TSMC ulazi u 2 nm i A14 proizvodne procese na vreme

TSMC nastavlja sa svojim planovima za ulazak u 2 nm i A14 proizvodne procese za pravljenje čipova prema zacrtanom rasporedu, tvrde izvori iz fabrika

TSMC ulazi u 2 nm i A14 proizvodne procese na vreme

Tržište trenutno ocenjuje poslovni potencijal kompanije TSMC kao nesiguran zbog nedavnih izazova kao što je zemljotres na Tajvanu i premeštanja pordužbina klijenata i visokih troškova povezanih sa izgradnjom fabrika na moru. Međutim, izvori u industriji poluprovodničke opreme su optimisti u vezi sa sposobnošću TSMC-a. Za razliku od konkurencije, koja nije uvek bila u stanju da obezbedi okvir za masovnu proizvodnju, TSMC može da ispuni svoje planove, bilo da su deo zvanične objave procesne tehnologije ili lanca snabdevanja, među kojima je i raspored za 2 nm i A14 proizvodne procese.

Iako je zemljotres možda oštetio manje od 10 hiljada vafera u nekoliko TSMC fabrika na Tajvanu, osiguranje pokriva troškove popravke. Proizvodnja čipova za kupce nije značajno narušena, s obzirom na to da proizvodnja na 7 nm i višim procesima već održava nisku iskorišćenost kapaciteta, potvrdili su izvori upoznati sa situacijom. Osim kratkotrajnog prekida, TSMC je brzo obnovio pun kapacitet proizvodnje na 5/3 nm tehnologijama, tvrdi DigiTimesAsia.

TSMC ima jasnu petogodišnju strategiju razvoja, koja uključuje planove za masovnu proizvodnju čipova na 2 nm i A14 procesima sledeće generacije, kao i za izgradnju novih fabrika u SAD, Japanu i Nemačkoj. Konkurencija između kompanija TSMC, Samsung Electronics i Intel ne temelji se na tehnološkim sposobnostima, već na njihovoj spremnosti da isporuče proizvodne procese na vreme.

Prema izvorima iz industrije, vladine subvencije u SAD, Japanu i Nemačkoj omogućavaju spoljnom svetu da proceni profitne marže i međunarodnu vrednost kompanije TSMC. Takođe, sposobnosti TSMC-a da se suoči sa nedavnim zemljotresom na Tajvanu svedoči o njegovoj otpornosti. Vremenski okviri za 2 nm i A14 procesne generacije su vrlo jasni. Postrojenje P1 na lokaciji Baošan u severnom Tajvanu, koje se zasniva na 2 nm tehnologiji, počinje probnu proizvodnju u drugoj polovini 2024. godine, sa planiranom malom proizvodnjom u drugom kvartalu 2025. godine.

Postrojenje Baošan P2 treba da bude otvoreno u maju 2025. Godine, dok postrojenja P3/4 prelaze na A14 generaciju čipova 2027. godine, dok analitičari očekuju da će postrojenja P4/5 na lokaciji Kaosjung u južnom Tajvanu početi masovnu proizvodnju A14 čipova do 2028. godine.

TSMC Arizona takođe će doprineti 2 nm generaciji, i tako pružiti dodatnu sigurnost u vezi sa rizicima kao što su zemljotresi, prirodne katastrofe i geopolitička pitanja.

TSMC jasno definiše svoje planove za širenje proizvodnje u inostranstvu i tako omogućava lancu snabdevanja da prati i podržava njegov razvoj. Na primer, IC inspekcijska laboratorija MA-tek (Material Analysis Technology) proširila se u Japanu i tako prati TSMC rast.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi