Samsung S95C - Flagship QD-OLED za 2023

Samsung S95C - Flagship QD-OLED za 2023

Samsung S95C je vrh ovogodišnje QD-OLED ponude kompanije i obećava veću dijagonalu i vrhunske performanse. Kako radi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Samsung S95C – Flagship QD-OLED za 2023

   Pozitivne ocene

   • 77″ dijagonala
   • Vrhunski prikaz QD-OLED panela
   • Sjajne gaming mogućnosti

   Negativne ocene

   • Skoro bez unapređenja u odnosu na prošlogodišnji model
   • Zvuk nije na nivou cene

   Vrhunski TV ogromne dijagonale koji je i pored minimalnih unapređenja u odnosu na prošlogodišnji i dalje sam vrh ponude.

   Nema nikakve sumnje da je OLED tehnologija, uz sve svoje nedostatke, i dalje najbolje što je kupcima dostupno u domenu TV ekrana, makar do trenutka kada se MicroLED ne spusti u realne proizvode iole razumne cene. Samim tim, koliko god LCD MiniLED napredovao, oni koji žele vrhunski TV će se najpre odlučiti upravo za neki od OLED baziranih modela.

   Nakon mnogo godina u kojima su jedina opcija ovakvih televizora bili oni brojnih proizvođača, ali svi bazirani na LG WOLED panelima, protekla 2022. je najzad donela dostojnog rivala i to iz južnokorejskog komšiluka, odnosno displej divizije kompanije Samsung. Prvi TV sa panelom baziranim na novoj QD-OLED tehnologiji nam je na test stigao upravo iz Samsunga i to u vidu S95B modela koji je dobio i našu Editor’s Choice nagradu – i možemo reći zaslužio je po svim parametrima.

   Retko se dešava da neki prvenac ostavi skoro savršen utisak, pa smo se već tada pitali kako će tek izgledati naredna generacija i može li Samsung nakon godinu dana napraviti još bolji TV. Odgovor na to pitanje je pred nama, jer nam je na test stigao S95C, direktan naslednik S95B modela i nova Samsungova perjanica u domenu 4K televizora. Nedavno smo na našem kanalu testirali i S90C, koji je druga polovina Samsungove ovogodišnje QD-OLED ponude i povoljnija opcija, a sada je trenutak da vidimo šta može S95C i kakva nam unapređenja donosi.

   Samsung S95C – Dizajn

   Prvo, a ujedno i najočitije je veličina. Dok je S95B bio dostupan u dijagonalama od 55” i 65”, S95C dolazi u gigantskoj 77” verziji koja je zaista impozantna. O ceni ćemo na kraju, ali jasno vam je već da je ovo TV za one koji žele najbolje i najveće i ne žale para. … ili su rođeni sa dva bubrega viška.

   Iako ćete ga na ovom testu videti kako stoji na polici, iz praktičnih razloga, S95C je zapravo kao stvoren za montažu na zid, kako zbog svoje veličine, tako i zbog primenjenih dizajnerskih rešenja. Najpre, u testu prošlogodišnjeg modela smo pomenuli da je šteta što Samsung nije implementirao i svoj One Connect Box, kako bi iskoristio priliku da napravi savršeno tanak TV. Dobra vest je da je on sada tu, pa je u njega izmešten najveći deo elektronike i svi konektori.

   Loša vest je da TV više nije tako tanak, odnosno njegov dizajn nema baš previše dodirnih tačaka sa S95B ili ovogodišnjim jeftinijim S90C. Dok su pomenuta dva modela imala unibody metalnu poleđinu u koju je s prednje strane ubačen panel, S95C ima klasičniju konstrukciju kakvu smo videli na prošlogodišnjem Samsung QN95B Neo QLED modelu, ali u elegantnijoj izvedbi, odnosno sa tanjim profilom.

   Panel je po obodu okružen metalnim okvirom debljine oko 8mm, ali se TV zapravo malo širi ka sredini, pa na taj način daje utisak tanjeg uređaja, uz dovoljno zapremine da se u unutrašnjost smesti sve što je potrebno. Iako TV izgleda odlično, materijali nisu na nivou onoga što smo videli na druga dva QD-OLED modela, jer je umesto metalne poleđine tu plastična, koja blago uleže pod pritiskom.

   Vizuelno doduše ostavlja odličan utisak, sa zanimljivom teksturom i otvorima za zvuk duž leve i desne ivice, a tu su i po četiri zvučnika sa leve i desne strane, sve deo kompleksnog zvučnog sistema o kome ćemo nešto kasnije. Postolje se sastoji od dva vrlo robustna metalna profila od čega jedan služi kao baza, a drugi kao nosač panela na koji je ujedno moguće montirati i One Connect Box. Ako TV montirate na zid, box je moguće staviti na policu.

   OneConnect Box, konektori, gaming

   Sam box se sa TV-om povezuje putem jednog kabla, a u pakovanju dobijate jedan kraći i jedan duži kako bi se pokrile opcije montaže na postolje ili zid. Što se konektora tiče, tu su 4 HDMI 2.1 porta, tri USB-a, jedan USB-C za povezivanje dodatne kamere, CI+ slot, antenski i satelitski konektori, LAN port i optički audio izlaz.

   Kao i na ostalim QD-OLED modelima, HDMI portovi su u stanju da primaju sliku u 4K rezoluciji sa osvežavanjem do 144Hz, što uz performanse samog panela i skoro savršeno brz odziv OLED tehnologije ovaj TV čini izvanrednom opcijom za gaming. Podržano je i varijabilno osvežavanje, zvanično u vidu AMD Freesync Premium Pro, ali ga je moguće koristiti i na AMD i Nvidia grafičkim kartama.

   Uz solidno nizak input lag koji smo izmerili na 9.1ms u 1080p sa 60Hz osvežavanjem, a koje je još niže na maksimalnim podešavanjima, iskustvo igranja je zaista izvanredno, pogotovo na ekranu ove dijagonale. Sumnjamo da će neko ovaj TV kupiti isključivo zbog gaminga, ali da je u pitanju jedan od najboljih ekrana za tu svrhu nemamo nikakve dileme, pogotovo ako želite pravi HDR.

   Navikli smo da na Samsung modelima visoke klase vidimo i Game Bar meni koji je za gaming vrlo koristan, jer omogućuje brzi izbor moda slike, pregled svih parametara poput rezolucije, osvežavanja i HDR statusa, ali i funkcije kao što su prikaz nišana, uveličavanje mini mape ili prikaza u različitim proporcijama od 16:9 do 32:9, koje ne viđamo ni na nekim gaming monitorima. Zaista sjajne gaming mogućnosti.

   Samsung S95C – Kvalitet prikaza

   Ono što nas je najviše zanimalo u vezi ovog modela su njegove performanse u pogledu slike. Prošlogodišnji S95B je impresionirao, povoljniji ovogodišnji S90C je nešto ispod tog nivoa, pa smo od S95C očekivali da bude onaj naredni korak QD-OLED tehnologije.

   I nakon svih merenja koja smo obavili, možemo reći da unapređenja ima, ali ne u meri u kojoj bismo mogli reći da je u pitanju bitno bolji TV od S95B. Najpre, iako je i prošlogodišnji model bio vrlo svetao za jedan OLED, očekivali smo makar neki napredak u tom pogledu, ali je on tu samo delimično.

   Maksimalna izmerena svetlina u našem testu je iznosila 1301 nit, što je manje od 1417 na S95B. Ako se uračunaju varijacije između primeraka panela, možemo reći da je to otprilike na istom nivou. Umesto maksimalne dostižne svetline, poboljšana je ona na 100% pokrivenosti ekrana, pošto je limiter osvetljenja manje agresivan i dozvoljava 231 nit na punom ekranu, što je bolje od 193 kod S95B.

   Dakle u proseku je tu negde, a isto važi i za pokriće boja koje smo izmerili na 95.6% DCI-P3 spektra, što nas navodi na zaključak da je u pitanju tehnički isti panel, samo ovog puta u većoj dijagonali. Ono gde je napravljeno solidno unapređenje je u pogledu fabričke kalibracije slike, pa S95C postiže veoma dobro Delta E odstupanje od 2.3 u Movie i Filmmaker modovima, za razliku od 3.6 kod prethodnika.

   U praksi, bez obzira na naša očekivanja, S95C je i dalje vrhunski TV po pitanju kvaliteta prikaza, sa odličnom HDR prezentacijom, savršenom crnom i dovoljno svetline da fini detalji dođu do izražaja i daju taj WOW faktor. Živost boja koje QD-OLED postiže na svetlijim nijansama doprinosi ovome i bitan je deo razloga zbog kojih nam se televizori sa ovim panelima toliko dopadaju.

   Još jedan od razloga za to je i Samsungovo procesiranje slike koje onima koji žele ne obavezno potpuno veran, već što atraktivniji prikaz nude i neke dodatne opcije. Tu spadaju razne mogućnosti podešavanja vezanih za izoštravanje detalja i mapiranje svetline i boja, kao i Inteligent mod koji sve te parametre kontroliše putem mašinskog učenja i prilagođava konkretnoj sceni koja se prikazuje.

   Ovo nije za svačiji ukus, ali se meni dopada kako to Samsung radi i mislim da je vredan dodatak kada poželite vizuelno što impresivniji prikaz. Pored toga, tu je i pun set MEMC opcija, odnosno procesiranja kretanja, sa dva slajdera za kontrolu glatkoće i oštrine. Ukupno, vrhunski paket u pogledu slike, iako tek malo bolji u odnosu na ono što nudi i prošlogodišnji model.

   Samsung S95C – Zvuk

   Što se zvuka tiče, S95B je zvučao fenomenalno i postavio visoke standarde, koje smo očekivali i na S95C. Doduše, kako je konstrukcija TV-a potpuno drugačija, kao i interna organizacija prostora usled eksternog One Connect Box-a, bilo je za očekivati da zvuk bude malo drugačiji, ali smo se nadali da će to biti u pozitivnom smeru.

   Nažalost, on nije ni izbliza onako ubedljiv kako smo od Samsunga navikli na nekim prethodnim modelima, najpre zbog basa koji se prostire tek do minimalnih 70Hz, a upotrebljivih 80Hz, mada opada u glasnoći već ispod 100Hz. Dakle, ako želite baš moćan zvuk, biće neophodan soundbar, što je možda i bila namera, jer je ovo TV najpre namenjen montaži na zid.

   No, van najnižeg dela spektra, frekventni balans je zapravo vrlo dobar i S95C pruža jasan i kvalitetan zvuk sa vrlo dobrom zvučnom slikom. Upravo je zvučna slika jedna od jačih strana ovog TV-a i to zahvaljujući kombinaciji hardvera i softvera. Najpre, u pitanju je 4.2.2 rešenje sa zvučnicima raspoređenim duž leve i desne ivice sa zadnje strane, kao i u donjem delu poleđine levo i desno od postolja. Ovo omogućuje da se pokrije dobar deo površine ekrana i zvuk projektuje sa različitih pozicija.

   Drugi deo formule je softver, odnosno funkcija koju Samsung naziva Object Tracking Sound+, a koja procesira zvuk uz pomoć informacija o slici i pokušava da gledaocu da utisak da zvuk određenih objekata na ekranu potiče iz pozicije u kojoj se oni nalaze. Teško je naravno u prosečnoj prostoriji čak i sa ovako velikim ekranom to jasno primetiti, ali bismo rekli da ipak malo popravlja utisak prostornosti u odnosu na korišćenje samo Dolby Atmos procesiranja, koje je takođe podržano.

   Smart funkcije – Tizen OS

   Što se pametnih funkcija tiče, Samsung u tom pogledu nudi puno toga kroz svoju Tizen platformu koja je na ovom modelu tu u svojoj najnovijoj 7.0 verziji. Ona se vizuelno ne razlikuje bitno od one na prošlogodišnjim modelima i dolazi sa standardnim interfejsom na čiju smo se funkcionalnost polako navikli nakon prethodnog većeg redizajna.

   Uz par prečica koje se dobijaju dugim pritiskom tastera na daljinskom i minimalističku selekciju samih tastera, navigacija je solidno praktična i brza. Daljinac je identičan onome koji smo videli na S90C, kompaktan, sa kvalitetnim tasterima i napravljen od plastike, mada uz vrlo dobar kvalitet izrade. Samsung se naravno drži svoje Eko inicijative, pa se i ovaj daljinski puni i solarnim i putem radio talasa, pored naravno standardnog USB-Type-C porta.

   Što se softvera tiče, najjača strana Tizena je svakako povezivanje sa mobilnim uređajima radi projektovanja slike, deljenja sadržaja ili korišćenja DeX moda, bežično ili putem kabla, ukoliko ste vlasnik nekog od Samsung telefona. Tu je i kontrola pametnih uređaja po kući putem Smart Things aplikacije, brojne opcije za prikaz više sadržaja istovremeno na ekranu i još puno toga.

   Naravno, tu su i aplikacije među kojima najveći deo čine video i muzički streaming servisi koji su prisutni u punom sastavu – šta god vam zatreba je dostupno. Među ostalim aplikacijama se nađe ponešto korisno, ali to je slučaj sa svim Smart TV platformama.

   Najslabija tačka su igre koje su osmobitne i ne baš dobre, ali je dobra vest da je na TV-u dostupna i Nvidia Geforce Now aplikacija putem koje možete igrati sve igre koje imate na raznim gaming servisima na velikom ekranu, bez potrebe za PC-em ili konzolom – dovoljno je da samo povežete gamepad putem Bluetooth-a ili USB-a.

   Samsung S95C – Utisci i cena

   Ukupan utisak o Samsung S95C je da nije u pitanju bitno unapređen model u odnosu na prošlu godinu, već pre tehnološki identičan TV koji je doživeo neke sitne optimizacije softvera i kalibracije i redizajn koji će za određene korisnike biti prednost, usled tanjeg profila za montažu na zid i One Connect Box-a.

   Zapravo, jedini pravi tehnički napredak je napravljen u pogledu veličine, jer prošlogodišnji model nije bio dostupan u 77” dijagonali. Upravo je ta veličina, naravno uz sve pomenute karakteristike i glavni razlog zbog kog Samsung S95C na domaćem tržištu košta 585.000 dinara i dobijete 10 dinara kusur. U prevodu, nešto ispod 5000€.

   Iako smo od ovog TV-a očekivali i više, činjenica je da je S95C i dalje apsolutno vrhunski TV, pogotovo u pogledu kvaliteta prikaza i gaming mogućnosti. Da li će to biti dovoljno da Samsung zadrži krunu kada su u pitanju OLED televizori ostaje da vidimo, pošto je najveći konkurent LG bio primoran da zasuče rukave i ove godine ponudi bitna unapređenja u vidu Micro OLED Array, t.j. MLA tehnologije, doduše u okviru skuplje G3 serije koja uostalom i jeste najpribližniji ekvivalent S95C. U svakom slučaju, ponuda vrhunskih modela je nikad bolja, pa ko ima para, ima i izbor.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi