Apple tvrdi da će AI performanse najnovijeg M4 procesora uništiti bilo koji trenutni PC

Apple je prilikom jučerašnjeg lansiranja svog najnovijeg M4 procesora istakao da su njegove AI performanse ubedljivo bolje od bilo kog PC AI računara današnjice. Istina, ali samo mesec dana

Apple tvrdi da će AI performanse najnovijeg M4 procesora uništiti bilo koji trenutni PC

Čudno samouverena tvrdnja, koja još čudnije zvuči kada imate u vidu da je Apple lansirao novi M4 čip unutar Apple iPad Pro tablet uređaja, koji će koštati u rasponu od 999 dolara, pa do prilično visokih 1499 dolara. Pretpostavljamo da će se nešto kasnije pojaviti u još skupljem izdanju Mac računara.

Macworld ima dobar uvid u mogućnosti novog Apple M4 procesora, koji između ostalog uključuje četiri jezgra visokih performansi, šest energetski efikasnih jezgara i GPU sa 10 jezgara. GPU je uzgred, isti kao i kod postojećeg M3 modela. Pored toga, tu je i novi Neural Engine, Apple NPU za koji Apple tvrdi da isporučuje 38 triliona operacija u sekundi (TOPS) sa svojih 16 funkcionalnih jezgara.

Apple je prilično samouveren u pogledu M4 NPU performansi

Kao što znate, AI je trenutno prilično aktuelan. Najbolji proizvođači čipova grozničavo mere svoje AI TOPS performanse u poređenju jedni sa drugima. Tim Millet, Apple potpredsednik za arhitekturu platforme, izjavio je u utorak da je M4 „moćniji od bilo koje neuralne procesorske jedinice u bilo kom računaru danas“.

I to je tačno, bar za sada.

Na žalost kompanije Apple, kompanija Qualcomm tvrdi da njihov Snapdragon X Elite NPU već u ovom trenutku prototip verzije, isporučuje 45 TOPS performansi. I dok računari sa Snapdragon X Elite u sebi tek treba da stignu na tržište, očekuje se da će biti promovisani za samo dve nedelje, na predstavljanju 20. maja.

Microsoft će prikazati Microsoft Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 sa Snapdragon X Elite čipovima unutar njih. Asus je u međuvremenu, potvrdio da će njegov sopstveni „AI PC“, najverovatnije sa Snapdragon X Elite čipom, biti objavljen istog dana, prenosi PC World .

Ne očekuje se da će novi Microsoft novi Surface računari biti isporučeni pre druge polovine juna, a nije poznato ni kada će novi Asus računari stići na police prodavnica. Međutim Apple vođstvo, ako ga ima, neće dugo potrajati. Naravno, AMD i Intel čekaju novu generaciju hardvera, a Intel obećava i do tri puta bolje AI performanse u svom Lunar Lake čipu koji će debitovati do kraja kraja godine.

Da budemo do kraja jasni, tri puta veći od trenutnih Intel Core Ultra „Meteor Lake“ NPU performansi, koji isporučuje 33 TOPS-a u kombinovanom CPU+GPU režimu rada. Apple je takođe izašao sa tvrdnjom da 3 nm M4 pruža „iste performanse, ali sa četvrtinom maksimalne snage“ kao vodeće AI čip rešenje za tanke i ultra lagane notebook računare. To je toliko nejasno da je potpuno besmisleno.

Međutim, to ne bi bilo Apple lansiranje kada bi prošlo bez spektakularnih izjava u sklopu zastrašivanja, izazivanja neizvesnosti i sumnji kod konkurencije, zar ne?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi