Samsung Odyssey OLED G8 test - Skoro savršen gaming monitor

Samsung Odyssey OLED G8 test - Skoro savršen gaming monitor

Samsung Odyssey OLED G8 je prvi OLED monitor koji nam se našao na testu, a koji pored naprednog panela krije još iznenađenja. Pogledajte kako se pokazao...

  Sadržaj

   Samsung Odyssey OLED G8 je prvi monitor koji nam se našao na testu sa OLED panelom, koji u praksi ima bitnih prednosti u odnosu na LCD, pogotovo kada je gaming u pitanju. No, G8 ima i nekih iznenađenja u šeširu…

   Samsung Odyssey OLED G8 test – Skoro savršen gaming monitor

   Pozitivne ocene

   • Fantastično pokriće boja
   • Perfektan odziv panela
   • Prava crna i visoka maksimalna svetlina za odličan HDR prikaz

   Negativne ocene

   • Fabrička kalibracija nije na nivou koji bismo očekivali od ovakvog monitora
   • Mini DP i Micro HDMI konektori umesto onih pune veličine

   Apsolutno impresivan monitor koji ostavlja u prašini sve što smo prethodno imali prilike da vidimo na testu.

   Uz sav napredak display tehnologija u protekloj deceniji, monitori su uspešno odolevali nekim većim unapređenjima. Da, dobijali smo brže panele i više osvežavanje, u retkim slučajevima i širi gamut boja, ali to je to. U poređenju sa bilo kojim TV-om od više srednje klase naviše i najbolji monitori su bili tehnološki inferiorni i dosta zaostajali kada je u pitanju kvalitet prikaza.

   Istovremeno, u TV svetu smo viđali LCD bazirane modele sa lokalnim zatamnjivanjem, zatim Mini LED, čak je u Micro LED pred vratima, kao naravno i OLED koji je odavno vrlo zrela tehnologija i trenutno i dalje ono najbolje kada se u obzir uzmu svi aspekti slike. I dok nam nikako neće biti jasno šta je kočilo monitore sa FALD i Mini LED tehnologijom – prvi smo vam prikazali tek nedavno u našem testu, proizvođači su imali realnih razloga zbog kojih su izbegavali da nude OLED monitore, izuzev svega par modela koji su više bili demonstracija neko realan proizvod.

   Glavni razlog je svakako burn-in, koji kod televizora i nije bio toliki problem čak ni u početku ove tehnologije, ali kod monitora eksponencijalno raste usled dosta statičnih elemenata slike koje je često potrebno prikazivati čitav dan svaki dan, pa bi nivo problema i reklamacija bio daleko iznad onoga što ima smisla i za korisnike i za proizvođače. No, OLED tehnologija je konstantno napredovala, pogotovo u proteklih par godina kada su LG televizori, koji su i glavni predstavnici OLED-a u svetu velikih ekrana zaista napravili pomak po pitanju pouzdanosti.

   Pored toga, Samsung je prošle godine, nakon dugog perioda izbegavanja OLED-a, izašao sa sopstvenom QD-OLED tehnologijom i preuzeo tron kada je u pitanju kvalitet prikaza i titula “kralja OLED-a”. I vrlo brzo nakon izlaska prvih QD-OLED baziranih televizora pojavili su se i prvi monitori bazirani na istoj tehnologiji, pa je bilo jasno da je Samsung od starta QD-OLED zamislio kao sveobuhvatno rešenje koje je odmah spremno za veliku scenu u svim domenima – na opštu radost svih nas koji smo željni dobre slike i na PC-u.

   Inače, OLED je praktično kao stvoren za monitore, naročito za gaming modele zbog superiornog odziva i HDR prikaza, pa smo bili posebno radosni što je prvi OLED monitor koji nam je stigao na test upravo jedan gaming model. U pitanju je Samsung Odyssey OLED G8, novi predstavnik vrlo uspešne Samsungove serije monitora koja već godinama privlači pažnju korisnika. Ovo je ujedno i prvi put da smo u prilici da probamo jedan Odyssey monitor, pa hajde da vidimo šta to imaju da ponude kako Samsung, tako i njihova QD-OLED tehnologija u ovom formatu.

   Samsung Odyssey OLED G8 – Dizajn

   Ono što će vam prvo upasti u oči kod ovog monitora je dizajn, jer su svi koji su pored njega prošli u našem studiju obavezno prokomentarisali kako dobro izgleda. Razloga za ovakav utisak je više, a svi su uklopljeni tako da ukupno daju impresivan utisak. Najpre, sam ekran je ultraširoki OLED panel od 34” u 21:9 formatu, reflesivan i zakrivljen tako da imate blagi utisak okružujućeg sadržaja.

   Okvir ekrana i skoro čitava zadnja površina su iz komada, takoreći “unibody” dizajn, pri čemu su okvir i ivice panela veoma tanki, poput onoga na aktuelnim OLED televizorima. Oblik poleđine prati zakrivljenje samog ekrana, ali se monitor ka sredini širi kako bi se napravilo mesta za svu potrebnu elektroniku.

   Za jedan zakrivljeni monitor ovo je u suštini elegantnije rešenje od potpuno tankog panela i kutije na sredini i izgleda vrlo efektno. Kad smo kod izgleda, okvir i poleđina su izrađeni od komada aluminijuma, toliko tankog da bismo kuckanjem po površini pre pomislili da je u pitanju plastika iako je čvrstina zaista veoma dobra.

   Prednja površina je potpuno čista sa vrlo diskretnim dodatkom ispod panela na kome se nalaze Samsung logotip i IC risiver, a sličnu filozofiju prati i poleđina na kojoj su tu samo vrlo diskretan simbol Odyssey serije, otvor za ventilaciju duž gornjeg dela i linija u donjem delu koja je tu stila radi.

   Jedino što se izdvaja je zapravo osvetljenje smešteno u krug oko spoja monitora sa postoljem, a koje se može uključiti po želji, podesiti bojom i intenzitetom, koristiti neki od efekata ili pratiti sadržaj ekrana ili zvuk. Nije baš Ambilight, ali može ponuditi malo interaktivnosti, vizuelnog stila ili diskretno ambijentalno svetlo u potpunom mraku.

   Što se postolja tiče, ono je takođe vrlo tanko i sjajna stvar je što zauzima vrlo malo prostora na stolu. Baza se sastoji iz tankog metalnog profila, pa praktično ne smeta na stolu jer i ispod samog monitora možete držati neke predmete. Nosač panela je takođe tanak i na sebi sadrži samo prorez za sprovođenje kablova, a omogućuje podešavanje visine panela u opsegu od 12cm i nagiba ka dole za 2 i gore za 20 stepeni.

   Zanimljivo je da je podržan i pivot panela, ali samo za po 3 stepena u svaku stranu, pa će vam biti od koristi samo ako vam je kuća na klizištu ili se naginje zgrada, da nivelišete pre nego što vam zatreba monitor sa punih 90 stepeni. U pakovanju se dobija i adapter koji omogućuje VESA montažu, ako poželite da monitor montirate na zid ili neki pokretni nosač.

   Konektori

   Na poleđini monitora se nalazi i sekcija sa konektorima koja je orjentisana ka zadnjoj strani tik iznad proreza za kablove na postolju, što je vrlo praktično. Ono što nije baš praktično je što su u pitanju mini konektori, odnosno Micro HDMI i Mini Display Port, a nije baš da nije bilo mesta za konektore pune veličine.

   Pored toga, tu su i dva USB Type-C porta koji takođe mogu služiti kao izvor slike, ali kako Type-C sa AltDP podrškom nema baš svaki računar, oni će služiti mahom za povezivanje mobilnih uređaja, pogotovo ako neki Samsung telefon koristite u DeX modu. Uz to, ovi portovi su ograničeni na 120Hz u punoj rezoluciji, dok je sam monitor sposoban za čak 175Hz, pa ćete za povezivanje sa računarom mahom koristiti jedini kabl koji dolazi u pakovanju – Mini Displayport na Displayport pune veličine.

   Mišljenja smo da je Samsung trebao uključiti i Type-C na Type-C, kao i Micro HDMI na HDMI kablove, ali dobro, za razliku od njihovih premijum telefona makar dobijete strujni adapter i to monstruozno veliki, prava cigla kakvu nismo videli niti na jednom monitoru ili laptopu do sada. Vredi pomenuti i da je Micro HDMi u verziji 2.1, pa je ovaj monitor spreman i za povezivanje sa konzolama poslednje generacije, naravno ako nađete odgovarajući kabl.
   Nego, da vidimo mi kako to radi.

   Panel i format slike

   Panel, koji je u ovom slučaju dijagonale od 34” i 21:9 ultraširokog formata je otprilike visine standardnog 27” monitora, ali za trećinu širi. Uz to je i zakrivljen 1800R radijusom, što moramo priznati nekako vrlo leži uz ovaj format i tip panela, jer monitor ostavlja nesvakidašnji utisak, ali je i potpuno praktičan u radu. Pričali smo već o 21:9 monitorima i ponovićemo samo da su vrlo dobar izbor za sve, od gaminga usled širog vidnog polja do rada zbog više radnog prostora.

   Kad pominjemo radni prostor, rezolucija je 3440×1440 piksela što je praktično optimalno za ovu veličinu i format i pruža oštru i jasnu sliku, doduše uz jednu zamerku. Pominjali smo u našoj recenziji Samsung S95B QD-OLED TV-a da raspored piksela na ovom panelu nije baš najsrećnija opcija za prikaz teksta usled trougaonog rasporeda koji se ne slaže baš najbolje sa Windows True Type fontovima, pa ćete ako obratite pažnju ili ste osetljiviji na to, uočiti crvene ivice na slovima ili statičnim objektima koji imaju veliki kontrast u odnosu na pozadinu, crno na belo ili obrnuto.

   Nije dealbreaker, naročito za gaming gde to nećete ni primećivati, ali vredi pomenuti. To je ujedno i jedino što imamo zameriti kvalitetu slike, jer će vas ono što vidite oduševiti kako bismo i očekivali od OLED monitora, pogotovo QD-OLED. Crna je savršeno crna, boje vrlo upečatljive, a utisku doprinosi i činjenica da je ekran bez agresivnijeg antirefleksivnog sloja koji bi utisao na kontrast i prikaz.

   Iako na prvi pogled deluje refleksivno, odbijanje refleksija je zapravo veoma dobro, pa je rad bio prijatan i pored bočnog prozora. Zakrivljenost takođe doprinosi u ovom pogledu, pa u standardnoj radnoj poziciji praktično nećete ni primećivati refleksije zbog načina na koji se svetlo odbija pod uglom.

   Samsung Odyssey OLED G8 – Kvalitet prikaza

   Kada smo pogledali specifikacije Odyssey OLED G8 primetili smo da on dolazi sa Display HDR400 True Black sertifikatom, što bi ukazivalo na osvetljenje od 400 nita, ali uz savršen nivo crne. Dakle maksimalno osvetljenje koje je malo ograničeno radi dugotrajnosti panela, što je nešto što bismo i očekivali od OLED monitora.

   Ipak, maksimum koji je ovaj model u stanju da postigne na sitnim detaljima je značajno veći, čak 902.9 nita sa pokrivenošću ekrana do 10% što je zaista sjajna cifra i omogućuje autentičan HDR prikaz u vrlo zahtevnim scenama sa puno kontrasta. Ovo je vrlo vidljivo kada gledate npr. neki film, ili imate neku scenu u igri koja se dešava u mraku, ali sa jakim izvorima svetla, gde ćete odmah primetiti da je prikaz znatno bolji nego što smo navikli čak i u odnosu na neke vrhunske televizore.

   Naravno, pri većoj pokrivenosti ekrana je tu limiter osvetljenja, pa na 100% monitor isporučuje oko 190.4 nita, što je očekivano. Ono što nismo očekivali je da ovaj monitor postavi rekord među svim testiranim displej uređajima do sada kada je u pitanju pokriće boja.

   Naime, desetobitni panel sa Quantum Dot OLED-om je u ovom slučaju u stanju da prikaže čak 98.4% DCI-P3 spektra što je zaista izuzetno. Razlika se naročito primeti u najzasićenijim nijansama plave i zelene, čak i u odnosu na vrlo dobre televizore, pa možemo reći da je Samsung ovim modelom najzad ponudio kvalitet vrhunskih HDR televizora u formatu monitora i jedino što je realno blizu je njihov sopstveni QD-OLED TV.

   Kalibracija i modovi slike

   Ono što nas je razočaralo doduše je kalibracija boja, jer je u modovima dostupnim pri povezivanju računara najmanje izmereno Delta E odstupanje visokih 6.8, pa slika ne izgleda baš prirodno u nekim situacijama. Monitor je naravno moguće kalibrisati, što smo i uradili i dobiti spektakularnu preciznost od 0.014 prosečnog i samo 0.75 maksimalnog odstupanja, dakle potpuno neprimetno i za iskusno oko, ali će vam za to biti potreban uređaj za kalibraciju.

   Šteta je Što Samsung ovome nije posvetio malo više pažnje jer je potencijal izuzetan. Ipak, jesu mislili na korisnike svojih telefona, jer je putem Smart Things aplikacije i nekog od podržanih Galaxy telefona kalibraciju moguće obaviti i putem kamere telefona. Rezultat ovakve kalibracije je zapravo prilično dobar, pa iako nije baš blizu onoga što se postiže pravim instrumentom, slika jeste primetno bolja.

   Što se modova slike tiče, na raspolaganju su vam Entertainment i Graphics pri konekciji kablom sa eksternim uređajima, kao i Game mod koji nudi još 5 pod-modova prilagođenih različitim žanrovima igara. Za gledanje internih sadržaja poput Youtube-a npr. tu su još i Movie, Standard i Dynamic modovi kakve srećemo i na većini televizora, a na koje se i odnosi ona kalibracija putem telefona.

   Mala zamerka je što je Movie mod ujedno i jedini od njih u kome se nije preterivalo sa procesiranjem slike, jer ćete u Dynamic, pa čak i u Standard primetiti prilično izoštravanja koje ume da kvari utisak. Naravno, u meniju su vam na raspolaganju opcije, pa ih možete doterivati po ukusu.

   Kad pominjemo interne modove, u njima je aktivno i procesiranje slike poput onog na Samsung televizorima sa MEMC procesiranjem kretanja, koje pritom radi vrlo dobro. Na raspolaganju je pun set opcija, sa dva slajdera za redukciju zamućenja i trzanja, kao i opcija za aktivaciju strobovanja pozadinskog osvetljenja radi poboljšanja odziva, koji je doduše na OLED panelu već u startu izvanredan.

   Samsung Odyssey OLED G8 – Gaming performanse

   Kad pominjemo odziv, to je jedna od stvari zbog koje Odyssey OLED G8 briljira za gaming, jer je kombinacija superiornog odziva OLED-a i osvežavanja od čak 175Hz verovatno najbolje što možete videti na nekom monitoru. Da pojasnimo ovde da je prirodni odziv OLED-a oko 0.1ms, što je značajno, bar 20-ak puta manje od brzih LCD panela, ali je ukupan rezultat koji vidite uvek kombinacija odziva panela i maksimalnog osvežavanja.

   Praktično, da biste videli odziv od prave 1ms, trebao bi vam panel sa realnim odzivom od 1ms i osvežavanjem od 1000Hz, pa je zbog toga ovaj monitor i dalje realno bolji i od LCD panela sa osvežavanjem od 360Hz, bez strobovanja pozadinskog osvetljenja. Gaming performanse su zaista izvanredne, a podržano je naravno i varijabilno osvežavanje radi potpuno glatkog prikaza.

   Kada to ukombinujete sa ultraširokim formatom, blago zakrivljenim ekranom, ali i pravim HDR dinamičkim opsegom i živim bojama, doživljaj je zaista vanserijski i možemo reći da je ovo do sada daleko najbolji gaming monitor koji smo imali prilike da vidimo. Pri povezivanju sa PC-em ili konzolom monitor će ponuditi i Game meni kakav smo viđali i na novijim Samsung televizorima, a u kome ćete moći videti sve parametre slike, podesiti određene opcije i format prikaza, izabrati neki od modova prilagođenih različitim igrama, kao i aktivirati prikaz nišana na sredini ekrana.

   Samsung Odyssey OLED G8 – Zvuk

   Treba pomenuti da Samsung Odyssey OLED G8 dolazi i sa zvučnim sistemom koji će sasvim uspešno moći da zameni prosečan par kompjuterskih zvučnika, pa i nešto malo bolje od toga u svrhu gaminga ili slušanja muzike dok ste za računarom. Frekventni balans je vrlo dobar, iako se bas ne prostire naročito nisko – najniža frekvencija koja se reprodukuje je oko 70Hz, mada već ispod 120Hz glasnoća brzo opada.

   Dakle, ne očekujte puno basa, ali će ono što slušati zvučati dobro i sa vrlo pristojnom zvučnom slikom. Ono što je netipično za monitor, a što potiče iz TV korena ovog modela je što su vam na raspolaganju i mogućnost dodavanja eksternih zvučnika putem HDMI eARC ili WiFi veze u slučaju Samsung Soundbara. Tu je i Dolby Atmos procesiranje, standardne opcije ekvilajzera i automatske regulacije glasnoće, ali i inteligentni mod koji zvuk može prilagođavati prostoriji i konkretnom tipu sadržaja koji se reprodukuje.

   Smart mogućnosti – Tizen OS

   Iz svega pomenutog mogli ste verovatno da naslutite da ovo nije samo običan monitor, već da poseduje i pune smart mogućnosti koje srećemo i na Samsung pametnim televizorima, s obzirom da je opremljen dobro nam poznatom Tizen platformom. Dakle, tu je mogućnost instalacije i pokretanja aplikacija, gledanja video servisa poput Youtube-a, Netflixa i drugih bez potrebe za računarom, kao uostalom i gaming putem nVidia Geforce Now cloud servisa, takođe bez potrebe za dodatnim uređajima, osim naravno gamepada.

   Vrlo zanimljiva opcija koja pojmu “Gaming monitor” daje potpuno novi smisao i ne bih se iznenadio da za koju godinu to i bude jedini uređaj koji ćemo kupovati za gaming. Očekivano, tu su i sve stvari koje očekujemo u Samsung ekosistemu, poput kontrole pametnih uređaja putem Smart Things, ali i mogućnost povezivanja sa vašim Windows ili Mac računarima bežičnim putem ili korišćenje Microsoft Office 365 servisa na monitoru bez veze sa računarom.

   Kontrola monitora je moguća putem mini joysticka koji se nalazi na poleđini pored konektora, putem Smart Things aplikacije na telefonu, kao i putem daljinca kakav smo prethodnih godina viđali na Samsung televizorima – mali, kompaktan, sa kvalitetnim tasterima i bez ovogodišnjih solarnih opcija koje dolaze na novim verzijama daljinskog za televizore.

   Samsung Odyssey OLED G8 – Utisci i cena

   Sve u svemu, Samsung Odyssey OLED G8 je zaista impozantan monitor i daleko najbolji uređaj ove vrste koji smo imali prilike da vidimo. Savršena crna, visoka svetlina, pokriće boja i vrhunske gaming performanse su nešto što ovaj model izdvaja od svih ostalih monitora na tržištu. Uz dodatnu kalibraciju praktično je moguće dobiti skoro pa savršen monitor, a pametne funkcije su u ovom slučaju samo bonus. Zbog svega ovoga, Odyssey OLED G8 apsolutno zaslužuje našu Editor’s Choice nagradu.

   Ako vas ovaj monitor zainteresuje, značiće vam informacija da se u prodaji na domaćem tržištu očekuje od aprila i to po ceni od 175.899 dinara, odnosno oko 1490€. Malo jača cena čak i za jedan monitor visoke klase, ali korektna kada se u obzir uzme sve što ono nudi i činjenica da je u pitanju trenutno najbolja displej tehnologija dostupna na tržištu.

   Ko može sebi da priušti verovatno neće imati puno dileme, a svima ostalima ostaje da se raduju napretku tehnologije u domenu monitora i da zajedno iščekujemo da se za par godina ovako nešto spusti i u pristupačniji segment. Lično bih voleo da vidim ovakav monitor u nekoj pojednostavljenijoj verziji, bez ikakvih smart funcija, možda i sa ravnim ekranom, dakle samo čiste performanse bez ikakvih dodataka koji mogu podizati cenu. Ima li Samsung tako nešto u planu, ostaje da vidimo.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi