Snapdragon 8s Gen 3 je fizički 35 posto manji od standardnog 8 Gen 3 modela

Sporija, ali i dalje konkurentna verzija trenutno vodećeg Qualcomm čipa Snapdragon 8 Gen 3 u vidu Snapdragon 8s Gen 3 je čak 35 posto manja u odnosu na flegšip

Snapdragon 8s Gen 3 je fizički 35 posto manji od standardnog 8 Gen 3 modela

Jedan od vodećih mobilnih procesora na tržištu, Snapdragon 8 Gen 3 nedavno je dobio svoju „umereniju“ varijantu, u vidu Snapdragon 8s Gen 3 čipa, a to „s“ u nazivu bi komotno moglo da se odnosi i na njegovu veličinu, jer je otkriveno da je on fizički 35 posto manji u odnosu na flegšip, pri čemu bi to slovo moglo da označava reč „small“ na engleskom koja znači „mali“, sugeriše GizmoChina.

Snapdragon 8s Gen 3 verzija čipa ima dimenzije 8,40×10,66 mm, dok Snapdragon 8 Gen 3 ima 10,71×12,81 mm, što predstavlja 34,73 posto razlike, vidi se u najnovijem setu slika portala IT Home. Osim toga što je mali, ova malo slabija verzija je i jeftinija o svog doslovnog većeg „brata“, a namenjena je onima koji traže ravnotežu između performansi i cene.

Ipak, budući da je ne samo 35 posto manji, ali i pristupačniji, Snapdragon 8s Gen 3 pravi kompromise u radu, jer, na primer ima smanjenu konfiguraciju keš memorije. Primetno je da je L2 keš memorija glavnog X-4 jezgra smanjena sa 2 MB na 1 MB, a slične modifikacije prate i L2, L3 i SLC nivoe keš memorije.

Iako su oba čipa zasnovana na istom 4 nm proizvodnom procesu, njihova arhitektura se razlikuje. Vodeći čip ima CPU konfiguraciju koja podrazumeva 3,3 GHz za glavno Cortex-X4 jezgro, uz tri dodatna jezgra koja rade na 3,15 GHz, zatim dva koja rade na 2,96 GHz i još dva sa radnom frekvencijom na 2,27 GHz. S druge strane, „s“ verzija takođe ima Cortex-X4 primarno jezgro, ali ono radi na 3 GHz, dok njega u sledećem klasteru slede četiri A720 jezgra na 2,8 GHz, pa onda još tri A520 jezgra sa frekvencijom 2,8 GHz.

Naravno drugačiji je i GPU, pri čemu flegšip ima Adredno 750, dok sporija verzija čipa ima Adreno 735 GPU, koji nema neke grafičke mogućnosti kao što su pojedini efekti osvetljenja. Snapdragon 8s Gen 3 dodatno se razlikuje i po podršci za memoriju, dostižući vrhunac na 4200 MHz LPDDR5X u poređenju sa 4800 MHz podržanih od strane 8 Gen 3.

Takođe, sporiji čip ima ograničenije video mogućnosti, podržavajući 4K HDR snimanje u odnosu na 8K HDR, koji ima Snapdragon 8 Gen 3, ali u pitanju su i dalje konkurentne mogućnosti, koje će pokretati mnoge telefone više srednje klase.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi