Apple zabrinut Huawei dominacijom u Kini, Tim Kuk u iznenadnoj poseti

Apple je ozbiljno zabrinut najnovijim razvojem događaja kao posledice nametnutih tehnoloških sankcija SAD-a. Kina se okreće domaćim proizvodima i Huawei postaje sve jači, dovoljan razlog za hitnu posetu prvog čoveka jedne od najjačih američkih tehnoloških kompanija.

Apple zabrinut Huawei dominacijom u Kini, Tim Kuk u iznenadnoj poseti

Politika i biznis ne idu ruku pod ruku i imaju sasvim različite interese. To na svojoj koži osećaju najveće američke tehnološke kompanije kao posledicu nametnutih mera od strane vlade SAD-a, koja je pre nekog vremena uvela sankcije kineskom tehnološkom sektoru. Sada se sve negativne posledice vraćaju poput bumeranga. Apple ih itekako oseća.

Kina ima vrlo lojalne kupce i kontrolisano tržište, zbog čega su domaći brendovi i među njima svakako najveća domaća kompanija Huawei sve popularniji. Razlog da se u američkim kompanijama kojima je kinesko tržište jedno od najvažnijih za plasman sopstvenih proizvoda, oglasi alarm za uzbunu. To je ujedno bio i glavni povod iznenadne posete ovoj zemlji od strane prvog čoveka kompanije Apple.

Apple je prilično zabrinut ekspanzijom Huawei proizvoda u Kini

Potpredsednik kineske vlade, Ding Duekiang rekao je izvršnom direktoru kompanije Apple, Timu Kuku da je ova kompanija dobrodošla u ovu zemlju i treba da zauzme aktivnu poziciju u razvoju kineske digitalne ekonomije, pošto se prvi čovek kompanije Apple obreo u iznenadnoj poseti poseti Pekingu i to samo mesec dana nakon lansiranja svog iPhone 15 telefona na tržištu Kine.

Kukova poseta dolazi u trenutku kada se konkurencija između američkog tehnološkog giganta i kineskog Huawei-a sve više zahuktava na trećem najvećem po važnosti tržištu Apple proizvoda. Dodatni akcenat zabrinutosti se javlja i nakon što je Peking pooštrio nadzor nad bezbednosnim problemima.

Prodaja iPhone 15 modela u prvih 17 dana u Kini pala je za 4,5% u poređenju sa sa prethodnim iPhone 14 telefonom, objavio je Counterpoint Research, ne navodeći konkretne brojke.

Kina je u septembru proširila ograničenja na upotrebu iPhone uređaja od strane državnih službenika, naloživši osoblju u nekim centralnim vladinim agencijama, da prestanu sa upotrebom svojih Apple telefona na poslu.

„Kina je voljna da pruži više mogućnosti inostranim preduzećima koja finansiraju razvoj domaće tehnološke industrije, uključujući Apple“, izjavio je Ding Kuku na sastanku održanom u četvrtak, objavio je kineski državni radio, a izveštava agencija Reuters.

Kuk je rekao da je Apple uveren u dobre izglede kineskog tržišta i da je spreman da ojača saradnju sa Kinom u ključnim oblastima, uključujući proizvodnju vrhunskih tehnoloških uređaja i digitalnu ekonomiju, prenose kineski mediji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. sdnenad

    Ukratko: hoće Ameri i jare i pare.
    Da drže pod sankcijama Kinu ali da Kinezi pazare od njih.
    Licemerno, odvratno, bedno,...

  2. MegaSkot

    Šta je fake?

  3. Dogzilla

    Osim cinjenice da je bio u Kini, sve drugo je fake jer Epl ima stabilnih 20% kineskog trzista vec jako dugi niz godina. Uz male oscilacije po kvartalima, Epl nema nikakve razloge za brigu, to su samo medijski naduvani naslovi i price, treba prodati nesto citaocima.

    Puknes prstom i Fake prestane da bude fake. Klasicna zamka u Trgovinskom ratu.

    I ako/kad svi blefiraju, a niko ne popusta, lako moze da se desi da legnes da spavas zadovoljan Blefom da "Trump-stil deal ide u tvoju korist, a onda se probudis ujutru u eskalaciji iz koje nema nazad vise xD

    Kuk je bio u Kini da pregovara, zato sto su Kinezi indirektno/citano izmedju redova stavili na pregovaracki sto mogucnost da se ugasi kompletna prodaja Apple proizvoda u Kini (pomocu osrednje eskalacije zabrane Apple proizvoda za clanove partije na pozicijama vlasti od pre koji mesec)

    Pre neki dan zabrana izvoza Nvidia RTX 4090 karti u Kinu i 20-tak zemalja sveta, sutra zabrana izvoza Apple A17 Pro chipova, prekosutra zabrana izvoza Qualcomm chip-ova, naksutra zabrana izvoza Mediatek chip-ova, itd, ... Pa onda runda pregovora, pa zabrana izvoza A16 chip-ova, pa runda pregovora, pa zabrana izvoza A15 chip-ova, itd, ... (Ali realisticno gledano sve starije nece skoro, samo chip-ovi optimizovani za AI su na udara sad, to je prelomna cyberpunk tehnologija, Kao svinje u trgovniskom ratu izmedju Srbije i Austrije pocetkom 1900-tih godina.

    Ako istorija nastavi da se ponavlja, onda ce Amerika da vice da niko u Kini nece moci da kupi Apple telefone i da hoce!, dok ce istovremeno Kina da vice nazad, da niko u Kini nece moci da kupi Apple telefone cak i ako Amerika skine zabranu!

    A posto zabrana ima grejs period, onda ce ili Cela planeta da legalno posalje sve Apple telefone u Kinu da ih proda pre nego sto krene zabrana, i bice nestasice Apple telefona svuda osim u Kini xD ili ce Kina da zabrani kupovina telefona i onda ce cela planeta da ilegalno posale sve Apple telefone u Kini. Jedino Ako Kina zatvori granice za Apple telefone, ce pasti cena u ostatku sveta.

    I onda ide drzanje daha, ko moze duze da izdrzi dok ne popusti xD

  4. Alister

    Sjajna analogija cyberpunk, AI, svinjski trgovinski rat, kupovina pa zabrana pa ... ufff izgubio sam se 🫣

  5. Aleksandar_038

    Zabrana prodaje u Kini ne bi nesto preterano pogodila Sektu iz Krofne, 45% prihoda je sa USA marketa, 25% Evropa, cela Azija oko 20% gde 1/3 otpada na Kinu. Dakle nesto sa cime bi se lako islo dalje.
    Drugi problem je veci i zbog toga je isao Kuk u Kinu a to je sto trasfer prizvodnje u Indiju ide sporije nego sto je planirano i tu dolazi u realan rizik da sankcije USA ucine svoje, mada cisto sumnjam da ce se to desiti jer je Sekta deo vojno-industrijskog kompleksa i kao "clan biblioteke" ima prste u tegli sa dzemom u Kongresu, Senatu i SD.

    Ima jos jedna vest kako je Huawei zbacio Epl sa prvog mesta po broju prodatih mobilnih u Kini. To je vest onako skrojena ko Politika Expres kad je nekada pisala, kapiram da lokalna kancishka H firme ima dobar budzet za "reprezentaciju"! :D

    Ne bi pogodila, sitnica tako veliko tržište... :) Malo je smešno verovati da će ijedna kompanija da se odrekne 10% profita tek tako.

    Kuk svakako hoće da pogura transfer u Indiju, ali što oni to više budu gurali, prodaja će u Kini biti manja i manja. Cene će za zapad biti veće i veće, kvalitet će se već ispeglati, kao i uvek do sada. Ali - crvena linija je odavno pređena, Kina se trudi da se osamostali od zapada u svakom smislu, zapad se trudi da uguši njihove napore, i to je prava bitka, Apple je tu sporedan potpuno.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi