Loewe Bild i.48 dr+ test - OLED TV Made in Germany

Loewe Bild i.48 dr+ test - OLED TV Made in Germany

Loewe Bild i.48 dr+ je OLED TV brenda koji već punih 100 godina televizore proizvodi isključivo u Nemačkoj. Pogledajte šta on ima da ponudi...

  Sadržaj

   Danas vam predstavljamo Loewe Bild i.48 dr+, uređaj koji je poseban iz više razloga. Da, u pitanju je jedan izuzetno dobar TV baziran na OLED tehnologiji, ali je to samo mali deo onoga što ga čini posebnim.

   Loewe Bild i.48 dr+ test – OLED TV Made in Germany

   Pozitivne ocene

   • Izuzetan kvalitet izrade
   • Odličan dizajn
   • Različite opcije postolja
   • Slika na visokom nivou koji očekujemo od WOLED panela

   Negativne ocene

   • Zvuk bez dodatnog soundbara nije tako ubedljiv kako bi se očekivalo
   • Vidaa U smart platforma je dobra, ali bi Android bio adekvatniji ovoj klasi

   Visoka klasa, kako slikom tako i dizajnom, ali i po premijum ceni.

   Pomen imena Loewe, odnosno “luve” kako ga izgovaraju nemci, mlađim generacijama verovatno ne znači baš puno, osim ako nisu bili u prilici da prođu pored ili posete neku od ekskluzivnih Loewe galerija u velikim svetskim gradovima. Zašto galerija, a ne prodavnica – zato što je ovo brend čije će uređaji zbog dizajna svoje mesto naći u istim domovima kao i Bang&Olufsen, ali o dizajnu ćemo nešto kasnije.

   A oni stariji su sigurno čuli za Loewe jer je u pitanju jedan od legendarnih brendova u domenu elektronske industrije, koji je u januaru proslavio svoj stoti rođendan. U doba kada se tehnologija razvija vrtoglavom brzinom i novi brendovi niču stalno, a stari se gase, opstati čitav jedan vek nije nikako mala stvar.

   Istorija ove kompanije je zapravo jako zanimljiva, pa očekivano i turbulentna i sadrži sve od proizvodnje prvog potpuno elektronskog TV-a na svetu do bežanja od nacista, prvog TV-a koji se u potpunosti može reciklirati, prvih televizora sa stereo zvukom ili internet konekcijom i brojne druge inovacije. Ono što je interesantno je da je Loewe kroz čitavu istoriju bio nemačka kompanija sa proizvodnjom u Nemačkoj, odnosno u Kronahu blizu Nirmberga, a to je i dan danas.

   Dakle, redak primer aktuelnih uređaja koji se proizvode u Nemačkoj, a ne na dalekom istoku. Što bi rekli ljubitelji BMW-a, Audia i Mercedesa, “nema to dok Švabo ne napravi”. A Švabo je u ovom slučaju napravio jedan neobičan televizor čija je puna oznaka Loewe Bild i.48 dr+. Pogledom na specifikacije, naizgled jedan moderan OLED TV, ali formom vrlo specifičan i ni nalik modelima koje smo imali prilike da vidimo.

   Dizajn Loewe Bild i.48 dr+

   Ono po čemu se ovaj TV razlikuje je najpre činjenica da nudi nekoliko opcija za montažu. Kako je u pitanju za današnje standarde nešto kompaktnija dijagonala od 48”, on podrazumevano dolazi sa postoljem za korišćenje na stolu, ili TV polici, koje je takođe kompaktno, sa tankom pravougaonom bazom i kratkim nosačem koji omogućuju minimalno zauzeće prostora i po dubini i po visini.

   Druga varijanta je podno postolje sa ovalnom bazom i dužim nosačem, koje je predviđeno za korišćenje TV-a na podu, u kom slučaju on pored osnovne funkcije postaje i dekoracija prostorije. Oba postolja omogućuji i rotaciju TV-a levo i desno za po 45 stepeni, što može biti praktično ako imate običaj da gledate iz različitih pozicija, iz fotelje ili sa kauča npr.

   Oba postolja su u potpunosti izrađena od metala, vrlo robustna i besprekorno čvrsta, sa detaljima poput proreza za sprovođenje kablova, poklopca koji se pričvršćuje magnetom, gumiranih stopica na manjem koje sprečavaju pomeranje i filcanih na većem koje su tu da zaštite parket. Naravno, možete se odlučiti i za korišćenje na zidu, što usled dizajna samog TV-a izgleda vrlo efektno. 

   Bild i.48 dr+ poput aktuelne generacije OLED modela drugih proizvođača, dolazi sa vrlo tankim metalnim okvirom od oko milimetar i po koji uz još oko 5mm dodatne margine okružuje deo panela koji prikazuje sliku. Panel s prednje strane izgleda potpuno minimalistički, ali su tu dva detalja koja dodaju specifičak vizuelni identitet.

   Prvi je smešten ispod panela na sredini, u vidu kruga sa sivim prstenom u kome se nalaze senzori i dioda za svetlosnu indikaciju. Drugi je Loewe logotip koji je umesto da bude utisnut ili odštampan, kao na praktično svim drugim televizorima, tu u vidu “etikete” u gornjem delu desnog boka TV-a, što izgleda vrlo interesantno i fensi.

   Poleđina ovog modela je verovatno najlepša koju smo videli na nekom televizoru, a razlog je kako u dizajnu, tako i u izboru materijala. Najpre, okvir koji smo pominjali je zapravo samo bok jednodelnog metalnog kućišta debljine oko 4mm u koje je panel ubačen sa prednje strane.

   Kućište je sivo u nekoj gunmetal varijanti i sa blago peskiranom teksturom, a jedini detalj na njemu je veliki logotip na sredini gornje strane. Ono što izdvaja Loewe Bild je deo sa elektronikom, koji je umesto standardne plastične kutije u koju je ona smeštena napravljen vrlo stilizovano, sa utisnutim plastičnim profilom koji teksturom vrlo podseća na aluminijum, a prostire se praktično čitavom širinom uređaja.

   Na njemu se nalazi puno toga, od otvora za ventilaciju duž gornje strane, dela za montažu nosača, konektora, kanala za sprovođenje kablova i magnetnih držača za maske koje prekrivaju kompletnu površinu i čine da TV izgleda elegantno. Ovaj deo sa svih strana okružuje tkanina ispod koje se nalazi i zvučni sistem, što TV-u daje još luksuzniji izgled. Loewe ne navodi koja je tkanina u pitanju, odnosno da li je čuveni Kvadrat koji mahom koriste proizvođači uređaja visoke klase, ali u svakom slučaju utisak koji ostavlja je odličan.

   Soundbar i konektori

   Kad pominjemo tkaninu, njom je prekriven i dodatak u vidu Klang Bar I soundbara koji je moguće kupiti naknadno i montirati ga na sam TV. On ovom modelu unapređuje zvuk, o čemu ćemo detaljnije kasnije, ali i menja izgled jer se postavlja sa donje strane i savršeno uklapa u konture TV-a. Ono što je zanimljivo je da je u pitanju pasivno rešenje, jer se sva elektronika već nalazi unutar televizora, pa je dovoljno ušrafiti soundbar i povezati kabl i sve odmah radi kako je predviđeno.

   Soundbar se povezuje na poleđini u većoj sekciji za konektore u kojoj su tu još i tri HDMI porta, antenski i satelitski konektori, dva USB 2.0 porta, LAN konektor, servisni port, kombinovani analogni i digitalni optički audio izlaz i CI+ slot. Pored ove sekcije koja je sakrivena ispod maski, tu je i jedna manja dostupna sa boka za brzi pristup, a u kojoj su samo dva USB 3.0 porta i jedan HDMI.

   Svi HDMI portovi su u verziji 2.1, ali su i pored toga što je osvežavanje panela po specifikaciji 120Hz, ograničeni na 4K60Hz ulaz. Šta je razlog za ovo možemo samo da pretpostavimo, a najverovatnije je u pitanju ograničenje korišćenog čipseta. Iako to možda ciljnoj publici i neće smetati, pogotovo ako ne nameravaju da povezuju PC ili Playstation 5 u 120Hz, smatramo da je u ovoj klasi takav kompromis zaista nepotreban, jer ako plaćate premijum cenu, red bi bio da i sve specifikacije budu premijum.

   Doduše, osim osvežavanja, sve ostale HDMI 2.1 funkcije su tu – Auto Low Latency mod, eARC i najbitnije, varijabilno osvežavanje koje radi i na konzolama i PC računarima. Input lag je relativno visok, izmerili smo ga na oko 43ms, pa ovo definitivno nije gaming TV, iako je ok za rekreativno igranje na konzolama.

   Slika

   Ono gde ovaj TV briljira je slika, koja je zaista dobra, na nivou koji i očekujemo od jednog OLED-a više klase. Osnova je LG-ev WOLED panel, koji nam je vrlo dobro poznat, kako sa njihovih sopstvenih modela, tako i sa Sony, Panasonic i televizora drugih kompanija. Koja tačno revizija panela je u pitanju nismo mogli da proverimo, ali bismo rekli da je u pitanju OLED Evo koji je krasio i LG C2 i G2 serije.

   U pitanju je naravno desetobitni panel 4K rezolucije koji je prema našem instrumentu u stanju da prikaže 90.4% DCI-P3 spektra. Maksimalna izmerena svetlina je za WOLED vrlo dobrih 838 nita, a na 100% pokrića ekrana, limiter osvetljenja ga ograničava na maksimalnih 142 nita.

   U kombinaciji sa savršenom crnom, ovo naravno omogućuje i zaista dobar prikaz kako SDR tako i HDR sadržaja. Zapravo slika koju prikazuje Loewe Bild i.48 dr+ je generalno odlična i vrlo dobro podešena, pa nijedan od modova ne izgleda preterano, već su svi relativno prirodni, sa malo većim akcentom na atraktivnost ili preciznost prikaza.

   Najtačniji prikaz nude Cinema Day i Cinema Night modovi sa Delta E odstupanjem od vrlo dobrih 2.1 i 2.2, dakle solidno ispod granice od 3 koja je za prosečno oko neprimetna razlika u nijansi. Uz to, 4K rezolucija na nešto manjoj dijagonali od one koju uobičajeno viđamo na testu pruža i odličnu oštrinu, pa je utisak koji ostavlja slika na ovom TV-u zaista dobar – ne baš na nivou QD-OLED modela, ali u rangu onoga što svo viđali na najboljim LG baziranim OLED televizorima.

   Procesiranje slike

   Što se procesiranja slike tiče, ono ima vrlo dobrih i prosečnih strana. Loewe u specifikaciji pominje da njega obavlja NT7 procesor koji je verovatno kombinacija nekog poznatog ARM hardvera i sopstvenih algoritama. No, pogled na menije će vam verovatno biti poznat, jer TV pokreće Vidaa U platforma koja nam je poznata sa Hisense televizora, pa su i neke od opcija procesiranja deo tog paketa.

   Ono što je dobro i što čini se radi bolje nego ono što smo viđali na Hisense modelima je skaliranje slike sa nižih rezolucija, kao i pomenuti tonemaping. S druge strane, procesiranje kretanja je tek prosečno, malo ispod onog sa Hisense-a, pa recimo Standard mod koji je neka zlatna sredina između filmskog i glatkog prikaza radi sasvim korektno, Smooth baš ne opravdava ime, a Film mod je korektan, mada malo suviše trzav za moj ukus.

   Naravno, na raspolaganju vam je i Custom mod sa dva slajdera za redukciju trzanja i zamućenja, pa možete eksperimentisati i pronaći podešavanje koje vam odgovara. Od opcija procesiranja slike, tu je i Smart Scene opcija koja putem veštačke inteligencije prilagođava prikaz konkretnoj sceni, mada je njen uticaj vrlo suptilan i retko ćete primetiti neku bitnu razliku pri njenom uključivanju i isključivanju.  

   Zvuk na Loewe Bild i.48 dr+

   A kada je zvuk u pitanju, Loewe Bild i.48 dr+ smo čuli u dva izdanja, sa i bez dodatnog Klang Bar I soundbara. Interni zvuk samog TV-a pruža dobru zvučnu sliku i vrlo pristojan frekventni balans, mada se niske frekvencije prostiru samo do minimalnih 60Hz, a odziv opada polako već ispod 140Hz. Dakle, kvalitet zvuka je dobar, ali nema previše težine u bas delu spektra – taman toliko da TV ne zvuči tanko.

   Kada se doda soundbar, razlika je primetna, najpre u niskim frekvencijama jer zvuk TV-a dobije prilično težine, pa ukupno ostavlja znatno bolji utisak i daleko približniji onome što poimamo kao dobar zvuk na TV-u. Ne bismo i dalje rekli da je vrhunski ili u rangu najboljeg što smo čuli, najpre jer frekventni odziv soundbara nije baš ravan, ali je svakako nadprosečan i prijatan za slušanje, sa dovoljno niskih frekvencija za propisan doživljaj filmova i muzike.

   I u ovom slučaju glasnoća basa lagano opada ispod 140Hz, ali znatno manje nego bez soundbara, a najniža frekvencija koju TV može da reprodukuje je oko 48Hz. Zanimljivo je i da čim se soundbar poveže, TV u potpunosti gasi interni zvučnik i koristi samo njega. Šteta je što sistem nije projektovan tako da koristi oba, jer bi to imalo više smisla, odnosno da dodatak bude samo subwoofer, a interni zvučnik služi za ostatak spektra, tim pre što je soudbar i projektovan kao dodatak za ovaj TV, a ne samostalni uređaj. 

   Što se procesiranja zvuka tiče, na raspolaganju su vam 6 predefinisanih modova, sedmopojasni ekvilajzer, kompenzacija odziva zavisno od montaže na zid ili postolje, automatska kontrola glasnoće, kao i Dolby Atmos procesiranje. 

   Smart mogućnosti Loewe Bild i.48 dr+

   Pomenuli smo već da je Smart operativni sistem koji pokreće ovaj TV Vidaa U koji nam je poznat sa Hisense televizora. Zapravo, proizvođač ga naziva Loewe os7 i vrlo je verovatno da su ispod haube načinjene određene izmene, ali je sam interfejs praktično identičan aktuelnoj verziji Vidaa U. Uostalom, TV zahteva da se ulogujete na Vidaa U nalog kako biste koristili pune mogućnosti.

   Iako sam Vidaa U izgleda vrlo dobro i moderno, odnosno ne zaostaje po tom pitanju za bilo kojim drugim rešenjem, mišljenja smo da bi za TV ove klase Android ipak bio bolji izbor zbog znatno širih mogućnosti. No, da budemo realni, ovo je i dalje bolji izbor od onoga što koriste Panasonic i Philips na svojim ne-Android modelima.

   Najveća zamerka je zapravo ograničen broj aplikacija dostupnih za platformu, pa iako je tu većina video i muzičkih streaming servisa, nedostaje HBO Max npr. kao i neke od aplikacija domaćih TV provajdera.

   Ono što nam se jako dopalo je daljinski koji dolazi uz TV, a koji na odličan način ilustruje kvalitet ovog brenda. Izuzetno je robustan i solidne težine, ali daje fantastičan osećaj u rukama. Gornja površina je od aluminijuma, a sa zadnje strane je tu i gumirana traka koja sprečava klizanje, pa daljinski zaista jako lepo leži u ruci. Tasteri su vrlo kvalitetni i sa preciznim kratkim hodom, a tu je sve što vam je potrebno, uključujući i prečice za neke od podržanih servisa.

   Utisci o Loewe Bild i.48 dr+

   Ukupno, Loewe Bild i.48 dr+ nam je pokazao zbog čega je Loewe premijum brend i pored određenih zamerki. Očekivali smo još bolji zvuk i 4K120Hz povezivanje, a i Android bi bio adekvatniji softver, ali je slika na očekivano visokom nivou, kao i dizajn i izrada koji su definitivno ono što što izdvaja ovaj TV.

   Upravo je dizajn, uz vrhunsku sliku i dobar zvuk, kao i opcije postolja ono što će nekoga naterati da izdvoji prilično visokih 395.000 dinara, odnosno oko 3350€ za 48” model. Naravno, većina kupaca u ovom cenovnom rangu će se pre odlučiti za neki LG, Samsung ili Sony OLED model veće dijagonale, ali Loewe baš poput Bang&Olufsena ima svoju specifičnu publiku koja će znati zbog čega želi baš ovaj TV.

   Pogledaj i druge Loewe proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi