Snapdragon svet: šema Qualcomm imenovanja čipova i njihova značenja

Kako vreme odmiče, šema Qualcomm imenovanja čipova Snapdragon linije sve više postaje kao paukova mreža u kojoj je lako izgubiti se, ali vodič može da pomogne

Snapdragon svet: šema Qualcomm imenovanja čipova i njihova značenja

Još od lansiranja Snapdragon 8 Gen 1 čipseta 2021. godine, šema Qualcomm imenovanja čipova je sve više postajala kao paukova mreža u kojoj je lako izgubiti se, naravno, ukoliko sistematski ne raščlanite njene delove. Uz to, čipova uopšte nema malo, i sve je teže ispratiti razvojni put ovih mobilnih procesora – šta svakim novim modelom i dodatnom oznakom kompanija hoće da poruči i kome – sve su to pitanja koja se prirodno javljaju nakon ulaska u Snapdragon svet, a u nastavku teksta pronaći ćete odgovore na neka od njih.

Kako bismo lakše razumeli šemu imenovanja čipova, potrebno je raščlaniti njene delove, odnosno imena čipova koja je čine, a to je u detaljnom vodiču uradio portal Beebom, kojeg mi prenosimo u osnovnim crtama.

Trenutno, postoji četiri različita nivoa mobilnih Qualcomm čipsetova sa „Gen“ nomenklaturom u nazivima i u pitanju su sledeće serije: Snapdragon 8 Gen, Snapdragon 7 Gen, Snapdragon 6 Gen i Snapdragon 4 Gen.

Takva šema imenovanja javila se na Snapdragon samitu 2021. godine, kada je kompanija napravila prelaz sa dotadašnjeg načina imenovanja, kao što je Snapdragon 888, na prvog predstavnika nove šeme naziva: Snapdragon 8 Gen 1 čipa. Glavni razlog promene je bio to što je Qualcomm utvrdio da je šema brojeva korišćena do tada, u stvari bila ograničena i došao je do zaključka da ukoliko bi se takvo nazivanje proizvoda nastavilo, brzo bi stigao do broja koji više nisu ni trocifreni.

Tako je, umesto sledeće serije 900, kompanija odlučila da je bolje da pokrene „Gen“ seriju, koja je možda prigodnija za kompaniju, ali često komplikovanija za same kupce, zbog čega danas i dolazimo do ovakvog teksta.

Pomenuta četiri nivoa postojećih „Gen“ serija, klasifikovan je dalje u tri različite kategorije, što se u nazivima odražava kao dodatna oznaka u vidu još jednog slova ili cifre. Da bi to bilo lakše za razumevanje, za primer u ovom vodiču podnivoi o kojima govorimo obeleženi su slovom „X“.

Tako imamo:

  1. Snapdragon X (Standardna varijanta)
  2. Snapdragon Xs (Blaža varijanta)
  3. Snapdragon X+ (Overklokovana varijanta)

Šema Qualcomm imenovanja Snapdragon čipova – raščlanjivanje

  1. Pomenuti podnivoi, koji su za potrebe ovog vodiča obeleženi slovom X, u slučaju prve, standardne varijante predstavljaju dakle, čipove koji su standardni, odnosno nemodifikovane verzije Snapdragon čipsetova. To su kompleti čipova koji su praktično osnovna varijanta serije, bez modifikacija za smanjenje ili poboljšanje performansi, a primeri naziva ovih čipova su: Snapdragon 8 Gen 1, Snapdragon 8 Gen 2, Snapdragon 7 Gen 1, Snapdragon 7 Gen 1, Snapdragon 8 Gen 3 i slično.
  2. Zatim dolazimo do varijanti čipova u blažoj varijanti, koji su za potrebe ovog vodiča označeni slovima „Xs“. Oni u stvari predstavljaju procesore dostupne široj publici, koji su ujedno i jeftiniji. Qualcomm to radi tako što smanjuje CPU i GPU radne frekvencije u odnosu na standardnu verziju čipa, a to obeležava tako što dodaje slovo „s“ u njegov naziv posle prvog broja, pa tako imamo: Snapdragon 8s Gen 3, Snapdragon 7s Gen 2 itd.

    Dakle, iako je na primer, glavno jezgro kod Snapdragon 8s Gen 3, odnosno Cortex-X4 isto kao i kod osnovne varijante čipa Snapdragon 8 Gen 3, njegova radna frekvencija je smanjena. Cortex-X4 kod standardnog čipa ide do 3,3 GHz, dok je kod blaže verzije ograničen na 3,0 GHz, ali ni to nije jedina razlika. Konfiguracija jezgara je takođe različita, pri čemu i druga CPU jezgra takođe imaju manje brzine. Na primer, osnovna varijanta u ovom slučaju ima 1+5+2 raspored, dok blaža verzija ima 1+4+3 arhitekturu jezgara, sa promenjenim radnim frekvencijama. Takođe, i GPU koji se koristi u ova dva tipa čipova je različit, pri čemu „Xs“ verzija ima uglavnom nešto slabiiji GPU deo.
  3. Tako dolazimo i do „X+“ podnivoa, odnosno do overklokovanih verzija Snapdragon čipova. Ovi čipovi u svom imenu imaju znak plus (+), i oni predstavljaju overklokovane verzije regularnih procesora. Na primer: Snapdragon 8+ Gen 1, Snapdragon 7+ Gen 2, Snapdragon 7+ Gen 3 i tako dalje.

    Za dalje pojašnjenje, prigodan je primer Snapdragon 8 Gen 1 i njegova overklokovana 8+ Gen 1 varijanta. Brzina, odnosno radna frekvencija čipa je povećana sa 3,0 na 3,2 GHz kada je u pitanju glavno jezgro osnovnog, odnosno overklokovanog čipa, u ovom slučaju 8+ Gen 1 modela. Međutim, oba čipa imaju isti Adreno 730 GPU, pa tu i nema mnogo velike razlike.

Snapdragon čipovi u 2024. i prethodnim godinama

Najsvežiji Qualcomm čipovi su oni koji pripadaju Snapdragon 8 Gen seriji, i ona je namenjena onima koji žele performanse pre svega, a jedan od vodećih je i onaj koji je kao deo ove serije izašao prošle godine – Snapdragon 8 Gen 3.

Nedavno je kao dodatak izašla upravo i njegova blaža verzija – Snapdragon 8s Gen 3, ali je uprkos tome što to nije vodeći, flegšip čip serije, on je iznenadio javnost performansama koje su konkurentne vodećim čipovima na tržištu. „Plus“ verzije i dalje nema u ovoj seriji, ali ove godine već uveliko očekujemo izlazak novog čipa sledeće generacije u ovoj seriji, a u pitanju je Snapdragon 8 Gen 4.

Za razliku od ove serije, prethodna, Snapdragon 7 serija, ima mnoštvo ponuda kada su u pitanju modeli, a na primer, njene plus varijante su zapanjile javnost performansama kada su prvi put lansirane. Iako je to starija serija čipova, Snapdragon 7+ Gen 2 imao je dobre rezultate kao i Snapdragon 8 Gen 1, odnosno standardni model sledeće serije.

To je bio jedan od prelomnih trenutaka kada je javnost shvatila koliko je nova šema imenovanja Qualcomm čipova zapravo zbunjujuća i često može da nas odvede na pogrešne zaključke. Nedavno je lansiran i Snapdragon 7+ Gen 3, inače čip namenjen srednjoj klasi uređaja, ali po performansama on zapravo može da se takmiči sa jednim od standardnih modela sledeće serije, tačnije Snapdragon 8 Gen 2. Iako on ne pobeđuje u referentnim testovima, u nekima od njih ostvaruje približne rezultate, a detaljnije o tome možete pogledati ovde.

U svakom slučaju, za sada nema naznaka da će Qualcomm olakšavati način imenovanja čipova, a kada vam se učini da vas je progutala njegova paukova mreža, potražite ovaj ili neki drugi vodič na internetu kako biste se odlučili za odgovarajući proizvod.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi