Da li je prednost povoljnije cene Android telefona potpuno nestala?

Sa svakim izlaskom sledeće generacije, Android telefoni postaju sve skuplji. Koji je razlog iza ove nepopularne prakse, na koju su korisnici prilično osetljivi

Da li je prednost povoljnije cene Android telefona potpuno nestala?

Izlaskom nove generacije Snapdragon 8 Gen 4 čipseta, koji se očekuje na jesen, Qualcomm će definitivno preći na korišćenje sopstveno razvijenih Oryon procesorskih jezgara. Zahvaljujući tom koraku očekuje se da će novi Snapdragon flegšip čipset za telefone, značajno poboljšati performanse nove generacije Android telefona.

Međutim, druga strana medalje je da će to uticati na značajniji skok cena nove serije Qualcomm procesora. Pojedine informacije su već upozorile korisnike da će cene nove generacije procesora definitivno porasti i da bi to moglo uticati na jednu od ključnih dosadašnjih karakteristika Android telefona koja se odnosila na njihovu isplativost u odnosu na iPhone konkurenciju.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Qualcomm je nedavno potvrdio da će Snapdragon 8 Gen 4 koristiti Oryon jezgro koje je razvio njegov NUVIA tim. Prvi put je upotrebljen na Snapdragon X Elite procesorima za novu generaciju „Windows on ARM“ laptop računara. Performanse su dobre i definitivno uporedive sa konkurentskim Intel i Apple čipovima. Viši zvaničnik kompanije Qualcomm, Kris Patrik je takođe potvrdio još prošle godine, kako se očekuje rast cena Snapdragon 8 Gen 4, u cilju daljih unapređenja performansi i dodatnih ulaganja u istraživanje i razvoj.

Snapdragon 8 Gen 4 će definitivno poskupeti Android telefone

Najnovije vesti iz Kine ističu da će s obzirom na povećanje troškova proizvodnje silicijumskih diskova, cene čipova značajnije porasti. Pojedini brendovi do sada poznati po povoljnim mobilnim telefonima naprednih performansi (Xiaomi, Realme i drugi), moraće će dobro da povedu računa o tome kako da konfigurišu i podese specifikacije novih modela da bi kontrolisali proizvodne troškove i na kraju bili konkurentniji sa cenom svojih telefona.

U stvari, mnogi Android brendovi su imali tendenciju rasta cena svojih uređaja tokom poslednjih godina, čime se dovodi u sumnju teza da su Android telefoni isplativije rešenje od konkurencije. Cene u primeru Android flegšip telefona na tajvanskom tržištu, rastu iz godine u godinu, a tokom vremena su postepeno nadmašile cenu vrhunske Apple iPhone Pro serije.

Takođe, treba istaći i činjenicu da performanse MediaTek Dimensity linije čipsetova, poslednjih godina uopšte ne zaostaju za Qualcomm procesorima, a pri tome su i osetno jeftiniji. Takođe se priča da će sledeća generacija Dimensity 9400 procesora biti puštena tokom oktobra. Ovaj čipset će koristiti najnovije Arm Cortex-X5 jezgro visokih performansi i lako može postati još jedan pristupačno brz i moćan izbor  za korisnike flegšip telefona, prenosi Liberty Times.

Najgore prognoze govore u prilog informaciji da će proizvođači plaćati Snapdragon 8 Gen 4 osetno skuplje od postojeće generacije Snapdragon 8 Gen 3 linije čipsetova, čija je trenutna cena oko 200 US$. To konkretno znači da će biti skoro nemoguće pronaći telefon sa novom Snapdragon verzijom u rangu od 400-450 US$ kao što je to slučaj sa Snapdragon 8 Gen 3 generacijom telefona. Ovakav razvoj događaja će definitivno pokrenuti spiralu rasta cena budućih Android flegšip telefona, tokom 2025. godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. NevisStarShine

    Naravno da nije. Koliko kosta najjeftiniji iPhone sa ekranom od 120 Hz?

  2. Ne moze tako, da gledas samo Hz ekrana! Mora sve da se uporedi, performanse i kvalitet svakog dela na telefonu za istu cenu telefona, pa onda doneti sud koj se vise isplati! Naravno da android, ali koliko to, da bi odvratilo ajfonaša od njegove zvečke?!

  3. NevisStarShine

    Ne moze tako, da gledas samo Hz ekrana! Mora sve da se uporedi, performanse i kvalitet svakog dela na telefonu za istu cenu telefona, pa onda doneti sud koj se vise isplati! Naravno da android, ali koliko to, da bi odvratilo ajfonaša od njegove zvečke?!

    Ranijih godina, dao bih prednost čak i IPhone-u. Sada, kada imamo 90 Hz i za 150 EUR, ne može više 60 Hz za 800 EUR. A da ne pričamo o 15 Plus modelu, koji ide i preko 1000, a isto 60 Hz.

    Nedopustivo.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi