Testirali smo Xiaomi 12 i Xiaomi 12X

Testirali smo Xiaomi 12 i Xiaomi 12X

Xiaomi 12 i Xiaomi 12X deluju kao veoma zanimljivi telefoni. Njihova kompaktna priroda cilja publiku kojoj su dosadili telefoni velikih dimenzija...

  Sadržaj
   Testirali smo Xiaomi 12 i Xiaomi 12X

   Pozitivne ocene

   • Sada i ljubitelji kompaktnih telefona imaju izbor snažnih telefona
   • 12X nam se čini kao optimalniji izbor
   • Dobra izrada, Harman Cardon zvučnici, Gorilla Glass Victus zaštita

   Negativne ocene

   • Bez IP sertifikata otpornosti
   • Vreli procesori u oba telefona morali su biti bolje hlađeni
   • Model 12X ima samo Android 11, nejasna odluka proizvođača
   • Od Xiaomi-ja publika uvek očekuje konkurentnije cene

   Xiaomi 12 i 12X deluju kao veoma zanimljivi telefoni. Njihova kompaktna priroda cilja publiku kojoj su dosadili telefoni velikih dimenzija i žele smartfon koji staje u džep. Modeli su i slični – a i dovoljno različiti da kupci prema debljini novčanika mogu da se opredele

   Ono što možemo da primetimo na samom početku je da nam nekako deluje da će 2022. godinu u izvesnoj meri obeležiti kompaktni telefoni. Ako je i ne obeleže, onda barem možemo da kažemo da sada barem imamo priliku da biramo – što prethodnih par sezona nismo mogli. Xiaomi 12 i Xiaomi 12X su telefoni takvog tipa.

   Sve je počelo sa S22 serijom, a sada je i Xiaomi sa 12 i 12X u svojoj najskupljoj seriji ponudio ne jedan, nego dva kompaktna telefona. Mada se neki neće složiti da je 6.2 inča kompaktni telefon.

   I kako to obično biva, genetika je tu, pa Xiaomi 12, 12X i 12 Pro dele mnoge zajedničke elemente dizajna. Ali su 12 i 12X identični po dimenzijama, ekranu, kamerama, bateriji i još mnogo čemu.

   Xiaomi 12 i 12 Pro imaju isti čipset, a sva tri modela dele prednju kameru i memorijski podsistem. Što bi se reklo – za svakog ponešto.

   Ako zanemarimo Xiaomi 12 Pro, osim nekih sitnih stvari, 12 i 12X se razlikuju samo po čipsetu: Xiaomi 12 ima 4 nm Snapdragon 8 Gen 1, a Xiaomi 12X ima 7 nm Snapdragon 870. Iako to samo možda ne deluje kao velika stvar, imajte u vidu da čipset sadrži vrlo bitan procesor za obradu slike, pa finalna slika, iako je dobijate kroz istu kameru, često može da se razlikuje. Kao kod Samsung sa Exynos i Snapdragon čipsetovima. Ali doći ćemo i do toga.

   Dizajn

   Dizajnerski, ova dva telefona su isti, uz par grama razlike u težini. Izgled prati onaj sa 12 Pro modela, sa nešto manjim sočivom glavnog senzora i nešto skromnijim dimenzijama. Kako oba telefona dolaze sa istim rasporedom boja kućišta, imali smo sreće, pa su nam stigli modeli koji nemaju istu boju ni istu teksturu zadnje strane, tako da znate šta možete da očekujete.

   I zaista, kada ih uzmete u ruku, Xiaomi 12 ima neobičnu polu-providnu zrnasto-sedefastu teksturu, dok 12X ima ista leđa kao 12 Pro – matirana, tamno siva. Zrnasta struktura ima specifičan taktilni osećaj pod prstima, prijatan, ali veoma klizav, pa je sreća da Xiaomi u paket uključuje i providnu silikonsku oblogu za sve svoje modele. Prednost teksture je što ne zadržava otiske prstiju, dok se matirana poleđina brzo uprlja bez futrole.

   Xiaomi 12X je došao u tamnijem kućištu, pa je i kućište kamera u sličnom maniru, dok je ono na 12X srebrno, opet u skladu sa svojim izgledom. Kamere su kao i kod 12 Pro – jedan veliki senzor, u pratnji sa dva mala sočiva i dvostrukom LED lampicom pored njih.
    
   Sve ostalo je identično kao kod 12 Pro modela, samo u kućištu sa manjim dimenzijama: otvori stereo zvučnika, USB-C, IC transiver, mikrofoni, slot za SIM kartice i bočni tasteri. Čak su i ekrani blago zakrivljeni, ali manje od zadnje strane, dok je kućište kod cele Xiaomi 12 serije aluminijumsko, praveći sendvič između dve staklene površine.

   Ono što vam je jasno već sa prvim kontaktom sa telefonom je da su zahvaljujući dimenzijama i korišćenim materijalima veoma čvrsti i lepo leže u ruci. Ukoliko volite da koristite telefone bez zaštitne obloge/futrole, imajte na umu da ovaj prelepi dizajn prepun oblina nikako ne poboljšava sigurnost u ruci, pa su i 12 i 12X veoma klizavi u rukama, prosto beže – i toplo preporučujemo držanje telefona u futroli.

   Nažalost, nijedan model Xiaomi serije 12 nema zvaničan IP sertifikat, što je, s obzirom na cenovnu kategoriju – da ne kažemo nedopustivo ali teško prihvatljivo. Sa druge strane, pomenućemo odlični stereo sistem zvučnika koji identično zvuči kod oba modela, što je i logično.

   Zvučnici su jaki, iako ih nema četiri kao kod Pro modela, alo su zato lepo izbalansirani i zvuče prilično jasno. Verovatno je Xiaomi sa 12 Pro insistirao na četiri zvučnika, ali nije imao dovoljno veliku rezonantnu kutiju, pa je to ispalo gore nego da je koristio samo dva zvučnika kao kod 12 i 12X.

   Naravno, i kod njih zvučnike potpisuje Harman Kardon ekipa, a zvuk se kod oba modela tokom razgovora delimično čuje i na gornjem otvoru, ali čini se ne kao kod 12 Pro, već prihvatljivije, dovoljno da ne čuju baš svi u prostoru u kome se nalazite o čemu i sa kim razgovarate.
    
   Interesantno je da sva tri modela serije 12 zadržavaju skoro isti odnos ekrana i prednje strane od tik ispod 90%. Ovo je posledica zakrivljenih strana i diskretnih okvira koji se ne vide previše i prate oblik telefona, tako da se lepo dizajnerski uklapaju i donekle kontriraju boji kućišta, koja su svetlija.

   Ekrani

   Ekrani su isti na oba telefona i u pitanju su AMOLED paneli, ali bez LTPO tehnologije, što znači da nema onih finih prelaza i velikog raspona brzine osvežavanja. Rezolucija je klasičnih 2400×1080 piksela, sa maksimalnih 120 Hz osvežavanja, 480 Hz detekcije pokreta i Dolby Vision i HDR10+ sertifikatima. Dijagonala ekrana je 6,28 inča, što je malo više od 6,1 inča, koliko ima S22, ali je to i dalje veoma kompaktno i idealno za korišćenje jednom rukom.

   Zaštita ekrana je Gorilla Glass Victus, a fabrički dolazi i zaštitna folija, koju ćete brzo odlepiti ukoliko koristite navigaciju gestovima jer će vam palac zapinjati o nju na obodu telefona. O preciznosti i oštrini ne treba previše trošiti reči, jer i ova rezolucija na manjoj dijagonali obezbeđuje 419 piksela po inču – više nego dovoljno za zavidan nivo oštrine. Dodajte tome i visoku svetlinu deklarisanu na 1100 nita u ekstremnim uslovima, i fantastičan kontrast AMOLED ekrana i jasno vam je da na prikaz niko neće imati zamerki.
    
   Detekcija dodira od 480 Hz je odlična i igrači će posebno biti zahvalni na brzim potezima, posebno u pucačinama i igrama koje zahtevaju dobre reflekse. Kada je osvežavanje ekrana u pitanju, na raspolaganju su vam automatsko upravljanje ili statične vrednosti (60 ili 120 Hz). Napomenućemo da Auto opcija menja osvežavanje između 60, 90 i 120 Hz, što je suštinski isto što i radi Custom opcija kada izaberete 120 Hz. 
    
   Preciznost boja je nešto na šta je Xiaomi posebno pazio, pa i 12 i 12X podržavaju 100% DCI-P3 palete boja, sa bogatim opcijama podešavanja, o kojima smo već pričali kod 12 Pro modela, pa se nećemo ponavljati. Dovoljno je reći da će i najzahtevniji korisnici bez problema moći da podese prikaz na ekranu onako kako njima odgovara.

   Procesori u Xiaomi 12 i 12X telefonima

   Snapdragon 8 prve generacije pokreće Xiaomi 12, dok je za 12X odabran veoma dobri Snapdragon 870. Iako je u pitanju stariji proizvodni proces u 7 nm, naspram 4 nm kod Snapdragon 8 prve generacije, Snapdragon 870 je lepo optimizovan i ne greje se ni upola kao najjači Snapdragon današnjice.

   Naravno, Snapdragon 8 Gen 1 ima modernija jezgra i jaču grafiku, ali kada shvatite da vam se to svede na isto kada dođe do kočenja usled zagrevanja, moderniji čipset u suštini i nema toliko prednosti, osim možda u grafici, ali o tome vredi pričati tek za nekoliko godina.
    
   Ako malo razmislite, i dalje ne postoje aplikacije i igre u kojima Snapdragon 870 zaostaje za Snapdragon 8 Gen 1, a pride manje zagrevanje omogućava bolje performanse na duže staze i udobniji rad. Da se razumemo, i Snapdragon 870 ume da se zagreje, ali to nije ni prineti vatrici koju može da potpali najjači Qualcomm čipset u Xiaomi 12 telefonu, što se posebno oseti u igrama, kada telefon može biti neprijatan za držanje.

   Kao i što smo pomenuli, cela Xiaomi serija 12 ima isti memorijski podsistem: 8 ili 12 GB RAM-a i 128 ili 256 GB skladišne UFS 3.1 memorije, što je više nego dovoljno i za moderne Android 12 sistemske zahteve.
    
   Napomenućemo i da Android 12 za sada dolazi samo na Xiaomi 12, dok 12X ima MIUI 13, ali na Android 11 operativnom sistemu. Suštinski, nije toliko ni bitno koji je operativni sistem u pitanju, jer vi imate interakciju sa korisničkim interfejsom, koji isto izgleda na oba telefona, tako da Android 11 ili 12 ne možemo nazvati nekom pravom prednošću. Takođe, verujemo da je samo pitanje dana kada će i 12X dobiti novi Android. 

   Baterija, punjenje

   Oba telefona dolaze sa baterijama od 4500 mAh i brzim punjačima snage 67 W koji za ravno 40 minuta napune oba telefona od 0 do 100%. Jedina razlika je što Xiaomi 12 podržava brzo bežično punjenje na 50 W i reverzno punjenje na 10 W, dok 12X nema te mogućnosti.

   Sa druge strane, test baterije je pokazao da Xiaomi 12X mnogo efikasnije koristi kapacitet baterije od svog jačeg i skupljeg brata. Na kraju 10h video reprodukcije, baterija je na Xiaomi 12X pokazivala 48%, dok je na Xiaomi 12 ikonica bila na 36%. Ovo se u realnom radu prevodi na oko dva dana upotrebe za Xiaomi 12X i jedan i po dan za Xiaomi 12, što, s obzirom na kapacitet baterije i nije baš pohvalno, jer se dobar deo te struje oslobađa kroz toplotu i zagrevanje.

   Kamera sistem

   Kada su kamere u pitanju, kao što rekosmo, sistem je identičan na oba telefona – glavna 50 MP Sony IMX766 kamera, širokougaona 13 MP OmniVision kamera i 5 MP Samsung makro kamera sa autofokusom. Selfi kamera je ista kod sva tri modela, 32 MP sa f/2,5 sočivom, bez spajanja piksela.

   Glavne kamere nisu kao kod Pro modela, senzor je nešto manji, a samim tim i pikseli. Otvor blende sočiva je ostao istih f/1.9, stabilizacija je optička, a sistem autofokusiranja ne toliko napredan. Međutim, kvalitet fotografija je i dalje na visokom nivou. Rezultujuće slike imaju 12,5 MP, vrši se spajanje četiri susedna piksela, a kvalitet je jako dobar. Dinamički raspon je dobar kao i boje, a detalja ima dosta u svim delovima kadra, kako onde gde je to očekivano, tako i u onim komplikovanim delovima – krošnji drveća na primer.
    
   Boje su kod Xiaomi 12 modela nešto toplije i življe, a primetan je i veći nivo detalja, posebno u kontrasnim i mračnim delovima. Slike kod 12X su nešto oštrije, ali veštački, što dovodi do gubitka detalja, pa smo generalno zadovoljniji slikama koje pravi Xiaomi 12. Ruku na srce, razlike su prilično male kada je kvalitet fotografija u pitanju, ali su vidljivije sa opadanjem svetlosnih uslova, kao na primer oblačnim danima.

   Slajder ima 2x režim, ali kako ova kamera nema telefoto sočivo, ove fotografije se dobijaju isecanjem sredine kadra pune rezolucije i prilagođavanjem (upscale) te slike na 12,5 MP, što je Xiaomi i pre primenjivao. Interesantno je da i pri ovim uslovima slike i dalje izgledaju odlične na oba telefona, gotovo kao i one sa 1x zumom – detaljne, oštre, sa odličnim dinamičkim rasponom. Malo kontrastnije na Xiaomi 12, i sa malo mirnijim bojama na Xiaomi 12X, ali i dalje vrlo dobre, s obzirom na to da telefoni nemaju telefoto sočivo.
    
   Razlike u kvalitetu kamera između ova dva telefona postaju interesantnije kada padne mrak. Algoritam za redukciju šuma je agresivniji na Xiaomi 12, pa su slike vrlo fino ispeglane, dok je on kod 12X dosta umereniji. To znači da je šum vidljiv, ali su sa njim bolje očuvani detalji. Boje su konzistentne sa dnevnim slikama – življe na Xiaomi 12, a nešto mirnije na 12X i vidi se da telefoni koriste različite procesora za obradu slike.
    
   Noćni režim postoji, ali s obzirom da ne radi ništa posebno, topla je preporuka sve ostaviti automatici, jer telefon sam proceni kad mu treba malo više vremena da upije dovoljno svetla iz kadra.
    
   Ono što nam se nije previše svidelo kod oba modela je činjenica da je glavna kamera i dalje prilično široka i da pri uglovima postoji malo distorzije, koja bi mogla biti bolje korigovana.

   Širokougaona kamera je takođe prilično dobra. Iznenađujuće je da su boje kod Xiaomi 12 sada mirnije, a one na 12X za nijansu življe. Algoritam za redukciju šuma je agresivniji kod Xiaomi 12, dok se kod 12X mogu primetiti zrnasti delovi, čak i na uniformnim svetlim površinama kao što je nebo, mada to nije čudno za kameru ovog tipa.

   Detalja ima, kontrast je dobar, dinamika zadovoljavajuća, izoštravanje u post processing delu nije toliko izraženo, a distorzija je i dalje dramatična, bez dobre korekcije slike u uglovima. Ipak, kako je u pitanju širokougaona kamera, fotografijama smo više nego zadovoljni na oba telefona, i blagu prednost dajemo Xiaomi 12 modelu.

   Pri slabim svetlosnim uslovima fotografije su primetno tamnije nego sa glavne kamere, ali i dalje prilično dobre za kameru ovog tipa, u proseku za nijansu tamnije na 12X. Boje su dovoljno očuvane, redukcija šuma dovoljno dobra, osim u najtamnijim delovima, ali s obzirom na nedostatak autofokusa i nešto manji otvor blende, više od ovoga nije bilo za očekivati.

   Noćni režim pomaže sa najtamnijim delovima i senkama, ali cenu plaćate agresivnom redukcijom šuma, pa će teksture često nestati u procesu dobijanja što svetlije slike, posebno na uniformnim delovima na kojima algoritam nema problem da očisti deo detalja.
    
   Tele-makro kamere su korektne i slične po kvalitetu, jer su ograničene senzorom od 5 MP. Problem sa tele-makro kamerama je što morate biti izuzetno mirne ruke i imati baš dosta svetla u kadru, kako bi vam kvalitet slika bio na zadovoljavajućem nivou.

   Selfi kamera pravi dobre fotografije na oba telefona. Dinamika je pristojna, boja kože korektna, opet mirnija na 12X, nešto toplija na Xiaomi 12. Napomenućemo i da pazite na izvore svetla, jer vam se može desiti da kompenzacija osvetljenja lica u senci bude toliko svetla da drugi delovi kadra poput neba potpuno „izgore“, kako bi se lice dobro videlo.
    
   Portretni režim fino odvaja subjekat od ostatka kadra, uz vidljivo bolji kvalitet kod Xiaomi 12, gde novi Snapdragon ne greši oko problematičnih delova, na kojima 12X često povuče i deo pozadine u želji da ne zamuti nešto što ne bi trebao.
    
   Opcije video snimaka su bogate na kamerama, pa preko glavne možete snimati 8K u 24 frejmova, što ne preporučujemo previše, 4K u 30 ili 60 frejmova, dok je ultra-širokougaona ograničena na maksimalno 4K u 30 fps.
    
   8K snimke vam ne bismo preporučili ni na jednoj kameri, jer ne dobijate mnogo na kvalitetu, a na 12X kao da stabilizacija ne radi, a snimci deluju kao da imaju 16, a ne 24 frejma po sekundi, dok je na Xiaomi 12 situacija mnogo bolja. I to je možda jedan mali detalj koji govori o snazi i mogućnostima image processing procesora u ovim čipsetovima
    
   4K snimci su već dosta bolji. Bilo da snimate u 30 ili 60 frejmova po sekundi, detalja ima na pretek, boje su dobro reprodukovane, a dinamika kadra vrlo široka. Čini se da Xiaomi 12 pravi bolje snimke, bez seckanja prilikom bočnih kretnji, sa više detalja i bez neželjenih efekata u tim pokretima. Razlike nisu velike, ali izgleda da noviji algoritam bolje radi posao od onog na Snapdragon 870 procesoru. Na oba telefona, šum je vrlo lepo kontrolisan na glavnoj kameri.

   Širokougaona može da pravi snimke u 4K i na obe kamere boje su malo življe. Nažalost, postoji ozbiljna razlika u kvalitetu, količini detalja u poređenju sa glavnom kamerom, iako je dinamički raspon solidan. Interesantno je da su snimci sa Xiaomi 12 širokougaone kamere prilično lošiji od onih sa 12X po pitanju svega – kontrasta, detalja, boja i dinamike kadra.

   Utisci

   Sve u svemu, Xiaomi 12 i 12X deluju kao veoma zanimljivi telefoni. Njihova kompaktna priroda cilja publiku kojoj su dosadili telefoni velikih dimenzija i žele smartfon koji staje u džep.

   Sa jedne strane, Xiaomi 12 stoji u sredini između 12X i 12 Pro, nudeći Snapdragon 8 Gen 1, dopadljiv dizajn, AMOLED ekran i solidne kamere. Problem ovog telefona, kao i svakog drugog sa Snapdragon 8 Gen 1 ili 888 je što njihova prava snaga može da se iskoristi samo zimi, i to kada ga koristite napolju. Naravno, shvatite ovo na šaljiv način.

   Posledice prevelikog zagrevanja su i veća potrošnja baterije, koja je za preko 20% lošija nego kod modela sa Snapdragon 870 – ali i bolja nego što je na delu pokazao model 12 Pro.

   Ono što jeste problem je što ni Xiaomi 12 ni 12X ne spadaju u grupu jeftinih modela. Xiaomi 12X u najslabijoj memorijskoj konfiguraciji kod nas košta 77.000 dinara, dok ćete za Xiaomi 12 morati da izdvojite 95.000 za verziju sa 128 i 105.000 za onu sa 256 GB skladišnog prostora. Ali Xiaomi uvek ima nekog keca u rukavu…

   Nažalost, kompromisi u teškoj kategoriji ne prolaze tek tako lako, a i Xiaomi 12 i 12X ih imaju. Prvi je nedostatak telefoto kamere, drugi osrednja autonomija, treći je nedostatak IP zaštite, a tu je i Android 11 na ne baš jeftinom telefonu, što baš i nije najjasnija odluka.

   Sa druge strane, ako možete da birate između 12 i 12X, naš glas ide jeftinijem 12X modelu. Iako nema bolje performanse kamera, razlika zaista nije toliko velika da bi to prosečan korisnik u nekoj konkretnijoj meri primetio – a razlika u ceni je konkretna.

   Tamo gde je 12X mnogo bolji, koliko god to kontradiktorno zvučalo je izbor čipseta. Snapdragon 870 je veoma brz, malo se greje, i što je najbolje, mnogo manje opterećuje bateriju, omogućavajući zavidno bolju autonomiju ovom modelu, pa je skoro 20.000 više koliko Xiaomi traži za model bez „X“ vrlo diskutabilno iz ugla korisnika – ali to je cena želje za posedovanjem procesora najnovije generacije i to je tako kako jeste – i uvek je tako bilo.

   A opet, ako bi gledali samo isplativost na osnovu procesora, ima poprilično jeftinijih telefona sa Snapdragonom 870. Stvari su se baš zakomplikovale pa je stvarno teško proceniti šta je kom kupcu najbitnije prilikom donošenje odluke.

   Ono što takođe ide u prilog kupovini modela 12X jeste recimo aktuelna akcija koja traje do 15. aprila i tokom koje kupci ovaj telefon mogu da dobiju po zaista odličnoj ceni od 60 hiljada dinara – e to već značajno menja situaciju i možemo zaista da kažemo da je reč o veoma dobroj kupovini za taj novac.

   Sa druge strane, kupci modela 12 i 12 Pro će morati da se pod znacima navoda zadovolje gratis najnovijim satom u vidu Xiaomi S1 modela – njegova vrednost jeste značajno veća u odnosu na popust koji ostvarujete kupovinom 12X modela – ali treba reći i da ne treba svakome pametni sat. A tu su i 6 meseci garancije na ekran, odnosno tromesečni YouTube Premium nalog.

   Xiaomi je sa serijom 12 prilično zagrizao kako bi snagu svog brenda podigao stepenicu više, kako sa specifikacijama, tako i sa cenom, pa se ušlo na tom polju u borbu sa mnogo ozbiljnijim igračima od kojih jeste jeftiniji ali istini za volju ne i bolji, ima li Xiaomi dovoljno aduta da ostvari uspehe, ostavljamo vama da procenite.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi