Apple objavio rekordnu zaradu, uprkos lošim rezultatima iPhone-a

Apple je ostvario rekordan prihod od 85,8 milijardi dolara u trećem kvartalu 2024, uprkos padu prodaje iPhone-a i prihoda u Kini

Apple objavio rekordnu zaradu, uprkos lošim rezultatima iPhone-a

Apple je objavio rezultate poslovanja za treći kvartal fiskalne 2024. godine i zadovoljio očekivanja investitora, sa rastom od 5 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Kompanija je postavila rekord za treći kvartal sa prihodom od 85,8 milijardi dolara.

Uprkos tom rastu, par ključnih stvari koje su brinule investitore—ukupna prodaja iPhone-a i prihodi u Kini su opale, a Apple-ove akcije su blago pale.

Prihodi u Kini pali su na 14,7 milijardi dolara, što je pad od 6,3 procenta u odnosu na prošlu godinu, dok se Apple suočava sa žestokom konkurencijom od strane Huawei-a i drugih kompanija za pametne telefone. Generalni direktor Tim Cook je na pozivu sa investitorima rekao da su modeli iPhone-a i dalje najprodavaniji “u urbanim delovima Kine.”

Ukupno, iPhone poslovanje je blago palo sa 39,67 milijardi dolara u istom kvartalu prošle godine na 39,30 ove godine. Kao procenat ukupne prodaje, iPhone čini najniži udeo među proizvodima i uslugama kompanije u gotovo četiri godine.

Apple uspešno posluje uprkos manjim tekućim problemima

Kako je kompanija ipak postigla 5-procentni ukupni rast prihoda? To je u velikoj meri bilo podstaknuto značajnim porastom prihoda od usluga i iPad-a.

Apple je predstavio velike iPad nadogradnje u trećem kvartalu 2024, i potrošači su na to dobro reagovali: prihod od iPad-a iznosio je 7,16 milijardi dolara, što je porast od skoro 24 procenta.

Prihodi od usluga, koji uključuju stvari kao što su Apple TV+ i Apple Music, porasli su za 14 procenata, nastavljajući trend rasta za taj segment poslovanja.

Ostale kategorije proizvoda uključuju “Nosive uređaje, kućne uređaje i dodatke” (uključujući AirPods i Apple Watch, između ostalog)—pad od 2 procenta na 8,1 milijardu dolara tokom kvartala—i Mac, koji je porastao za 2 procenta na oko 7 milijardi dolara u prodaji.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Apple je pažljivo istakao da je veoma veliki procenat kupaca i Apple Watch-a i iPad-a ovog kvartala bili prvi vlasnici tih kategorija uređaja, što sugeriše da tržište još uvek nije zasićeno za bilo koji od ovih uređaja.

Cook je većinu svog vremena tokom poziva povodom zarade proveo promovišući Apple Intelligence, skup generativnih AI funkcija koje dolaze u iOS 18.1 ove jeseni. Kompanija ga je prvi put predstavila tokom WWDC 2024 ranije u kvartalu.

Apple veruje da će Apple Intelligence pomoći u povećanju prodaje najnovijih i najskupljih iPhone-a, jer neće raditi na uređajima starijim od prošlogodišnjeg iPhone 15 Pro.

Cook je takođe nakratko izrazio entuzijazam za Apple Vision Pro, rekavši da su programeri objavili više od 2.500 izvornih aplikacija. Nabrojao je upotrebe i opisao proizvod u smislu zadovoljstva kupaca, iako nije ulazio u detalje o ciframa vezanim za prodaju uređaja, prenosi ArsTechnica.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. alfaunits

    Oni koji se bune protiv Dine i misle da je sasvim OK koristiti Apple Pay: https://usesignhouse.com/blog/apple...d,showcasing its impressive growth trajectory.
    Apple Pay je (barem kad sam zadnji put istrazivao) jedini digitalni novcanik koji naplacuje bankama (samim tim prodavcima, pa i nama realno) za koriscenje.
    Revenue za 2023 se ocekuje da ce biti 4 milijarde dolara - to nije promet transkacija, one su u bilionima. Ovo je maltene cista zarada Apple-a na tome sto se Apple Pay koristi. To ide iz novcanika kupaca.

    Mislite o tome....

  2. RingeRaja

    Ok.
    Da li će time što niko neće koristiti ApplePay pojeftiniti proizvodi kod trgovca koji ima opciju ApplePay?
    Neće.
    Tako da je svejedno da li se koristi ili ne, osim ako je nekome jedini cilj da baš Apple ne zaradi…meni je svejedno, ja benefit neću videti.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi