već dugo u taboru sa senzorom otiska prsta ispod displeja, ali moramo priznati da smo pomalo ljubomorni na ovu brzinu otključavanja telefona. Voleli bismo telefon koji ima obe mogućnosti, što se naravno nikada neće dogoditi. 

   Stereo zvučnici obezbeđuju da zvučna slika bude bolja nego obično, a zanimljivo je i da je u poređenju sa Samsung Galaxy S20+ telefonom, odziv niskih frekvencija nešto bolji, uz pristojan frekventni balans, pa F3 definitivno ne razočarava u tom pogledu – nije mala stvar porediti se sa flagshipom, makar on bio i prethodne generacije.

   Baterija 4520 mAh, brzo punjenje snagom 33W i napunjena baterija za nekoliko minuta manje od sat vremena. Da ne pričamo bajke kod ovakvih telefona o dva dana upotrebe jer profil kupca ovih telefona kaže da se intenzivno koriste i da je 30 posto preostalog kapaciteta krajem dana ono što kupac očekuje. Naš desetočasovni YouTube test Poco F3 završio je sa 54 procenta preostalog kapaciteta baterije. To je to! 

   Ima još jedna stvar koju smo zamerili ovom telefonu tokom otpakivanja… USB 2.0 jeste izneneđanje i juče smo izveli jedan mali test čiji nas je rezultat ostavio u rebusu. A tiče se onih koji prebacuju svoje slike i video zapise sa telefona na komp često: sve ove fotografije i klipove koje smo snimili ovim telefonom preneli smo na računar i merili vreme. Iste te fajlove smo zatim preneli na Galaxy S21 Ultra pa kopirali na kompjuter, a S21 Ultra podržava USB 3.2 protokol – dobili smo iste rezultate u pola sekunde na transfer od preko minut i po. 

   MIUI

   Sve to lepo zvuči, ali MIUI, reći će mnogi… pa i mi! Vidite ovako, postoje firme koje softver razvijaju deceniju i više – uložile su ne desetine, stotine miliona dolara. Apple i Samsung, svaki u svom domenu, pravi su primeri toga – sa svim onim bezbednosnim aspektima vezanim za primenu telefona u poslovnoj primeni, koliko smo samo puta na sajmovima išli da slušamo predavanje o Samsung Knox sistemu.

   Dizajn i izgled softvera je polje gde ova dva proizvođača ostvaruju jasnu razliku u odnosu na sve ostale i ako tako gledamo – sa izuzetkom generičkog Android iskustva koje jeste brzo ali izgleda neugledno i neprivlačno, svako drugi bi trebalo da bude kritikovan zbog izgleda korisničkog interfejsa jer nisu Apple ili Samsung. 

   MIUI je takav kakav jeste, šarenolik, ne treba mu lagani fejs lifting već botoks i hijaluron da bi se utegao da izgleda lepo. Ko ga koristi dugo, nema nikakav problem sa njim. Ko dolazi iz ovog drugog sveta, može da se navikne, neko lako, neko teško – neko nikako. I sve je to stvar ukusa i slobodne volje – Poco odnosno kompanija koja stoji iza njega će vam na drugom planu to nadoknaditi. I to treba poštovati…svako od nas zna šta su i gde su prioriteti i na taj način bira. 

   Kamere Poco F3 telefona

   A kada su kamere u pitanju, Poco F3 5G dolazi sa do sada toliko puta viđenim glavnim senzorom od 48MP, sa otvorom blende of f/1.8, kao i 8MP ultraširokim senzorom koji hvata 119 stepeni i makro kamerom od 5MP, nešto bolje od uobičajenih 2MP. 


   Iako bismo na osnovu ovoga pomislili da će i rezultati biti unapred dobro poznati, to baš nije tako, jer u ovom slučaju novi Snapdragon 870 prilično menja stvari – znamo već da svaki chipset ima dosta udela u obradi fotografija i videa, pa kad uz to dodamo i softverske optimizacije, iznenađenja su moguća.  

   U domenu dnevnih fotografija to možda i nije toliko očito, mada bismo rekli da su one ipak bolje nego što smo to do sada viđali od ovog senzora na nekim drugim modelima. Oštrina i nivo detalja su korektni, dinamički opseg dosta dobar, a moramo pohvaliti i ekspoziciju koja je uvek dobro odmerena i taj raspoloživi opseg iskoristi na najbolji način, bez gubitka detalja u najbitnijim delovima scene. Boje su relativno prirodne sa tek minimalnim “ulepšavanjem”, pa će vam glavni senzor pružiti ne samo upotrebljive, već i lepe fotografije danju.   

   Ultraširoki senzor od 8MP, pored naravno dosta šireg kadra ima i nešto življe boje od glavnog, ali i dalje dosta približan izgled, pa čak i pristojan nivo detalja, s obzirom na dosta manje megapiksela, iako fotografije evidentno izgledaju nešto mekše u odnosu na one sa glavne kamere. 

   I pored ugla snimanja od 119 stepeni, korekcija geometrije je sasvim korektna, pa ukupno obe kamere možete koristiti onako kako to situacija zahteva i na kraju krajeva, biti nagrađeni vrlo dobrim fotografijama.  

   Treća, makro kamera od 5MP, koja je na većini drugih telefona uglavnom levo smetalo i služi da se proizvođač pohvali kako ima kameru više, u ovom slučaju je apsolutno prijatno iznenađenje i možemo reći solidno vredan dodatak telefonu, naročito za one koji vole da fotkaju sitne objekte ili detalje iz blizine. 5MP daje dovoljno detalja da fotografije izgledaju dobro, a glavna stvar koja pravi razliku je dodatak autofokusa koji je na ovom tipu kamera praktično neophodan kako bi prosečan korisnik iz ruke mogao da napravi upotrebljivu fotografiju.

   Sa Poco F3 makro kamerom ćete bez problema moći da napravite dobre makro fotografije, sve dok ima iole dovoljno svetla, koje je kao i uvek neophodno za ovaj tip snimanja. Ako se poput nas nađete u čudu kako se aktivira makro režim na ovom modelu, jedini način je da izaberete Pro mod i u njemu aktivirate macro senzor, pošto se ta opcija ne pojavljuje u standardnom foto modu koji nudi samo ultraširoki i standardni kadar, kao i zum od 2x koji je zapravo samo softversko uvećanje i možete ga izbeći kad god je to moguće. 

   Noćni mod na ovom telefonu radi odličan posao, i to ne samo na glavnoj, već čak i na ultraširokoj kameri, pa su fotografije dobre oštrine i svetline, sa dobrom redukcijom šuma koja uspešno zadržava detalje. Opet, utisak je da su ovi rezultati nešto bolji nego što smo ranije viđali od istog senzora.  

   Ono što je takođe prijatno iznenađenje je video snimanje, pa 4K snimci sa glavnog senzora izgledaju zaista dobro, kao što ste verovatno videli na početku ovog videa i sa Poco F3 ćete bez problema moći da snimite iznenađujuće dobre kadrove. Stabilizacija je prilično dobra i uspešno pegla pokrete, iako je ponekad u određenim delovima scene moguće primetiti više pomeranja nego u centru kadra.

   Ultraširoki senzor u ovom slučaju snima dosta dobro, ali je u njegovim 4K snimcima primetno manje detalja nego onim sa glavnog senzora, ne baš kao da je u pitanju Full HD, ali ipak sa dosta većom razlikom nego što je to slučaj sa fotografijama.  
    
   Ono čime smo takođe vrlo prijatno iznenađeni je noćno video snimanje koje je ne samo upotrebljivo, već čak neočekivano dobro za ovu klasu, sa vrlo pristojnim nivoom šuma i dobrim zadržavanjem detalja, čak i u situacijama sa vrlo malo svetla.

   Kritikovali smo nedostatak snimanja videa u 4k-60 frejmova u unboxing videu ali sa ovih 30 slika u sekundi kada je video u pitanju, Poco F3 je tu kritiku jasno ublažio. Jer ima i mnogo skupljih telefona kod kojih 4K-60fps video ne liči ni na šta. 

   Poco F3 dolazi i sa nekim specijalizovanim video modovima koje će oni koji vole da snimaju zanimljive klipove za TikTok i društvene mreže obožavati, poput npr. Dual Video i Clone modova, u kojima Snapdragon 870 pokazuje svoju snagu kreirajući efekte za koje vam je obično potrebna desktop mašina sa Adobe After Effects. Vrlo zanimljiva opcija koja će onima sa malo kreativnosti omogućiti da naprave baš zanimljive stvari. 
    
   Za kraj priče o kamerama, pomenimo i prednju kameru od 20MP koja je odlične oštrine, kolorita i kontrasta i pravi vrlo dobre selfi fotografije, kako u standardnom, tako i portret modu koji zamućuje pozadinu. Portret mod izgleda odlično, iako je ponegde moguće primetiti sitne artefakte na ivici odeće i kose ako baš uveličate fotografije na računaru. 

   Sve u svemu… ako su vas naplašili konstatacijama da kamere na Poco F3 telefonu i nisu nešto, slobodno ih stavite na ignore. Kamere su apsolutno adekvatne ovom telefonu i zaista smo i mi sami vrlo obazrivo krenuli u ovaj test, sada vidimo – bez razloga.

   Ako vam je fotografija prioritet, dodajte duplo više pa još malo para preko toga i kupite telefon sa sjajnom kamerom. Ako vam je dovoljno da imate dobru kameru, Poco F3 vas neće razočarati. Nama jeste obaveza da sve te telephone i kamere na njima negde poredimo, procenjujemo – ali sigurni smo da ako bismo bili vlasnici ovog telefona ne bismo se osećali loše sa ovom kamerom.

   Nema greške…

   I, šta reći za kraj? Izvanredan hardver, odličan ekran, solidne kamere, realno vrlo solidan dizajn – u ovoj klasi, za ove pare, nema bolje. Svaka neka zamerka koju bi tražili na silu… stavite hiljadu evra u džep i možda i dobijete ono što ste želeli.

   Poco F3 je apsolutni Best buy telefon u ovom trenutku, mi dilemu nemamo.

   Po ceni od 390e za 6/128 ili 440e za 8/256 – a kako vi kažete ima tamo negde i jeftinije, bolji telefon nećete pronaći.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi