Microsoft AI PC označen kao loša šala, vetar u leđa za Apple Intelligence

Microsoft Cocreator ne nudi baš ništa novo, čak se ne izvršava lokalno bez internet konekcije

Microsoft AI PC označen kao loša šala, vetar u leđa za Apple Intelligence

Apple Intelligence, iPhone verzija generativnih funkcija veštačke inteligencije (AI), trenutno zaostaje za svojom konkurencijom u vremenskom pogledu izlaska i dostupnosti AI funkcija, ali ako su karakteristike novih Microsoft PC-a prvi pokazatelj, rado ćemo sačekati da Apple izbaci novi iPhone i pokrene čitav spektar novih AI funkcija.

Navodeći iskustva Tom’s Hardware-a tokom testiranja prvog Microsoft AI računara nove generacije, iMore prenosi utiske, a ekskluzivne karakteristike Microsoft Copilot+ PC-a naziva „lošom šalom“ koja ne opravdava visoku cenu najnovijih Microsoft AI PC računara. Njihove performanse, iako nisu dobre kao kod najboljeg MacBook-a trenutno, i dalje su impresivne s obzirom na to koliko je ova tehnologija nova. Međutim, tri ekskluzivne karakteristike: Cocreator, Windows Studio Effects i Live Captions, nisu ništa specijalno ili u najmanju ruku nisu ni po čemu jedinstvene.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Počevši sa Cocreator funkcijom, navodi se da je funkcija ništa više do „crtanje teksta po slici“ koja koristi generativnu AI za pravljenje slika u Paintu, nešto što se koristi kao paravan za ovu funkciju. Umesto da vam pomogne da crtate bolje slike, jednostavno zamenjuje vašu sliku sa bilo čime što ukucate. To otežava preciziranje i nije ništa drugačije od drugih programa generativne AI.

Microsoft se nije istakao – bilo ko može zamagliti pozadinu u Paint-u

Takođe, funkcioniše samo kada ste povezani na internet. U poređenju sa Image Creatorom, još jednim komadom generativnog softvera ugrađenim u verzije Painta za Windows 11, nije tako jasan niti dosledan.

Windows Studio Effect nije bio ništa bolji. Može se koristiti za zamagljivanje pozadine i postavljanje zabavnih tema pozadine, ali većina PC-eva i telefona to već može već sada da radi i to čak bolje. Unikatni filteri i funkcija „Eye Contact“ jednostavno nisu radili tokom testiranja.

Funkcija Live Captions takođe je bila veoma nekonzistentna u radu i pomalo bez veze.

Zanimljivo, Recall, funkcija koja svakih nekoliko sekundi pravi snimke ekrana vašeg uređaja, a kako biste mogli da se vratite u prošlost i pronađete gde ste bili, nije dostupna na ovim mašinama i trenutno nije postavljen datum kada će biti spremna i kada ćete moći da je koristite.

Ovo je istaknuta AI karakteristika novih Microsoft AI računara nove generacije koja je zvanično odložena, a uklonjena je čak i verzija za probu. Vredi napomenuti da će mnogi korisnici kupiti AI uređaje znajući da će se AI vremenom poboljšati, ali trenutno to izgleda kao kockanje sa trenutnog stanovišta i nešto na šta se Apple uveliko priprema sa lansiranjem svojih AI funkcija kasnije ove godine.

Nadamo se da će Apple sve to uraditi malo bolje i naterati Microsoft da ispuni sve obećano. Ne samo da će Apple koristiti OpenAI kao svoj početni chatbot model, već će neke AI funkcije raditi lokalno na samom uređaju, bez potrebe za internet konekcijom — što ga čini praktičnijim kada ste u pokretu. Apple ima dobru priliku da na ovom primeru uči iz Microsoft grešaka, prenosi iMore.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi