Xiaomi 13 Lite test - Elegancija srednje klase

Xiaomi 13 Lite test - Elegancija srednje klase

Sa cenom od 60.000 dinara Xiaomi 13 Lite se smešta u srednju klasu modernih telefona, a da li zaista nudi sve što je potrebno da se ta cena opravda?

  Sadržaj
   Xiaomi 13 Lite test – Elegancija srednje klase

   Pozitivne ocene

   • Elegantan dizajn
   • Lagan i lepo leži u ruci
   • Odličan AMOLED ekran
   • Brzo punjenje i punjač od 67 W u paketu
   • Odlična glavna i širokougaona kamera

   Negativne ocene

   • Osrednja autonomija baterije
   • Bez pravog pomaka u performansama
   • Mono zvučnici
   • Osrednja selfi kamera
   • Android 12
   • Cena

   Od Xiaomi 13 Lite telefona se očekivalo da po pristupačnoj ceni donese dobar deo onoga što su doneli Xiaomi 13 i 13 Pro modeli. Njegov naziv – Xiaomi 13 Lite najbolje opisuje težina od 171g. U pitanju je jedan od elegantnijih i laganijih uređaja koje smo imali na testu u poslednje vreme. Novi Snapdragon 7 Gen 1 nije doneo ozbiljna poboljšanja u odnosu na Snapdragon 778G, a sa Xiaomi 13 Lite su izostali stereo zvučnici i Android 13. Dok su glavna i širokougaona kamera jako dobre, selfi kamera je razočarala, posebno kada se u obzir uzme da je cena ovog modela kod nas 60.000 dinara.

   Lite varijanta telefona koja svojim brojem prati najjaču seriju Xiaomi telefona prethodnih je godina jako lepo prolazila kod kupaca: bazirana na procesorima serije 7 kompanije Qualcomm, uvek je nudila više od klase kojoj su pripadali Redmi Note Pro telefoni i realno rečeno, vrlo pristojno zadovoljavala potrebe svih onih kojima ne treba premijum telefon. Šta nam to donosi Xiaomi 13 Lite?

   Zanimljiv dizajn

   U pitanju je znatno lakša verzija Xiaomi 13, u stvari, ako je dizajn u pitanju –  13 Pro modela, sa hardverom prilagođenim srpskim platama. U stvari, dizajnom deluje kao kombinacija Xiaomi 12 i 12T modela, sa nešto četvrtastijim i dominantnijim kućištem primarnih kamera.

   Nestao je onaj ravni, masivni okvir, koji je zamenio nešto elegantniji ram, sa oblim ivicama i tankim bočnim stranama koje razdvajaju zakrivljeni ekran i leđa, koji liče na one sa Xiaomi 13 Pro modela. Iako većina nas ovde u redakciji voli taj dizajn, isto tako smo voleli i onaj sa ravnim ivicama koje je doneo Mi 11 Lite 5G pre dve godine. Kao što nam se dopalo što je Xiaomi 13 stigao sa ravnim ramom telefona – pomalo smo iznenađeni što je model 13 Lite napustio taj pravac koji ga je karakterisao kroz par generacija Lite telefona.

   Ram telefona izrađen je od polikarbonata, dok su napred i pozadi staklene površine. Ekran je zaštićen Gorilla Glass 5 zaštitnim staklom, kao kod premijum Xiaomi 13 modela, dok podataka o zaštiti poleđine telefone nema, a svakako, uvek dobrodošla je IP53 zaštita od prašine i letnjih pljuskova koji nam uskoro slede.

   Zahvaljujući uskom ramu na bočnim stranicama telefon vrlo lepo i čvrsto leži u ruci, što je pohvalno u svetu modernih klizavih telefona. Kada tome dodate i lagane materijale od kojih je Xiaomi 13 Lite napravljen dolazimo do težine od 171 gram, što je dodatni plus kod rukovanja. Još jedan razlog za Lite u nazivu…

   Odličan AMOLED ekran

   AMOLED ekran dijagonale 6,55 inča već godinama karakteriše Xiaomi Lite seriju, samo što je sada blago zaobljenih bočnih stranica a ne ravan kao ranije. Okviri oko ekrana su mali, ali primetni. Ekran je standardne rezolucije 2400×1080 piksela, nudi 120 Hz osvežavanje i vrlo lepu svetlinu od 1000 nita, sa Dolby Vision i HDR10+ sertifikatima, što je pohvalno u ovoj klasi.

   U praksi, AMOLED ekran Xiaomi 13 Lite telefona zaslužuje samo reči hvale. Dobra rezolucija, osvežavanje od 120 Hz, detekcija dodira na 240 Hz i PWM na 1920 Hz, sa Dolby Vision i HDR10+ podrškom. Svetlina je dovoljno visoka za ovu klasu, a prikaz deluje dobro i na jako sunčanom danu. Osvežavanje u podrazumevanom pametnom režimu radi u 120 Hz kada čačkate ekran i 60 Hz u video snimcima ili kada ne pipate ekran neko vreme. Interesantno je da se telefon isto ponaša i kada forsirate 120 Hz, bez neke realne razlike u odnosu na „pametni“ režim.

   Senzor otiska prsta smešten je ispod ekrana telefona a u gornjem delu ekrana, centriran po sredini se nalazi izrez u obliku pilule sa dve kamere: selfi i DOF senzorom, a na donjoj optički senzor otiska prsta. Ostali elementi su na svojim očekivanim mestima, uz uvek dobrodošli IC port sa gornje strane. Veliko razočarenje je nedostatak stereo zvuka: Xiaomi je na tom planu beskompromisan već godinama, uvek je prednjačio u svim klasama uređaja – čak i u onim gde je konkurencija to mogla samo da sanja. Stereo zvuk imali su 11 Lite 5G, 11 Lite 5G NE, 12 Lite – a 13 Lite nema? Zašto?

   Performanse tog jedinog zvučnika su osrednje u najboljem slučaju – niti je glasan, niti pokriva širok raspon zvučne slike, što je ozbiljan korak unazad u odnosu na prošlogodišnji Xiaomi 12 Lite sa stereo zvučnicima.

   Leđa i kamere

   Što se poleđine telefona tiče, Xiaomi se ovoga puta odlučio da dve primarne kamere smesti u okvir velikog kruga zadnje strane, dok su makro kamera i blic ispod. Celo kućište kamera je izbačeno van ravni leđa i pomereno u levu stranu, ali kako su mu dimenzije pristojne, i bez maske će lepo ležati na ravnoj površini. Maska koja dolazi u paketu niveliše zadnju stranu, ali je ne preporučujemo, jer kvari prilično dopadljiv izgled telefona.

   Na test smo kao što vidite dobili svetlo plavu varijantu, koja se posebno lepo uklapa sa blago tamnijim ramom telefona, a sve površine imaju sjajnu završnu obradu. Druge dve raspoložive boje Xiaomi 13 Lite telefona su crna i svetlo roze.

   Sistem pokreće Snapdragon 7 prve generacije, iako je pre neki dan najavljen izlazak telefona sa Snapdragon 7+ Gen 2. Naravno, ne govorimo to tek tako, već da biste razumeli koliko se brzo menjaju generacije čipsetova, a mi nismo ni stigli pošteno da probamo telefone čija zamena je već stigla. Znači da u momentu objave novog čipseta mi nismo stigli ni da izbacimo recenziju telefona, mislimo upravo na ovaj uređaj koji vam danas predstavljamo.

   Snapdragon 7 Gen 1

   Za one koji su zaboravili, Snapdragon 7 prve generacije je 4 nm čipset koji se, kao i Snapdragon 8 prve generacije proizvodi u Samsung proizvodnim pogonima, a u ovom slučaju društvo mu pravi 8 GB RAM-a i 128 ili 256 GB UFS 2.2 memorije. Kod nas se za sada prodaje ova jača verzija sa 8/256 GB memorijskom konfiguracijom koja košta 60 hiljada dinara, koju smo mi i testirali.

   Performanse Snapdragon 7 Gen 1 čipseta deluju kao skromni korak napred u odnosu na Snapdragon 778G, sa malim razlikama u CPU i GPU delu. Malo veću razliku ovaj čipset ostvaruje na polju veštačke inteligencije i mašinskog učenja, ali ne možemo da kažemo da su nam performanse bile problem u bilo kojoj situaciji. Faktor ograničenja je UFS 2.2 memorija, koje iako ima dosta, vapi za malo bržim performansama, što se oseti kada instalirate neke veće aplikacije ili prebacujete podatke.

   Nažalost, prelazak sa 6 na 4 nm, odnosno sa Snapdragon 778G na 7 Gen 1 nije doneo očekivano poboljšanje, pa ne čudi previše što je Qualcomm već izbacio novu generaciju ovog čipseta, ovoga puta u TSMC izvedbi. Da nas ne shvatite pogrešno, daleko od toga da su Snapdragon 778G i 7 Gen 1 loši čipsetovi, ali smo razočarani nepostojanjem generacijskog skoka performansi.

   Kada sagledamo koliko je Qualcomm za protekle dve godine unapredio seriju 8 procesora po svim pitanjima, onda možemo da kažemo da su unapređenja serije 7 mizerna – i da smo razočarani. Da se razumemo, 778G je bio odličan, njegov naslednik 778G+ doneo sjajna poboljšanja na planu energetske efikasnosti, a Snapdragonom 7 prve generacije kao da je Qualcomm hteo da poruči – dosta vam je ta brzina, za više od toga kupite telefon sa procesorom serije osam.

   Pa je verovatno tu neko zaključio da je takva ideja promašaj, da su se preigrali, pa su brže bolje najavili drugu generaciju sa oznakom Plus. Dakle, u ovom slučaju imamo Snapdragon 7 prve generacije, što znači da su preskočeni procesori 7+ i Gen 2 – već se direktno skače na 7+ druge generacije. I u stvari – to će biti taj procesor koji smo očekivali sa nestrpljenjem: lista promena u odnosu na ovaj procesor je impozantna. Imate vest na Benchmark sajtu, potražite u pretrazi i uverite se. Najlepše ali i najneobičnije od svega, telefoni sa tim procesorom stižu već narednog meseca!

   Baterija i punjač

   Uz telefon dolazi providna silikonska maska, punjač snage 67 W i USB-A na USB-C kabl, što je identično pakovanje onome sa kojim dolazi premijum Xiaomi 13. Baterija ovog modela ima 4500 mAh, a Xiaomi reklamira punjenje od 0 do 100% za ravno 40 minuta.

   Performanse punjača su tu negde, u skladu sa reklamiranim vrednostima, pa naša iskustva kažu da će vam od 0 do 100% trebati oko 45 minuta, a baterija je nakon pola sata pokazivala 82%. Sa 4.500 mAh i Snapdragon 7 Gen 1 čipsetom pokazuju se svi nedostaci Samsung 4 nm proizvodnog procesa, pa je baterija pokazala tek osrednju autonomiju, sa 52% autonomije nakon 10 sati video reprodukcije. Ovo znači da možete očekivati jedan dan kombinovane upotrebe, ali ne mnogo više od toga, što je prava šteta u ovoj klasi koja bi trebalo da cilja dobru autonomiju kao jednu od svojih jačih strana.

   MIUI 14 na Android 12

   Sa softverske strane, Xiaomi 13 Lite koristi MIUI 14 na Android 12 osnovi. MIUI 14 smo već videli na Xiaomi 13 i 13 Pro modelima, ali nedostatak novog Android OS-a znači i nekoliko bitnih funkcija manje. Jedna od ključnih – optimizacija Android OS-a na nivou kernela i optimizacija procesa u pozadini, koje su ovde izostale, što se i vidi po nešto lošijim performansama baterije od očekivanih.

   Ostatak prepoznatljivih MIUI 14 funkcija, uključujući i specifičnosti poput napredne privatnosti su tu, a ako želite da saznate nešto više, slobodno pogledajte naš test premijum dela Xiaomi 13 serije.

   Znamo već iz prethodno objavljenih testova ove godine da je nova verzija Androida privilegija jačih telefona a da su modeli srednje klase za sada osuđeni na dvanaesticu, ali smo se nadali da bi jedan ovakav telefon ipak mogao da donese noviju verziju. Nažalost, nije.

   Xiaomi 13 Lite sistem kamera

   Sistem kamera Xiaomi 13 Lite modela je jako interesantan. Glavna kamera umesto Samsung HM2 od 108 MP kod Xiaomi 12 Lite sada koristi 50 MP Sony IMX766 senzor sa prilično velikim pikselima od 1 mikrometra iza svetlog sočiva blende f/1.8 koji je po nama u ovoj klasi i po ovoj ceni uređaja morao da donese optičku stabilizaciju a nije. Širokougaona kamera je ostala ista kao kod Xiaomi 12 Lite – 8 MP, zahvata ugao od 120 stepeni i ima sočivo blende f/2.2. Treća je 2 MP makro kamera sa fiksnim fokusom i f/2.4. Sa prednje strane se nalazi 32 MP f/2.4 selfi kamera kojoj društvo pravi senzor dubine od 8 MP za bolje portretne fotografije.

   Glavna kamera – Sony IMX766

   Dnevne fotografije koje postiže glavna kamera su odlične: dinamički raspon je dobar, detalja ima dosta, šum ćete videti samo u najtamnijim delovima, a boje su verno reprodukovane, sa malo življim prikazom od realnog. Tu je i 2x zum, ali on koristi krom glavnog senzora i njegov upscale na 12,5 MP, tako da postoji razlika, jer su slike mekše, sa više šuma zbog upscale algoritma, ali i dalje veoma upotrebljive.

   Poređenja radi, fotografije smo napravili i sa Nothing Phone (1) telefonom, koji koristi isti senzor, ali sa drugim čipsetom (Snapdragon 778G) i drugim čipom za obradu slike – želeli smo da sagledamo koliko je i da li je Snapdragon 7 prve generacije u tom smislu bolji od prethodnika, ima li nekih unapređenja.

   Dinamički raspon koji postiže Xiaomi 13 Lite je za nijansu bolji od onog kod Nothing Phone, uz napomenu da Xiaomi koristi agresivniji algoritam za izoštravanje, pa slike na oko deluju oštrije.

   Noćne fotografije su takođe prilično dobre, poredeći sa konkurencijom u klasi. Dinamički raspon je dobar, šum je pod kontrolom, boje su verne i sveukupno smo zadovoljni performansama ove kamere u slabim svetlosnim uslovima. Reprodukcija boja je dobra, kao i kontrola izvora svetla.

   Noćni režim dodatno otvara senke, ali ponekad ume da pretera, tako da ga treba koristiti samo kada regularni režim reprodukuje tamne fotografije.

   Ultra-širokougaona kamera

   Širokougaona kamera je prosečna za ovu klasu. Bez autofokusa, sa nešto mekšim prikazom i manje detalja. Dinamika kadra je nešto uža, boje nešto mirnije, ali su fotografije i dalje jako dobre za širokougaonu kameru u ovom cenovnom rangu.

   Ova slika se ponavlja i noću. Fotografije su mekše, mutnije, ali ako imate dovoljno svetla – prilično dobre. Oštrina opada ka ivicama kadra, a svetla umeju da prave problem, ali smo sveukupnim kvalitetom zadovoljni.

   Makro kamera

   Slično je i sa makro kamerom. Fotografije su prosečne, ograničene rezolucijom senzora i fiksnim fokusom, ali mogu da posluže kada zatreba da se približite više nego što dozvoljava glavna kamera, a imate dovoljno svetla u kadru.

   Selfi kamera

   Selfiji iz nekog razloga nude tri nivoa zuma: 0,6x – 0,8x – 1x. Kao što pretpostavljate, 0,6x je u stvari realna širina sočiva, a druga dva su samo krop glavnog kadra kod kojih radi upscale na punu rezoluciju, jer ovaj senzor iz nekog razloga ne koristi Quad Bayer sistem.

   Kvalitet selfija je osrednji. Dinamički raspon je nešto uži nego na primer kod 16 MP kamere kod Nothing Phone koje se čuvaju u 4 MP, pokazujući da rezolucija u većini slučajeva nije garancija kvaliteta.

   Detalja nema mnogo, ali zato šuma ima i na svetlim delovima, čim malo uveličate fotografije, što nikako nije dobro u ovoj cenovnoj klasi. Čak ni DOF kamera ne pomaže toliko da kažete da su portreti mnogo bolji. Vraćamo se na Nothing Phone selfi kameru koja bez dodatne kamere dubine u većini situacija bolje detektuje ivice subjekta i rešava bokeh efekat, nego kombinacija dve kamere na Xiaomi 13 Lite, koja bi, po svakoj logici morala da bude bolja.

   Jedina dobra stvar je što kamera umesto Quad Bayer sistema pravi selfije sa drugačijom ekspozicijom, tako da krajnji rezultat ponekad može da vas iznenadi, posebno u kontrastnim situacijama.

   Video snimci

   Video snimci glavnom kamerom maksimalno omogućavaju 4K u 30 fps, dok je širokougaona ograničena na 1080p u 30 fps. 4K snimci su odlični po svim parametrima, uzevši u obzir cenovnu klasu. Boje su dobre, detalja ima, snimci su generalno oštri, uz malo jaču ekspoziciju u nekim situacijama, ali ništa strašno. Elektronska stabilizacija lepo kompenzuje kretanje, kreirajući generalno vrlo kvalitetne video snimke. Slično je i po mraku, sa dobrom kontrolom šuma, dosta detalja i prilično oštrom slikom i dobrim kontrastom.

   Najskuplji Lite

   Sa cenom od 60.000 dinara, Xiaomi 13 Lite je najskuplji Xiaomi Lite telefon do sada. 11 Lite 5G koštao je 47 hiljada dinara, 12 Lite je prethodnog oktobra stigao po ceni od 57 hiljada dinara – a Xiaomi 13 Lite je prvi uređaj ovog tipa koji je premašio granicu od 500e, doduše, zamalo. Naravno, kada se uzima na ugovor kod Yettela, to sve postaje drugačije pa ni ta razlika u ceni nije ni izbliza tako primetna – naročito što imate dobro poznatu opciju da odnošenjem starog uređaja na reciklažu dobijete još povoljnije uslove.

   Dizajn i ekran telefona su naši favoriti, uz odličnu glavnu kameru, koje je u rame uz rame sa najboljima u ovoj klasi. Snapdragon 7 Gen 1 se nažalost nije pokazao kao iole ozbiljno unapređenje, ali je i dalje dobar čipset srednje klase koji će korisniku držati performanse na pristojnom nivou još nekoliko godina. Najveći problem ovog telefona jeste najavljeni dolazak znatno unapređenog Snapdragon 7 Plus procesora druge generacije, pa nikako ne bi bilo iznenađenje da uskoro vidimo i Xiaomi 13 Lite NE, kao pre dve godine kada je Snapdragon 780 bio zamenjen 778G procesorom.

   Verujemo i da će Android 13 sa MIUI 14 doneti bolju bateriju, što je jedno od polja na kojem smo očekivali više. Selfi kamera nije oduševila, ali u ovoj cenovnoj klasi nema telefona bez mane. Možda i najveći problem Xiaomi 13 Lite telefona je cena, za koju očekujete malo više od onoga što ovaj telefon nudi. Na primer stereo zvučnike, bolju bateriju i Android 13.

   I da bude jasno bolji od svog prethodnika, a u to nas nije uverio, kao što ni prethodnik to nije učinio u odnosu na godinu pre toga. Xiaomi Lite serija evidentno plaća danak neispunjenim očekivanjima ove serije Qualcomm procesora, pa deluje kao da se pune dve godine nije mnogo toga promenilo. Osim cene i odsustva stereo zvuka.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (0)

   Nema komentara 😞

   Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi