TSMC obnavlja proizvodnju i nastavlja skoro istim tempom nakon razornog zemljotresa na Tajvanu

Iako je samo pre nekoliko dana razorni zemljotres pogodio Tajvan, kompanija TSMC nastavlja praktično istim tempom proizvodnje koja je obnovljena do 80 posto

TSMC obnavlja proizvodnju i nastavlja skoro istim tempom nakon razornog zemljotresa na Tajvanu

Tajvanski gigant i jedan od najvećih svetskih proizvođača čipova TSMC je samo deset sati nakon zemljotresa koji je pogodio njegovu „rodnu“ zemlju oporavio 70 posto svojih proizvodnih kapaciteta. Ova brojka proteže se do 80 procenata za neke od najnaprednijih fabrika  TSMC-a, kao što je Fab 18, a analitičari industrije pripisuju brzi oporavak radnoj etici zaposlenih, snažnom i čvrsto integrisanom lancu snabdevanja čipovima i dizajnu zgrada koji osigurava da mašine ne budu oštećene tokom ovakvih katastrofa.

Magnituda zemljotresa bila je različita u svim proizvodnim lokacijama na Tajvanu, u regionima Sinču, Tajčung i Tajnan – pri čemu se Sinču suočio sa najjačim udarom od pet stepeni po Rihteru. Kada se zemljotres dogodio, TSMC je primenio protokol za bezbednost koji uključuje evakuaciju „čistih soba”, i daljinsko praćenje objekata da bi se osigurao od dodatnih problema.

Termin „čista soba” u ovom kontekstu odnosi se na prostorije visoke čistoće i kontrolisane klime prostorija gde se, u kontrolisanim uslovima, proizvode poluprovodnici koji poseduju vrlo osetljive elektronske komponente. Mašine su pažljivo pregledane i, ako su oštećene, temeljno su očišćene i kalibrisane pre nego što se proizvodnja nastavi, piše WccfTech. Čak i nakon obnove opreme, neke mašine zahtevaju dodatno vreme da bi se pustile u pogon, posebno mašine za litografiju.

Uprkos ovim izazovima, TSMC planira da zadrži svoj godišnji rast prihoda tokom cele 2024. godine, a očekuje povećanje prihoda, od niskih (do 20 posto) do srednje niskih (25-27 posto) procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine. Industrijski insajderi koje citira UDN, dodaju da, iako se oprema za proizvodnju brzo oporavlja, neki delovi sistema zahtevaju dodatno vreme za kalibraciju zbog složenosti naprednih tehnologija koje se koriste u procesu proizvodnje čipova.

TSMC se oslanja na stabilnost i otpornost svog poslovanja u nesigurnom okruženju, dok globalna potražnja za čipovima raste zahvaljujući razvoju veštačke inteligencije. Shodno tome, kompanija je zabeležila rast cena svojih akcija za 32 posto od prošle godine do danas.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi