Rodio se još jedan Qualcomm čip sa AI: upoznajte se sa Snapdragon 7+ Gen 3

Insajderi su još jedanput bili u pravu, pošto je za Snapdragon 8s Gen 3 čipom, kako su i tvrdili, stigao još jedan Qualcomm mobilni čipset – Snapdragon 7+ Gen 3

Rodio se još jedan Qualcomm čip sa AI: upoznajte se sa Snapdragon 7+ Gen 3

Samo što je svetlo dana ugledao Snapdragon 8s Gen 3, Qualcomm je par dana kasnije, odnosno danas lansirao još jedan mobilni čip sa veštačkom inteligencijom – Snapdragon 7+ Gen 3. Insajderi su ranije isticali da kompanija sprema dva čipa koja neće biti namenjena flegšip uređajima, ali uprkos tome oba čipa nude prilično konkurente performanse.

Tako Snapdragon 7+ Gen 3 predstavlja evoluciju Snapdragon 7 serije, deleći svoje glavno Cortex-X4 CPU jezgro i podršku za veštačku inteligenciju na uređaju sa premijum Snapdragon 8 serijom čipova.

Novi čip takođe obećava poboljšanje od 15 posto u CPU i 45 posto poboljšani Adreno GPU u poređenju sa svojim prethodnikom, ali i smanjenje potrošnje energije za pet procenata. Ovaj procesor predstavlja prvi čip u Snapdragon 7 seriji koji ima podršku za AI na uređaju i podržava širok LLM spektar kao što su Baichuan-7B, Llama 2, Gemini Nano i Zhipu ChatGLM.

AI funkcije trebalo bi da donesu bolje virtuelne asistente i kreiranje do sada „neviđenog sadržaja“ sa neverovatnom efikasnošću, navodi Qualcomm. Zabava i praktičnost bi trebalo da budu dostupni svuda sa prevođenjem i transkripcijom na više svetskih jezika.

Snapdragon 7+ Gen 3 izrađen je na 4 nm proizvodnom procesu, a glavno Cortex-X4 jezgro ima brzinu od 2,8 GHz. Tu su i klasteri sa četiri jezgra visokih performansi A720 koja rade na 2,6 GHz i tri energetski efikasna Cortex-A520 jezgra sa radnom frekvencijom od 1,9 GHz. Svi oni zajedno čine arhitekturu novog čipa u rasporedu 1+4+3.

Modem je Snapdragon X63 5G sa FastConnect 7800 mobilnim sistemom povezivanja i 3GPP Release 17 5G. Signali koji stižu sa satelita tzv. downlink preko NR idu do 4,2 Gbps, a telefoni sa ovim čipom će moći da rade na svim starijim standardima mobilnih mreža.

Podrška za ekran telefona ide do 4K pri 60 Hz i QHD+ rezoluciji pri 120 Hz, sa podrškom za promenljivu stopu osvežavanja od 240 Hz do 1 Hz. Snapdragon 7+ Gen 3 moći će da obezbedi 24 GB LPDDR5X RAM-a i UFS 4.0 skladište.

Prve kompanije koje će koristiti Snapdragon 7+ Gen 3 biće OnePlus, Realme i Sharp, a u narednom periodu će im se sigurno pridružiti više njih, koje su na našem tržištu možda dostupnije i poznatije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi