Benq PD2506Q test - Profesionalni monitor za razuman novac

Benq PD2506Q test - Profesionalni monitor za razuman novac

Benq PD2506Q je jedan od najpovoljnijih profesionalnih monitora na tržištu, a šta ima da ponudi, pogledajte u našem testu

  Sadržaj
   Benq PD2506Q test – Profesionalni monitor za razuman novac

   Pozitivne ocene

   • Izvanredna preciznost boja direktno iz kutije
   • Veoma dobra uniformnost
   • Korisne opcije za profesionalni rad

   Negativne ocene

   • Nizak kontrast čak i za IPS standarde

   Model koji je jedna od najpovoljnijih opcija na tržištu koje opravdavaju ime “profesionalni”, a koji za razumnu sumu nudi sve esencijalno za ovu vrstu upotrebe.

   Ponuda kompjuterskih monitora na tržištu je prilično bogata i u ovom trenutku rekli bismo i kvalitetnija nego ikada do sada. Ono što posebno raduje je da je pored vrhunskih modela koji pomeraju granice u tehničkom smislu dostupno i sve više monitora razumne cene koji nude odlične performanse za različite primene.

   Gaming modeli očekivano prednjače, i brojčano i kvalitativno, pa se među njima često mogu odabrati i neki koji se pored gaminga mogu koristiti i za druge namene. No, profesionalni korisnici mogu ponekad imati specifične potrebe zbog kojih upravo model namenjen dizajnu, fotografiji i video obradi može biti nezamenjiv.

   Problem je što su monitori dizajnirani za profesionalnu upotrebu tradicionalno prilično skupi, ali je izgleda došao momenat da i u tom segmentu dočekamo neke modele pristupačne cene, koji nude ključne prednosti za ovaj tip korisnika.
   Jedan od njih nam se ovog puta našao na testu, a u pitanju je Benq DesignVue PD2506Q. Benq je kompanija koja ima dugu tradiciju u proizvodnji displeja, ali i monitora ovog tipa, pa je bilo zanimljivo videti šta to ovaj model ima da ponudi.

   Ono što proizvođač ističe od specifikacija su dijagonala od 25”, QHD rezolucija, HDR podrška, USB Type-C veza, prilagođeni modovi prikaza za profesionalnu upotrebu, kao naravno i fabrička kalibracija sa Delta E odstupanjem manjim od 3. No, pogledajmo kako to sve radi u praksi.

   Benq PD2506Q – Dizajn

   Što se dizajna samog uređaja tiče, on je pre svega jednostavan i funkcionalan. Ono što ga vizuelno izdvaja je činjenica da je kompletan okvir ekrana izrađen od tanke plastike, oko milimetar i po sa gornje i bočnih strana i oko 2.5mm duž donje ivice, što uz dodatnu marginu od oko 6mm monitoru daje čist i moderan izgled.

   Poleđina monitora je potpuno jednostavna i na njoj se ističe samo Benq logotip na sredini gornje strane. Čitavim obimom okvira monitora se nalaze i prorezi za ventilaciju panela, sa velikim otvorom sa gornje strane, koji su i više nego dovoljni s obzirom da se monitor ne zagreva bitno tokom rada.

   Postolje takođe prati čitavu temu jednostavnosti i sastoji se od nosača panela u obliku valjka i pravougaone baze umerenih dimenzija, koja je dovoljno niska da se na njoj može i držati nešto, pa vam neće oduzimati od mesta na stolu. Oba elementa postolja su od plastike sa metalnim ojačanjima iznutra, mada na kompletnu izradu uređaja nemamo nikakvu zamerku, jer deluje vrlo solidno, robustno i precizno.

   Postolje omogućuje podešavanje visine u opsegu od 11cm, nagiba panela za 5 stepeni ka dole i 20 ka gore, rotaciju za po 15 stepeni levo i desno, kao i pivot panela za 90 stepeni – zanimljivo, uz automatsku rotaciju desktopa, što je vrlo koristan detalj.

   Konektori, dodatne opcije, profili slike

   Što se konektora tiče, glavna sekcija se nalazi sa donje strane i u njoj ćete zateći dva DisplayPorta, jedan za ulaz i jedan za izlaz za daisy chain, odnosno MST kako to Benq naziva. Tu je i jedan HDMI, kao i USB Type-C koji je takođe moguće koristiti kao izvor slike. Pored njih se nalaze još i USB 3.2 upstream port za vezu sa računarom i dva USB 3.2 porta za povezivanje uređaja, dok se na desnom boku monitora u izdvojenoj sekciji za lakši pristup nalaze još po jedan USB A i USB-C port, kao i 3.5mm konektor za slušalice.

   Monitor dolazi i sa ugrađenim KVM svičem, koji može prebacivati kontrolu između dva računara, pri čemu jedan par čine jedan Display Port i USB A, a drugi USB Type-C sa sopstvenim izvorom slike. Kad pominjemo kontrolu, za kontrolisanje i podešavanje samog monitora vam je na raspolaganju mini joystick na poleđini donje desne ivice, kojim se lako možete kretati po jednostavnom, preglednom i jasno organizovanom meniju.

   Pored njega su tu još i dva programabilna tastera kojima možete dodeliti funkciju po želji, iako lista nije preterano duga – opcije su promena moda prikaza ili izvora slike, aktivacija KVM-a ili mute taster. Pored tastera, kontrola svih parametara je moguća i putem softvera, odnosno Benq Display Pilot aplikacije, koja pored podešavanja dostupnih na samom monitoru nudi još i neke vrlo bitne dodatne mogućnosti.

   Npr. u sekciji “Tools” je moguće podeliti ekran u različitim predefinisanim proporcijama za rad u više prozora, ili prilagoditi proporcije po sopstvenoj želji.
   Još jedna vrlo korisna opcija za one koji se bave štampom ili pripremom štampanih materijala je i Print Assist u kojoj je moguće dobiti okvir u prirodnoj veličini raznih štampanih formata, a koji će vam olakšati pregled kako će nešto izgledati nakon štampe.

   Takođe, iz aplikacije je moguće odabrati mod slike kao i iz menija, ali će ona u ovom slučaju pri svakoj promeni moda učitati i odgovarajući ICC profil kako bi operativni sistem koristio odgovarajući kolor gamut. Takođe, moguće je i odrediti različite kolor profile za svaku od aplikacija koje koristite, pa npr. možete podesiti sRGB u Photoshopu, DCI-P3 u Adobe Premiere-u, CAD/CAM u AutoCad-u i sl., pri čemu će se svaki profil sa odgovarajućim ICC fajlom automatski pokretati sa aplikacijom.

   Kad pominjemo profile, tu su i četiri različita Low Blue Light moda za prijatnije gledanje u popodnevnim i večernjim časovima, kao i epaper crno beli mod za čitanje.
   Profile i ulaze možete mapirati i na određenu kombinaciju tastera na tastaturi.

   Benq PD2506Q – Slika

   U aplikaciji ćete primetiti i logotip Calman Verified, a koji zapravo označava da je prikaz boja na ovom monitoru, odnosno njegova fabrička kalibracija proverena putem Calman softvera pre isporuke, što je uostalom i softver koji mi koristimo prilikom testiranja svih displej uređaja.

   Ovo je možda i glavni adut Benq PD2506Q, jer proizvođač obećava Delta E odstupanje manje od 3 na svakom primerku, što znači da prosečno oko neće primetiti razliku u nijednoj nijansi u odnosu na referentnu. Uz monitor se dobijaju i izveštaj o uniformnosti prikaza, kao i kalibracioni izveštaj po kome je na konkretnom primerku odstupanje svega 1.6.

   U našim merenjima je najbolji rezultat zapravo bio i nešto bolji, 1.4, pa je svakako vrlo pohvalno to što je Benq kalibraciji posvetio adekvatnu pažnju. Inače, uz Calman Verified sertifikat, tu su i Pantone i Pantone SkinTone validacija, pa se u ono što prikazuje ovaj monitor možete pouzdati direktno iz kutije.

   Kad pominjemo boje, u pitanju je osmobitni panel koji je prema našim merenjima u stanju da prikaže vrlo dobrih 90.4% DCI-P3 spektra. Možda je pomalo iznenađenje što nije korišćen desetobitni panel, pa čak ni FRC, ali je pokriće više nego dobro, čak i ako broj raspoloživih nijansi nije veći od 16.7 miliona koliko omogućuje osam bita po kanalu boje.

   Tip panela je AH-IPS, koji očekivano donosi odlične uglove gledanja neophodne za profesionalni rad. Uniformnost prikaza je takođe veoma dobra, pa tehnologija koju Benq primenjuje za njeno poboljšanje očigledno dobro radi svoj posao. Za pohvalu je i IPS glow koji je minimalan za jedan IPS panel.

   Ono što nije baš za pohvalu je kontrast koji smo u najboljem slučaju izmerili na 618:1, što je čak i za IPS ne baš sjajno. Da li je u pitanju sam panel ili je verovatnije deo kontrasta izgubljen usled kalibracije nismo sigurni, ali to je što je. Nivo crne se tipično kreće između 0,088 i 0,44 nita zavisno od moda, dok je maksimalno izmereno osvetljenje 272 nita u SDR i 317 nita u HDR modu.

   Kad pominjemo HDR, Benq PD2506Q dolazi sa DisplayHDR 400 sertifikacijom, iako ne dotiče baš punih 400 nita. U svakom slučaju, s obzirom na odsustvo lokalnog zatamnjivanja, jasno je da od HDR-a ne treba očekivati puno, već je podrška tu više kako bi vam omogućila rad u programima gde se HDR zahteva.

   Zvuk, gaming

   Vredi pomenuti da monitor dolazi i sa stereo zvukom od 2×2.5W koji vas neće oduševiti kvalitetom ili glasnoćom, mada je sasvim upotrebljiv za usputno slušanje muzike ili npr. praćenje zvuka tokom video montaže, uz sasvim pristojnu stereo zvučnu sliku.

   Iako ovo nije gaming monitor, na njemu je naravno moguće i odigrati neku igru. Varijabilno osvežavanje nije podržano, makar sudeći po Nvidia Control Panelu, mada je input lag solidno nizak – izmerili smo ga na oko 9ms. Odziv panela je na nivou onoga što očekujemo od IPS-a sa osvežavanjem od 60Hz, pa vas neće oduševiti čak ni sa AMA opcijom podešenom na Premium, što je Benq naziv za overdrive panela.

   Benq PD2506Q – Zaključak i cena

   Sve u svemu, Benq PD2506Q je monitor koji ima svojih aduta, najpre u pogledu fabričke kalibracije slike i automatskog upravljanja kolor gamutima i ICC fajlovima, što onima kojima je precizan prikaz bitan itekako može olakšati posao. Naravno, ovaj model ima i svojih slabijih strana, ali kada se u obzir uzme činjenica da na domaćem tržištu košta 56.700 dinara, odnosno oko 480€, ovo je i dalje jedna od najpovoljnijih opcija za profesionalni rad.

   Samim tim, ovaj monitor će i biti zanimljiv onima koji žele prikaz u koji se mogu pouzdati, ne zahtevaju dijagonalu veću od 25” i ne žele da potroše previše novca. I pored određenih zamerki, najpre u pogledu kontrasta, mislimo da je Benq ponudio zanimljivu opciju kakvih i nema puno na tržištu.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi