Apple iPhone dobija 2 nm procesore pre Samsung Galaxy telefona i to nije jedina loša vest

Sledeće godine silaze procesori sa TSMC 2 nm proizvodnih traka i prvi uređaj koji će dobiti ove napredne čipove je Apple iPhone

Apple iPhone dobija 2 nm procesore pre Samsung Galaxy telefona i to nije jedina loša vest

Pre dve godine, TSMC je najavio da će njegov 2 nm proces proizvodnje, pod nazivom N2, biti spreman za masovnu proizvodnju do 2025. godine. Ubrzo nakon toga, Apple je izašao sa svojim saopštenjem da će procesor u Apple iPhone telefonima 17 Pro serije, biti prvi koji će koristiti TSMC 2 nm tehnologiju proizvodnje. Međutim, nakon toga počeo je period medijske tišine u kome nismo dobijali apsolutno nikakve novosti po ovom pitanju.

Prema najnovijem izveštaju, TSMC je na putu da u potpunosti pripremi 2 nm proces za masovnu proizvodnju do kraja iduće godine. Isti web portal tvrdi da kompanija planira da do kraja ove godine započne proizvodnju čipova malih serija baziranih upravo na N2 tehnologiji. To znači da bi Apple mogao dobiti čipset za iPhone 17 Pro seriju telefona mnogo pre drugih proizvođača mobilnih uređaja i to upravo na naprednijem TSMC 2 nm procesu, što im definitivno obezbeđuje vremensku prednost nad ostalim igračima u ovom delu industrije.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Očekuje se da će njegov glavni konkurent, Samsung Foundry pripremiti svoju verziju 2 nm procesa, nazvanu SF2, takođe do 2025. godine. Navodno će Qualcomm koristiti ovaj napredni proces proizvodnje za Snapdragon 8 Gen 5. Najbolji Exynos čipsetovi iduće godine bi takođe trebalo da koriste ovu naprednu tehnologiju. Međutim, pošto će iPhone 17 Pro izaći pre Galaxy modela iz S26 serije, Apple će definitivno imati prednost nad Samsungom u 2 nm trci, barem kada je u pitanju lansiranje novih telefona sa 2 nm procesorima.

Samsung se nada da će poboljšati poslovanje drastičnim korakom

Prošla godina je bila loša za Samsung. Prihodi i profit bili su prilično ispod očekivanih, a kompanija je bila pod ogromnim pritiskom konkurencije i globalnog ekonomskog pada. Dok se profit popravljao u prvom kvartalu ove godine, Samsung je navodno prešao na šestodnevnu radnu nedelju, kako bi podelio osećaj krize sa svojim zaposlenim.

Samsung Electronics uveo je po hitnom postupku šestodnevnu radnu nedelju za svoje rukovodioce. Kompanija se nada da će ova promena izazvati osećaj krize kod zaposlenih i poboljšati odgovornost u pravcu postizanja veće efikasnosti i produktivnosti tokom narednih meseci.

Osim pojačane konkurencije koja dolazi od kompanije Apple i kineskih firmi u segmentu potrošačke elektronike, kompanija se suočava sa pritiskom na tržištu poluprovodnika tj proizvodnje čipova od strane kompanija: Micron, SK Hynix i TSMC. Korejska valuta je depresirala, a trenutnim globalnim ekonomskim nevoljama kao da se ne nazire kraj.

Uprkos milijardama dolara investicija u posao sa poluprovodnicima, koji je uzgred Samsungov najvažniji posao koji stvara prihode, bogatstvo Samsunga se nije promenilo. TSMC uzima lavovski deo Samsungovih visokoprofitabilnih kupaca, a trenutno nema ugovorenih partnera za kupovinu njegovih naprednih 3 nm čipova. SK Hynix je nekada bio favorizovani Nvidia dobavljač memorije za AI čipove, a Samsung je tek sada uspeo da dobije deo narudžbine od kompanije Nvidia. Čini se da je Samsung propustio dosta dobrih prilika da prihoduje tokom prošle godine.

U segmentu tržišta pametnih telefona, Apple je prošle godine pobedio Samsung prekinuvši njegovu višegodišnju dominaciju na globalnom tržištu. Po prvi put posle mnogo godina, Apple je isporučio korisnicima više telefona nego Samsung. Dok se južnokorejska firma snažno vratila u prvom tromesečju ove godine i vratila krunu najvećeg proizvođača mobilnih telefona, samo će vreme pokazati da li će biti u stanju da zadrži vođstvo do kraja godine. Kineske kompanije polako ali sigurno otkidaju deo po deo Samsung udela, posebno na  azijskim i evropskim tržištima mobilnih telefona.

Zbog ne baš tako sjajnih trendova i druge podružnice Samsung grupe, uključujući Samsung SDI i Samsung SDS, su takođe preduzele najnepopularniju meru i prešle na „dobrovoljnu“ šestodnevnu radnu nedelju, sve u nadi na će poboljšati rezultate kompanije do kraja godine, prenosi sammobile.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi