Testirali smo Poco X4 Pro 5G telefon

Testirali smo Poco X4 Pro 5G telefon

Poco X4 Pro 5G nije jedinstven telefon, pre bismo rekli da se radi o uređaju identičnom Redmi Note 11 Pro modelu, samo sa drugačijim brendingom

  Sadržaj
   Testirali smo Poco X4 Pro 5G telefon

   Pozitivne ocene

   • Upečatljiviji dizajn u odnosu na Redmi Note 11 Pro

   Negativne ocene

   • Sve mane Redmi Note 11 Pro telefona sačekale su nas i u ovom slučaju

   Na kupcima je samo da odluče da li im se više dopada da im se telefon zove Xiaomi ili Poco: da li im se dopada svedeniji dizajn Redmi Note-a 11 Pro ili neobičniji izgled Poco X4 Pro 5G modela. Jer, po svemu drugome su oba ova telefona potpuno identična

   Na test je stigao i prvi Poco telefon za 2022. godinu – Poco X4 Pro 5G.  U godinama koje su za nama, subbrend kompanije Xiaomi uvek je pronalazio načine da oduševi publiku mogućnostima svojih uređaja, fantastičnim balansom karakteristika i povoljne cene. Naročito prethodne, 2021. godine koja je bila čini se nikada bolja za Poco. Ali došla je 2022. godina i postavila svima jednu teško rešivu nejednačinu u kojoj je konačni rezultat uvek od – do.

   Naviknuti smo da sa svakim Poco telefonom koji dođe u ovu redakciju takav uređaj predstavimo sa velikim ushićenjem, ovaj zato možemo da započnemo sa Redmi Note 11 Pro copy – Poco X4 Pro 5G paste.

   Potpuno istovetne specifikacije smo videli u uređaju koji smo vam već predstavili u vidu Redmi Note 11 Pro recenzije na našem sajtu i YouTube kanalu. Jedna jedina razlika je odsustvo senzora dubine kod Poco X4 Pro telefona. Čak su i dimenzije uređaja iste u delić milimetra – jedina razlika odražava se kroz oblik sistema kamera na poleđini telefona koji je u slučaju Poco modela, nesvakidašnji.

   Poco X4 Pro 5G – dizajn

   Ideja dizajna poleđine uređaja potekla je iz prošlogodišnjeg Mi11 Ultra modela koji je, setite se toga, doneo onaj veliki kamera blok koji je pride sadržao i dodatni displej. Njega naravno u ovoj klasi uređaja nema ali opet smatramo da je Poco uspeo u svojoj nameri – da se razlikuje od drugih.

   Neće se verovatno baš svima dopasti ali danas je neobično važno razlikovati se od ostalih kada vidite sve one telefone poređane na policama prodavaca – siguran sam da će Poco X4 Pro u takvom nizu uređaja izazvati pažnju, a to je već pola posla. A u žutoj Poco varijanti deluje još primetnije…

   Kućište telefona izrađeno je od polikarbonata, dok je ekran zaštićen Corning Gorilla Glass 5 staklom. Što se poleđine telefona tiče, zvaničnog podatka nema: i mi smo ovde u redakciji diskutovali, staklo ili plastika. Da je staklo, proizvođač bi svakako to naglasio, s druge strane gledano u odnosu na Poco M4 deluje da je staklo.

   Kao i kod pomenutog Redmi Note 11 Pro modela, ram telefona je zaravnjen sa sve četiri strane a i okviri oko ekrana su jasno primetni, bilo bi lepo da su nešto tanji.  Poleđinu telefona definiše pomenuti kamera blok koji u suštini predstavlja set senzora na uobičajenim pozicijama a na desnoj strani dominira veliki Poco natpis i u donjem uglu markertinški adut u vidu 108 mpix kamere.
    
   Telefon je težak i masivan pod rukom, čitavih 205 grama, tu na testu nam je istovremeno i Poco M4 Pro i 25 grama razlike je jasno osetno pod rukom, čak nekako deluje da je i veća razlika u težini. Još jedan prilog tezi da je staklo na poleđini telefona. Ono što je interesantno je da telefon uopšte nema loš balans težine – sasvim bi logično bilo da vuče u jednu stranu zbog masivnog bloka koji izdvaja kamere u odnosu na kućište telefona ali je to sasvim fino iznivelisano.

   Desna strana rezervisana je za power taster sa senzorom otiska prsta i iznad njega klackalica zvuka: naspram nje, leva strana potpuno lišena bilo kakvih konektora ili tastera. Na gornjoj strani na kojoj obično zatižemo samo rupicu sekundarnog mikrofona pregršt svega: 3.5mm konektor za slušalice, rešetka drugog zvučnika, otvor pomenutog sekundarnog mikrofona i infrared port. Na donjoj je fioka za dve Nano SIM kartice – jedan od slotova može da bude zauzet memorijskom karticom, primarni zvučnik, Type C USB port i primarni mikrofon za razgovore.

   Ekran, specifikacije

   Ekran Super AMOLED 6.67 inča, 1080×2400 piksela rezolucija, 20:9 odnos stranica, rekosmo već zaštićen Corning Gorilla Glass 5 staklom. Osvežavanje 120Hz, naravno ne adaptivno već birate između 60 i 120 HZ, između dužeg trajanja baterije ili fluidnijeg prikaza na ekranu. Osvetljenje vrlo solidno za ovu klasu telefona, 700 nita odnosno 1200 u ekstremnim uslovima.

   Procesor znate, Snapdragon 695 – jedino dostupno rešenje za sve proizvođeče koji žele da uopšte imaju ponudu u ovom cenovnom segmentu: sve znate šta se dešava, alternative praktično nema u ovim mesecima… uzećete ili ovaj telefon sa 695 procesorom u ovom cenovnom razredu, ili 680 za stotinak evra manje. Ili neki telefon sa pregaženim MediaTek Helio čipovima.

   Trenutno alternative nema, videćemo naredne nedelje kako se pokazao telefon sa Dimensity 920 čipom, ali to je već sledeća cenovna klasa. Kome nije jasno o čemu govorimo a propustio je našu analizu, preporučujemo da pogleda video o tome na našem YouTube kanalu.
    
   U par reči, solidne performanse, 5G podrška, ali značajno degradirane performanse kamera koje evidentno pružaju lošije rezultate nego modeli iz prethodne sezone sa istim senzorima – a posebno nedostatak mogućnosti snimanja 4K videa kome eto ni dan danas ne možemo da se načudimo. Ali, neko to od gore vuče konce.

   Standardno za ovu klasu, 6GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke, mada je u ponudi i opcija 8/256 za 40 hiljada dinara, odnosno 45 hiljada ta varijanta sa više RAMa i mesta za podatke. Sve isto kao Redmi Note 11 Pro…
    
   Baterija 5000 mAh, punjač 67W koji puni telefon za oko tri četvrtine sata. Nakon 10 časova kontinualne YouTube reprodukcije pri osvetljenju telefona na 50 procenata, preostalo je tačno 50 posto kapaciteta baterije, što znači da bi Poco X4 Pro 5G mogao da izgura dva dana lagane upotrebe pre nego dođe vreme za punjenje uređaja.

   Po pitanju proximity senzora, ili eventualnog kašnjenja u prispeću poruka tiče, sve smo proverili i sve funkcioniše besprekorno na našem testnom modelu. Nema nikakvih zamerki, sve se događa momentalno.
    
   Što se softvera tiče, MIUI 13 na Androidu 11: i dalje novu verziju Android operativnog sistema nismo videli na ovogodišnjim modelima ove klase. Korisnički interfejs poznajete, milion puta smo govorili o njemu, sve je poznato… ali, šarenilo ubi. Kada pozovete prozor sa aplikacijama sve pršti od šarenila, neke igre, neki nepotrebni softveri. Nama nekako bode oči.

   Kamere

   A što se kamera tiče, iako ono proširenje sa zadnje strane deluje ogromno, Poco je u njega smestio samo tri kamere, glavnu, ultraširoku i macro. Glavna od 108MP sa otvorom blende of f/1.9 je jasno izdvojena na vrhu, dok su ispod nje levo ultraširoka od 8MP f/2.2 i macro f/2.4 kamera od 2MP na dnu. Tu je još i LED blic, kao i AI oznaka – radi simetrije.

   Za glavni senzor je odabran Samsung S5KHM2 koji je povoljnija varijanta 108MP senzora i koji smo do sada viđali na mnogim modelima različitih proizvođača – i niti na jednom od njih nas nije oduševio. Da se razumemo, Poco X4 Pro je u stanju da napravi zaista dobre fotografije glavnom kamerom u mnogim situacijama, lepih boja i kontrasta, ali su neke mane ovog senzora koje prepoznajemo i sa drugih modela i dalje tu.
    
   Ovde najpre mislimo na šum koji je konstantno prisutan, čak i pri najjačem svetlu i najnižim ISO vrednostima, a koji negativno utiče na nivo detalja – deo šuma se pri obradi odstrani, deo ostane, ali obe komponente smanjuju percipirani nivo detalja u slici, zbog čega ona prosto ne deluje kao nešto što biste očekivali od senzora od 108MP. Viđali smo i senzore od 48MP koji po tom pitanju ostavljaju bolji utisak.
    
   Druga zamerka je dinamički opseg koji kao da varira, pa je na nekim fotografijama dobar, dok na drugim, oko 50% njih detalji u tamnim delovima scene budu svedeni na crnu. Kada saberemo ove dve zamerke, rezultati koje glavna kamera pruža variraju od sjajnih do tek prosečnih i prava je šteta što nisu konzistentniji – potencijala ima, nešto od ovoga je rešivo uz još malo truda oko optimizacije algoritama za obradu, a nešto je prosto do senzora i bojimo se da tu nažalost nema pomoći. Snapdragon 695 to jednostavno ne radi kako bi svi mi voleli i kako smo navikli.

   Ono što je Poco odradio dobro je da slike sa ultraširoke kamere, koja koristi Sony IMX355 senzor daju skoro identičan izgled kao one sa glavne. U ovom slučaju 8MP daje očekivano nešto niži nivo detalja, ali usled pomenutih stvari razlika i nije baš tolika koliko bismo očekivali, pa su i fotografije ukupno sasvim korektne, pogotovo ako ih gledate na ekranu telefona ili koristite za društvene mreže.

   Jedina veća zamerka koju imamo na ovu kameru, pre na optiku nego na sam senzor je hromatska aberacija zbog koje ivice nekih objekata deluju manje jasno ili se na njima da primetiti blago razlivanje boja, mada to i nije tako neobična pojava na ovom tipu senzora.
    
   Najmanje nas je naravno impresionirao macro senzor koji je ona najbazičnija opcija od 2MP bez autofokusa, pa je i njegova upotrebljivost upitna – zapravo vrlo je teško za prosečnog korisnika napraviti pristojnu fotografiju sa njim, što zbog oštrine, što zbog fokusa, pa je tek upotrebljiv ako vam nekada zatreba, mada je iste, ako ne i bolje rezultate moguće napraviti i glavnom kamerom, korišćenjem 2x zoom opcije, koja u nedostatku telefoto senzora služi i u tu svrhu.

   Ono što nam se dopalo na ovom modelu je noćni mod koji radi prilično dobar posao u svim uslovima i na koji nemamo neke veće zamerke. Noćne fotografije su propisno osvetljene, sa vrlo dobrom reprodukcijom boja i korektnim nivoom detalja, mada smo stekli utisak da bi ovom modelu baš značila optička stabilizacija, jer se na nekim fotografijama primećuje malo mućenja usled pokreta ruke pri korišćenju noćnog moda. Vrlo prijatno iznenađenje je i koliko dobro noćni mod radi sa ultraširokom kamerom – neočekivano s obzirom na lošije performanse, pa pohvala Xiaomi-u za napredak u ovom domenu.
    
   E sad, kad je video u pitanju, postajemo pomalo dosadni, ali kao i kod mnogih ovogodišnjih modela i korisnici Poco X4 Pro mogu da zaborave na 4K snimanje. Full HD u 30 slika u sekundi, Qualcomm izgleda smatra da vam je to sasvim dovoljno. Kvalitet u poređenju sa bilo kojim 4K telefonom – neuporediv, prosto nije to to, povratak godinama unazad. Za tu rezoluciju, video je korektan, zanimljivo čak i noću, mada stabilizacija nije baš sjajna, pa ukupno nemamo baš previše reči hvale za video na ovom modelu, ali to je što je, nije krivica proizvođača.

   Za ljubitelje selfija doduše imamo dobre vesti, jer je prednja kamera od 16 MP sa otvorom blende od f/2.5 vrlo dobra, sa dosta detalja i vrlo lepom reprodukcijom boja.

   Poco X4 Pro – Utisci

   A zaključak o Poco X4 Pro 5G telefonu je da su proizvođaču kao i svima ostalima ove godine, jednostavno vezane ruke i nema ama baš nikakvog prostora da se napravi nešto drugačije. Jedini element koji je mogao biti drugačiji od mora telefona sličnog izgleda jeste poleđina telefona i mislimo da je tu Poco odigrao vrlo lepo, na neobičan i poseban način.

   Što se cene tiče, ni tu nije bilo prostora da Poco napravi neku neverovatnu ponudu na način na koji je to umeo prethodnih godina – kada imate uređaj koji jedan kroz jedan nudi isto što i telefon primarne kompanije,  ne možete dalje da se podvlačite sa cenom. Na kupcima je samo da odluče da li im se više dopada da im se telefon zove Xiaomi ili Poco, i da li im se dopada svedeniji dizajn Redmi Note-a 11 Pro ili neobičniji izgled Poco X4 Pro 5G modela.

   Za sve više od ovoga što smo vam danas prikazali, moraćete da izdvojite veći iznos, tako je kako jeste, a ukoliko vam 4K video nije imperativ i dovoljno vam je da škljocnete jer uostalom te slike samo i gledate na mobilnom telefonu, Poxo X4 Pro 5G vas ostatkom mogućnosti i brzinom neće razočarati.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi