Američki san o proizvodnji čipova - TSMC fabrika čipova u Arizoni postiže prinos uporediv sa onim na Tajvanu

TSMC postrojenje u Arizoni postiže proizvodne rezultate uporedive sa onima na Tajvanu, uprkos izazovima

Američki san o proizvodnji čipova - TSMC fabrika čipova u Arizoni postiže prinos uporediv sa onim na Tajvanu

Sjedinjene Američke Države posvećene su uspostavljanju proizvodnje poluprovodnika unutar svojih granica, a možda nijedan napor nije važniji za ovaj cilj od postrojenja sa tri fabrike kompanije TSMC u Arizoni. Vlada SAD ulaže milijarde u njegov razvoj, zajedno sa TSMC-ovih 65 milijardi dolara investicije.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. dostigao je značajan prekretnicu u svojoj ekspanziji u SAD. Nedavna probna proizvodnja u novom postrojenju kompanije u Arizoni donela je rezultate koji su uporedivi sa onima u njenim etabliranim fabrikama na Tajvanu, kaže se u izveštaju Bloomberga, koji je citirao osobu blisku kompaniji koja je želela da ostane anonimna. Ovaj razvoj događaja predstavlja pozitivan znak za ambiciozni američki projekat proizvođača čipova, koji se suočio s kašnjenjima i sumnjama u to da li može postići efikasnost proizvodnje kao na Tajvanu.

Postrojenje u Arizoni je u aprilu započelo inženjersku proizvodnju wafer-a koristeći naprednu tehnologiju od 4 nanometra. S obzirom da su prinosi proizvodnje sada na nivou postrojenja u Tainanu, Tajvan, TSMC bi trebalo da može da održi ciljne stope bruto marže od 53 odsto ili više.

Američki san – efikasna proizvodnja poput one na Tajvanu

TSMC mnogo ulaže u svoje operacije u SAD. Kompanija planira da investira 65 milijardi dolara u tri fabrike u Arizoni, što je najveća strana direktna investicija u istoriji Arizone i najveća strana direktna investicija u novi projekat (greenfield) u istoriji SAD-a.

Istovremeno, američka vlada pruža značajnu podršku kroz subvencije i zajmove. TSMC će dobiti do 6,6 milijardi dolara u subvencijama i 5 milijardi dolara u zajmovima za svoj projekat u Arizoni.

TSMC-ovo postrojenje u Arizoni je na putu da započne proizvodnju u svojoj prvoj fabrici u prvoj polovini 2025. godine. Druga fabrika, koja bi trebala da počne s radom 2028. godine, proizvodiće čipove koristeći 2nm procesnu tehnologiju sa tranzistorima naredne generacije (nanosheet), pored 3nm tehnologije. Treća fabrika će se fokusirati na 2nm ili naprednije procese, a proizvodnja se očekuje do kraja decenije.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Početni plan je bio da prva fabrika postigne punu proizvodnju ove godine, ali je vremenski okvir odložen zbog nekoliko problema sa radnom snagom. Ovi problemi su uključivali poteškoće u pronalaženju kvalifikovanih radnika na lokalnom nivou, kulturne razlike između tajvanskog menadžmenta TSMC-a i američkih zaposlenih, kao i nedostatak kvalifikovanih građevinskih radnika, što je usporilo proces izgradnje. Ovo kašnjenje je izazvalo zabrinutost oko sposobnosti TSMC-a da održi efikasnost u svojim operacijama u SAD-u u poređenju sa postrojenjima na Tajvanu.

Nedavni uspeh u probnoj proizvodnji ublažio je neke od tih zabrinutosti. TSMC je potvrdio da projekt u Arizoni napreduje prema planu, iako kompanija nije posebno komentarisala stope prinosa, piše TechSpot.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi