TSMC evakuisao radnike, proizvodnja skoro zaustavljena zbog jakog zemljotresa na Tajvanu

Intenzitet zemljotresa je bio toliki da je momentalno obustavljena proizvodnja u pogonima najvećeg svetskog proizvođača procesora, kompanije TSMC. Da li nam sledi nova nestašica čipova?

TSMC evakuisao radnike, proizvodnja skoro zaustavljena zbog jakog zemljotresa na Tajvanu

Zemljotres skoro kataklizmičke jačine, magnitude 7,4 po Rihteru, jutros je pogodio Tajvan. Zbog intenziteta prirodne nepogode, kompanija TSMC je bila primorana da evakuiše osoblje i zaustavi proizvodnju.

Geološki zavod SAD je objavio saopštenje da je u pitanju najjači zemljotres koji je pogodio ostrvo u poslednjih 25 godina. Portparol kompanije TSMC izjavio je da nakon prvobitne inspekcije postrojenja i zgrada, stanje izgleda normalno i bez oštećenja, ali da su redovni građevinski radovi na održavanju objekata i izgradnji novih pogona obustavljeni.

U nastavku je takođe data izjava: „Sigurnosni sistemi kompanije TSMC funkcionišu normalno. Da bi se obezbedila sigurnost osoblja, neke fabrike su evakuisane prema bezbednosnoj proceduri kompanije. Trenutno utvrđujemo detalje o eventualnoj šteti i uticaju na proizvodna postrojenja.“

TSMC pogoni izgleda nisu pretrpeli veća oštećenja

Međutim, kako je izvestio DigiTimes, u TSMC N3 fabrici za proizvodnju čipova su polomljene grede i stubovi, a proizvodne linije u potpunosti zaustavljene. Sve EUV mašine su momentalno zaustavljene, dok je laboratorija za istraživanje i razvoj završila sa napuknućima i lakšim oštećenjima na zidovima. Dodatne informacije govore da je još jedna fabrika u Sinčuu oštećena i da je pretrpela ozbiljnija oštećenja cevovoda. Proizvodna linija je zaustavljena zbog velikog oštećenja silicijumskog materijala iz koga se seku diskovi i čipovi, ali je pozitivan ishod svega toga da se nastavak proizvodnje očekuje za šest sati.

Nakon što je prvi zemljotres pogodio TSMC postrojenja za proizvodnju 1999. godine, kompanija je preduzela određene mere kako bi ojačala svoje zgrade i na najmanju moguću meru svela potencijalne gubitke u slučaju da se nešto slično ponovi. Ipak, analitičari su naveli da su prve procene da će TSMC nakon odbitka osiguranja snositi gubitak od oko 62 miliona dolara. Iako bi proizvodnja mogla da se nastavi za nekoliko sati, nije pomenuta ni reč o tome koliko je pošiljki čipova pretrpelo štetu usled zemljotresa.

Osim procesora za iPhone telefone, TSMC takođe proizvodi SoC čipove i za druge proizvode, kao što su Apple Mac računari, Apple Watch ručni satovi i još mnogo toga, dok ima jake poslovne odnose sa drugim kompanijama kao što su: Qualcomm, MediaTek, NVIDIA, AMD i druge. Tako da je vrlo verovatno da su i njihove pošiljke takođe potencijalno pogođene poslednjim zemljotresom.

Ipak, sačekaćemo zvaničnu izjavu potparola kompanije TSMC pre nego što sapštimo više detalja. Prema tajvanskim medijima, poslednji zemljotres jačine 7 ili više stepeni po Rihteru koji je pogodio ostrvo zvao se „Jiji“ i pogodio je region 21. septembra 1999. godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. hedgehog

    Znači do sad nije bilo takvih zemljotresa na Tajvanu ...

  2. nightshadow

    Eto novog izgovora za novi skok cena

  3. Dusan94

    Ajfon 16 na ugovor, uz samo dva žiranta.


  4. View image at the forums


    TSMC “still assessing” chipmaking facilities after 7.4-magnitude quake hits Taiwan

    TSMC makes most high-end chips for Apple, Nvidia, AMD, and others.


    View image at the forums

    arstechnica.com

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi