Testirali smo: Samsung Galaxy S23 FE 

Testirali smo: Samsung Galaxy S23 FE 

Za sve one kojima je punokrvna Galaxy S serija van finansijskog domašaja, Samsung je pripremio novi izdanak Fan Edition serije: Galaxy S23 FE koji se našao pod našom lupom

  Sadržaj
   Testirali smo: Samsung Galaxy S23 FE 

   Pozitivne ocene

   • Najkompletniji kamera sistem u klasi
   • IP68 rejting
   • Premijum izrada
   • Odličan ekran
   • Android 14
   • One UI 6

   Negativne ocene

   • Vrlo loša autonomija
   • Sporo punjenje
   • Okviri oko ekrana mogli bi biti manji

   Sa novim predstavnikom Fan Edition serije, Samsung popunjava svoj portfolio u svim cenovnim razredima: tek nešto više od mesec dana deli nas od Galaxy S24 serije, a naravno, ni nova generacija Galaxy A klase samim tim nije predaleko. Kompletna ponuda kojoj verujemo itekako zavidi ostatak konkurencije

   Ponuda telefona u klasi iznad srednje a ispod premijum segmenta ove godine bila je jako slaba: krajem godine eto stiže nam dugoočekivani Samsung Galaxy S23 FE da možda popuni tu prazninu. Galaxy S23 FE nema za cilj da se bori u visokoj klasi već da ponudi dosta toga onima koji ne žele ili nisu u situaciji da sebi priušte skuplje uređaje.

   Samsung je kao što znate, preskočio S22 FE prošle godine i to je bilo možda i malo iznenađenje, posebno zato što je Galaxy S21 FE bio vrlo dobra kupovina i začetak jedne nove serije za sve one koji su želeli nešto više od Galaxy A serije, ali cenovno manje od premijum S serije.

   Novi FE po specifikacijama prilično liči na svog prethodnika a ni dimenzije ova dva modela nisu se mnogo promenila. Ekran je ostao isti, kako po dijagonali od 6.4 inča što ga, koliko god to neobično zvučalo, svrstava u manje telefone, a isto tako i i po tipu panela.

   U pitanju je Dynamic AMOLED 2X panel na 120 herca sa 1080p rezolucijom, ali smo, pomalo iznenađujuće dobili stariju generaciju Gorilla Glass 5 stakla umesto Victus zaštite na S21 FE. Novina je aluminijumsko kućište, koje je kod prethodnika bilo plastično, ali i 8 umesto 6 GB RAM-a, što je i očekivano u ovoj klasi.

   Kada su kamere u pitanju, glavna i selfi kamera su zamenjene drugim senzorima, dok širokougaona i telefoto, bar po specifikacijama deluju preslikano sa S21 FE modela. Ista je ostala i baterija – nešto skromnijih 4500 mAh, sa još skromnijim punjačem od 25 W, kojeg nećete pronaći u pakovanju.

   Ukratko, noviji čipset poreklom sa Galaxy S22 serije, nova glavna kamera i metalno kućište sa staklenim leđima, koje prati dizajnerske linije nove S23 serije. I dok se Galaxy S23 prodaje za oko 117 hiljada dinara, sa istom tom 8/128 GB memorijskom konfiguracijom S23 FE koštaće 83 hiljade dinara. Nije malo novca, ali je osetno niže od punokrvnih S23 modela. Ukoliko vam je 128 GB malo, a verujemo da će biti tesno kada krenete da snimate 4K video snimke, možete se opredeliti i za 256 GB verziju koja košta 90 hiljada dinara.

   Naravno, Galaxy S23 FE će biti dostupan i u Yettelu uz ugovor, možete malo da mu oborite cenu uz dobro poznatu reciklažu: ovih dana počinje pretprodaja tokom koje ćete biti u  prilici da uz uređaj dobijete Galaxy FE buds slušalice pa eto prilike da osetite benefit ukoliko se odlučite za ovaj telefon nakon naše recenzije

   Dizajn – u stilu Galaxy S serije

   Iako vizuelno tako ne deluje, S23 FE je jedan ozbiljan, masivan telefon. Osetno teži od S21 FE, čak 32 grama više, a krivca treba tražiti u aluminijumskom ramu i staklenoj poleđini, pošto su dimenzije manje-više kao kod S21 FE. Ovo će možda naterati na razmišljanje kupce koji ne vole teške telefone, jer je razlika između 177 i 209 grama osetna u ruci, ali i džepu.

   S23 FE ima aluminijumski ram između dve staklene površine zaštićene Gorilla Glass 5 staklom, a kao i kod svih modernih telefona, tu je IP68 zaštita od vode i prašine, što znači da ga možete poneti na more bez mnogo brige o povremenim padovima u bazen, ili slučajnom zapljuskivanju talasa. Mada su ti uslovi u ovom momentu podaleko od nas, ali treba gledati u budućnost.

   Dizajn S23 serije je preslikan i kod ovog modela, sa srebrnim prstenovima oko tri izbačena sočiva sa zadnje strane. Prednja i zadnja strana su potpuno ravne, dok je aluminijumski, matirani ram blago zaobljen, kako bi telefon prijatnije ležao u ruci.

   Leva strana nema nikakvih konektora, dok se desno nalaze Power taster i klackalica za regulaciju zvuka, stilizovani tako da ne odudaraju previše od dizajna telefona, a da istovremeno budu funkcionalni.

   Gore je slot za SIM kartice sa mikrofonom, dok su dole USB-C, primarni mikrofon i rešetkasti otvori glavnog zvučnika. Ulogu drugog zvučnika stereo sistema preuzima slušalica čiji se tanki otvor nalazi između ekrana i rama telefona. Napomenućemo i da nema otvora sa gornje strane, što znači da je jedan kanal zvuka usmeren ka korisniku, ali i da nema „rasipanja zvuka“ tokom telefonskih razgovora.

   Ekran – Dynamic AMOLED 2X

   Sve u svemu, novi S23 FE prati linije serije kojoj pripada, što znači da se radi o jednom vrlo elegantnom telefonu, koji se po dimenzijama nalazi između S23 i S23+. Za one koji su zaboravili, ekran S23 meri 6,1 inča po dijagonali, S23+ ima ekran dijagonale 6,6 inča, dok je S23 FE u sredini sa odmerenih 6,4 inča.

   Veliki ekran je potpuno ravan, ima malenu rupicu za selfi kameru i skromne okvire između panela i rama telefona, sa zaobljenim uglovima, koji dodaju na eleganciji, ali kradu malo prostora po uglovima.

   A što se ekrana tiče, ponovićemo, u pitanju je identičan panel kao kod S21 FE po svim karakteristikama – Dynamic AMOLED 2X tipa, sa 1080p rezolucijom i osvežavanjem od maksimalnih 120 Hz, bez LTPO matrice za granularno adaptivno ponašanje prema sadržaju koji se prikazuje.

   Samsung navodi 1450 nita maksimalne svetline, a mi smo izmerili 1265.8 nita našim instrumentima što na osnovu dosadašnjih iskustava u testiranju, odgovara navodima proizvođača. U svakom slučaju ekran je veoma svetao na direktnom suncu, i zbog dobrog kontrasta neće vam se dešavati da morate da bežite u hladovinu da biste nešto bolje videli.

   Samsung podrazumevano nudi Vivid i Natural prikaze boja, a oba nude odličnu reprodukciju boja u svojim spektrima, pokrivajući najveći deo boja koje treba da vidite, pa je samo pitanje da li više volite življi ili nešto prirodniji prikaz, odnosno toplije ili hladnije boje.

   Kada je osvežavanje u pitanju, možete birati između fiksnih 60 ili adaptivnih 120 Hz, koji menja između ove dve vrednosti u zavisnosti od onoga što gledate na njemu. Sem ako ne želite da uštedite malo baterije ne vidimo razlog za fiksnih 60 Hz, jer dinamička promena radi baš fino, bar po detekciji operativnog sistema.

   Android 14 i novi One UI 6

   Kada ga već pomenusmo, Galaxy S23 FE dolazi sa Android 14 OS-om i novim One UI 6.0. Iako u suštini veoma slični, One UI 6.0 doneo je dosta vizuelnih, ali i funkcionalnih promena.

   Ona koju ćete svakako prvo primetiti je novi, redizajnirani deo sa obaveštenjima, koji sada podrazumevano prikazuje kontrolu svetline i kada vidite samo prvi red ikonica. U opcijama, kao i kod verzije 5.1 možete odabrati da se ovo prikazuje ili ne prikazuje, kao i panel za kontrolu drugih uređaja i izlaz zvuka za povezane uređaje.

   Prave razlike vide se kada se proširi deo sa prečicama koji zauzima ceo ekran, a ima fiksirane dugmiće za Wi-Fi i Bluetooth. Ako želite, u opcijama možete podesiti da prevlačenjem sa desne strane dobijete veliki panel sa prečicama, a sa leve i u sredini kombinovani mali sa obaveštenjima.

   I aplikacija kamere je dobila redizajn, sa brzom prečicom za direktnu promenu rezolucije između podrazumevanih 12 MP na punih 50 MP, ali i sa malo više opcija u podešavanjima.

   Sistemski font je takođe malo promenjen, kao i izbor emodžija. Zaključani ekran je dobio više opcija prilagođavanja i personalizacije. Unapređeni su bezbednost i privatnost sa novom Autoblocker funkcijom, a i baterija se više ne nalazi u okviru Device Care opcija, već je dobila svoju stranicu, sa dosta novih opcija…

   Autonomija – moralo je bolje

   Da li je do novog Android operativnog sistema ili korisničkog interfejsa, autonomija nas je razočarala – a to je realno bila najveća zamerka i prethodniku, Galaxy S21 FE modelu. 4500 mAh baterija realno bi morala više da pruži. U realnim uslovima iole intenzivnije upotrebe, več uveče ćete gledati gde da se priključite na punjač, a ako planirate da bindžujete serije – nemojte da računate na više od 12 do 13 sati video reprodukcije. Na našem testu YouTube reprodukcije, sa svetlinom na 50% baterija je posle 10 sati pokazivala svega 33%.

   Kao što smo i navikli, punjač nije deo pakovanja, a maksimalna podržana snaga punjenja je svega 25 W, što znači da se možete osloniti na 25 W punjač koji Samsung prodaje za svoje telefone bar pet ili šest godina unazad. Sa njim prazna baterija za 15 minuta stiže do 30%, za pola sata do 57%, a do 100% mu treba jedan sat i 27 minuta, što definitivno nisu ono što očekujemo u 2023. godini. I to bi bile naše najkonkretnije zamerke koje bismo uputili Galaxy S23 FE modelu – očekivali smo bolje iskustvo.

   Novi softverski kutak za bateriju nudi različite opcije za očuvanje zdravlja poput limitiranja punjenja na 85% (sa kojim ćete punjač tražiti i pred kraj radnog vremena), adaptivne baterije koja će izbacivati aplikacije iz memorije zarad manje potrošnje i aktiviranja „brzog“ žičnog i bežičnog punjenja.

   Exynos 2200 – procesor iz S22 serije

   Što se hardverske osnove tiče, o Exynos 2200 platformi smo pričali nadugo i naširoko sa S22 serijom, koja se oslanjala na ovaj, godinu dana stari flagship čipset. Za one sa jeftinijim ulaznicama, u pitanju je konkurent Snapdragon 8 Gen 1 čipsetu napravljen u 4 nm proizvodnom procesu.

   Najbrže jezgro je Cortex X2 na 2,8 GHz, iza kojeg slede tri A710 na 2,5 GHz i nešto sporija, ali energetski efikasnija A510 jezgra na 1,8 GHz. Ne treba zaboraviti ni Xclipse 920 GPU koji koristi AMD RDNA 2 arhitekturu, ali koji se nije posebno pokazao protiv odličnog Adreno 730 GPU iz pomenutog Snapdragon 8 Gen 1 čipseta.

   Telefon raspolaže sa pomenutih, za današnje vreme skromnih 128 ili 256 GB UFS 3.1 skladišne memorije i 8 GB brzog LPDDR5 RAM-a koji garantuje dobre performanse u većini poslova, ali koji ipak blago zaostaje za modelima sa Snapdragon čipsetovima 8. generacije.

   Kamere – najveća prednost u odnosu na konkurenciju u klasi

   Pored cene, stvar koja većinu najviše zanima su kamere ovog telefona. Sistem se sastoji od Samsung ISOCELL GN3 glavnog senzora od 50 MP sa optičkom stabilizacijom i f/1.8 blendom, 8 MP Hynix telefoto senzora sa 3x optičkim zumom  OIS i f/2.4 otvorom blende, te 13 MP senzorom širokougaone kamere sa f/2.2 blendom i odličnom 10 MP selfi kamerom fiksnog fokusa sa S22 serije.

   Fotografije glavnom kamerom su odlične u različitim svetlosnim uslovima. Po danu daju onaj karakterističan Samsung izgled, bogat detaljima, sa živim bojama i zavidnom oštrinom. Dinamički raspon je širok, kontrast odličan, a ponekad se može desiti da slike na telefonu izgledaju malo atraktivnije nego u prirodu.

   Čak i u slabijim svetlosnim uslovima kamera ne posustaje. Veliki otvor blende i krupni pikseli upijaju dosta svetla i u automatskom i u zasebnom noćnom režimu. Ovo rezultuje dopadljivim fotografijama, sa iznenađujuće dobrom reprodukcijom boja i dobrim kontrastom. Redukcija šuma je na visokom nivou, kao i dinamički raspon koji lepo pokriva tamne i svetle delove.

   Širokougaona kamera daje prilično širok kadar u odnosu na onaj sa glavne. Boje su nešto mirnije nego na glavnoj kameri, i to je možda i najveća zamerka, dok je sve ostalo premašilo naša očekivanja od jedne kamere ovog tipa. Dinamički raspon je odličan, kao i količina detalja, sa odličnom redukcijom šuma i ne toliko uočljivim padom kvaliteta ka uglovima kadra.

   Ova kamera podjednako iznenađuje i performansama u slabim svetlosnim uslovima. Širok dinamički raspon pokriva sve što je potrebno, kreirajući jako dobre fotografije za kameru ovog tipa. S vremena na vreme boje veštačkog svetla mogu otići u pogrešnom smeru (20231104_001157.jpg), a ako vam je kadar baš taman neminovno ćete izgubiti jedan njegov deo, što realno i ne treba očekivati od ove kamere.

   Telefoto kamera ima 3x optički zum koji je sasvim dovoljan za ozbiljno uveličanje u odnosu na druge dve. Kvalitet je jako dobar, sa dobrim dinamičkim rasponom, bojama bliskim onima sa glavne kamere i odličnom redukcijom šuma.

   Noćne fotografije sa 3x zumom kontroliše automatika i telefon će se mnogo češće odlučivati da koristi krop kadra glavne kamere, posebno kada u kadru nema mnogo svetla. Međutim, sa dovoljno svetla S23 FE će koristiti pravo zum sočivo i slike su i tada prilično dobre, čemu dosta pomaže optička stabilizacija.

   Moramo i da napomenemo da Samsung sa sve tri kamere na zadnjoj strani – 50 MP, 13 MP i 8 MP pravi fotografije od 12 MP, što, sem sa glavnom kamerom nema mnogo smisla. Jasan nam je napredak AI endžina čipseta, ali skaliranje fotografije od 8 MP na 12 MP sigurno će rezultovati lošijim rezultatima od realne rezolucije.

   Jedina kamera koja ne snima fotografije u 12 MP je selfi. U pitanju je rado viđen gost na telefonima godinama unazad. Kao i na S22 seriji, ova kamera je izuzetna i jedna od najboljih selfi kamera na telefonima današnjice, što ste mogli da vidite ako ste pratili naše testove najboljih kamera na telefonima.

   Kada je video u pitanju, S23 FE je dobio podršku za 8K u 24 fps, ali su 4K video snimci i dalje mnogo bolji. Nažalost 4K u 60 i 8K video snimci su dostupni samo na glavnoj kameri, tako da je 4K u 30 fps i dalje najbolji izbor za snimanje sa sve tri kamere.

   Ovi snimci glavnom kamerom su jako dobri po svim svojim parametrima – količini detalja, oštrini, dinamičkom rasponu, kontrastu, bojama i količini šuma. Stabilizacija jako dobro radi svoj posao, a ako bismo nešto zamerili to je veštačko izoštravanje, koje je primetno kod krošnji drveća i travi, gde kreira veštački utisak da je slika oštrija nego što jeste. Slično je i sa noćnim snimcima, sa dosta detalja, dobrom dinamikom kadra i vernim bojama, te očekivano odličnom redukcijom šuma.

   Širokougaona kamera ima izuzetnu elektronsku stabilizaciju i pravi prilično dobre dnevne video snimke. Kadar je prilično širi od onog sa glavne kamere, šum je zadržan pod kontrolom, a boje su lepo reprodukovane. Ova kamera nije za noćne snimke, ali ako vam baš zatreba širok kadar, gledajte da bar bude dobro osvetljen, jer to pravi razliku između dobrog i jedva vidljivog snimka punog šuma.

   Dnevni snimci telefoto kamerom su očekivano – dobri. Šum je nešto vidljiviji, ali je sve ostalo na visokom nivou, uključujući i odličan dinamički raspon. Ne očekujte količinu detalja kao na glavnoj kameri i bićete više nego zadovoljni. Tranzicija sa jedne na drugu kameru tokom snimaka bi mogla biti bolja, po ugledu na Apple, na primer, ali i na jače pripadnike S23 serije. Noćni snimci ovom kamerom su korektni, ali imaju dosta šuma i lično bismo ih preskočili, ako baš prilike to ne traže.

   Selfi snimci su takođe jako dobri, a kamera se, iako joj možda fali malo dinamičkog raspona, trudi da vaše lice prikaže što je to moguće bolje, žrtvujući ponekad deo pozadine, što je sasvim očekivano i pohvalno. Elektronska stabilizacija odlično radi svoj posao, a za razliku od najboljih modela Xiaomi ponude, ova kamera bez problema snima u 4K u 30 i 60 fps. Među selfi kamerama pametnih telefona, ova je sigurno među top 5.

   Kada bi trebalo rezimirati kamera sistem u ovom cenovnom opsegu: teško da u cenovnom  segmentu ove godine objavljenih modela ima telefona sa boljim sistemom kamera od Galaxy S23 FE. Jedino Samsung uspeva da u ovu klasu ubaci telefoto kameru sa 3x optičkim zumom a kada se naviknete da imate telefon sa ovakvom mogućnošću, teško da ćete prihvatiti da se vratite nazad: čak i ako niste neko ko puno fotografiše.

   Da li je S23 FE opravdao očekivanja?

   Sa cenom od 83.000 dinara, odnosno 710 evra, Samsung Galaxy S23 FE je pristojno jeftiniji od S23 ili S23+, ali isto tako, realno moramo da primetimo da su i razlike tu. Iako ima odličan ekran, IP68 rejting i dobre kamere, autonomija je nažalost podbacila, a težina telefona definitivno neće biti po svačijoj meri.

   Galaxy S23 FE jeste veoma dobar telefon, ali deluje nam da mu nekako fali malo Fan Edition magije, koju ovog puta nismo osetili. Jer autonomija na telefonima je realno u prethodne dve godine primetno napredovala

   Upravo zato Samsung Galaxy S23 FE ostavlja utisak kao ste hteli da kupite S23 ili S23+, ali vam je zafalilo novca, pa ste spustili očekivanja i zadovoljili se sa S23 FE. Ono što je sigurno je da ćete za taj novac dobiti veoma dobar telefon, sa odličnim kamerama, ekranom i dizajnom, ali i svežim softverom i 4 velika ažuriranja Android operativnog sistema, a to nikako nije mala stvar. I koliko možemo da primetimo, koricnicima upravo to postaje sve bitnije.

   I sa ovim novim predstavnikom Fan Edition serije, Samsung popunjava svoj portfolio u svim cenovnim razredima: tek nešto više od mesec dana deli nas od Galaxy S24 serije, a naravno, ni nova generacija Galaxy A klase samim tim nije predaleko. Kompletna ponuda kojoj verujemo itekako zavidi ostatak konkurencije.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (2)
   1. DaniloScekic

    Postoji li sansa da se isforsira azriranje na android 14 one ui 6.0 na samsung galaxy s23. Prilicno kasni u odnosu na ostale na mom uredjaju. Naime bezbjednosna zakrpa stoji da je iz aprila 2023.god. Ne mogu nju da azuriram niti sistem. Nemam poteskoca u radu telefona sa aktuelnim interfejsom i androidom 13 ali ipak me brine sta moze biti razlog kasnjenja azuriranja. Da li ce vracanje na fabricka podesavanja pomoci, hoce li se instalirati novi UI prilikom podizanja sistema?

   2. Po prikazanim uzorcima, kamera je... osrednja.

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi