Apple ostvario prihod od skoro 90 milijardi dolara u svom poslednjem godišnjem kvartalu

Fiskalna godina za kupertinsku kompaniju je završena, a finansijski izveštaji pokazuju da je u četvrtom kvartalu Apple ostvario prihod od 89,5 milijardi dolara

Apple ostvario prihod od skoro 90 milijardi dolara u svom poslednjem godišnjem kvartalu

Četvrti kvartal fiskalne godine za tehnološkog giganta iz Kupertina završio se 30. septembra, a u tom periodu je Apple ostvario prihod od skoro 90 milijardi dolara. Ipak, iako velika cifra, to je pad od jedan posto u odnosu na isti period prethodne godine. Dobit koju je kompanija iz toga ostvarila iznosi 22,9 milijardi dolara, ali je neto prihod veći za 10 posto na godišnjem nivou.

Iako druge kompanije sada uglavnom objavljuju rezultate za treće godišnje kvartale, važno je znati da fiskalna godina za Apple počinje u oktobru, a završava se 30. septembra. Tako da je tromesečni period u koji spadaju jul, avgust i septembar za ovu kompaniju u stvari četvrti kvartal poznatiji kao Q4.

Apple kaže da je najnovija generacija iPhone uređaja doprinela neto prodaji od 43,8 milijardi dolara, što je skoro 49 posto ukupnog tromesečnog prihoda ove kompanije. Međutim, ono što je istorijski rezultat je kompanijski sektor usluga u koji spadaju Apple Music, TV+ i iCloud koji su dostigli rekord od 22,3 milijarde dolara prihoda.

Ostatak ekosistema Apple proizvoda otkriva pad neto prodaje za Mac, iPad i nosive uređaje, a samo Mac računari su zabeležili pad prodaje od čak 51 posto.

Američki kontinenti ostali su najjače tržište kompanije koji donose 40,1 milijardu neto prodaje, a za njima slede Evropa sa 22,5 milijardi dolara, a onda i Kina u kojoj Apple ostvaruje prodaju od 15,1 milijardu dolara. Gledajući unapred, kompanija je oprezna u vezi sa potencijalnim problemima u lancu snabdevanja koji bi mogli da odlože isporuke njegovih vodećih iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max modela. Ipak jedan od najpoznatijih Apple predstavnika Tim Kuk, uveren je da će Apple postići „balans ponude i tražnje“.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi