Apple M4 neće stići u Mac Pro i Studio sve do sredine 2025. godine

Kako Apple Mac Pro, tako i Mac Studio ove godine ostaju na M2 procesorima, pošto ih nadogradnja na M4 čip čeka tek sredinom 2025. godine

Apple M4 neće stići u Mac Pro i Studio sve do sredine 2025. godine

S obzirom na to da će i računari kompanije Apple Mac Pro i Mac Studio dobiti nadogradnju na M4 procesor tek polovinom sledeće godine, to znači da će iPad Pro tablet sa M4 čipom praktično biti moćniji od oba uređaja skoro godinu dana. Tako oni, uz MacBook Air jedini ostaju na M2 generaciji za razliku od svih drugih Mac računara, otkrio je novinar Mark Gurman.

Tokom 2024. godine, svi Apple laptop računari, izuzev MacBook Air modela, prelaze na M4 čip koji je kompanija nedavno predstavila sa iPad Pro tabletom, piše Gurman. Zanimljivo, ovaj ciklus nadogradnje čipova znači da je iPad Pro trenutno prvak u performansama sa jednim jezgrom u Apple ponudi — i tako će ostati još približno godinu dana u poređenju sa Mac Studio i Mac Pro uređajima.

Prema poređenjima u Geekbench testu, iPad Pro sa M4 nadmašuje M2 Ultra za oko 25 procenata u performansama sa jednim jezgrom, čak je i A17 Pro čip u iPhone 15 Pro otprilike na istom nivou kao M2 Ultra u performansama sa jednim jezgrom. Međutim, M2 Ultra će i dalje nadmašiti oba čipa kada su u pitanju performanse sa više jezgara, a to je ono što je često bitnije.

Naravno, iako je ovo pomalo neozbiljno poređenje, trenutna generacija Mac Studio i Mac Pro računara su prilično moćni računari koji podržavaju više RAM-a, imaju više portova i neće se tako brzo pregrejati kao što bi mogao biti slučaj sa iPad Pro.

Takođe, oni koriste operativni sistem koji u značajno manjoj meri ograničava rad hardvera, nego što je to sčaj sa tablet uređajima. Korisnici vrhunskih Mac računara su već navikli na duže periode čekanja između nadogradnji, pa tako ni ova ne bi trebalo teško da im padne.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi