AMD Ryzen 8000F su AM5 Zen 4 procesori sa integrisanim AI koprocesorom

AMD je lansirao nove AMD Ryzen 8000F procesore, koji nemaju integrisano grafičko jezgro, ali su zato dobili namenski AI koprocesor.

AMD Ryzen 8000F su AM5 Zen 4 procesori sa integrisanim AI koprocesorom

Ukoliko se pitate šta je sada to u moru oznaka novih i aktuelnih modela za desktop PC platformu, odgovor je zanimljiv i u najmanju ruku praktičan, imajući u vidu sve veću afirmaciju funkcija koje koriste prednosti veštačke inteligencije. AMD Ryzen 8000F serija procesora su zapravo klasični desktop Zen 4 primerci bez integrisane grafike, ali sa dodatim AI koprocesorom. To je ujedno i ključna razlika u odnosu na postojeće APU modele iz 8000G serije.

Optimizovani su za efikasniji rad u aplikacijama sa AI funkcijama, obezbeđujući nisku potrošnju energije i sa druge strane vrhunske performanse procesiranja, zahvaljujući otključanom multiplikatoru radne frekvencije u overkloking radnom režimu i to pritiskom na jedno dugme.

AMD Ryzen 8000F je zanimljiva nadogradnja za AM5 platformu

Uz sve vrhunske odlike dosadašnjih desktop Zen 4 procesora, 8700F dolazi opremljen najsavremenijom jedinicom za neuronsku obradu, ili NPU –  namenskim AI koprocesorom dizajniranim za brzo izvršavanje AI poslova uz minimalni utrošak energije.

AMD Ryzen 8000F serija predstavlja veoma zanimljiv procesor za sve one koji žele da uhvate korak sa savremenima dešavanjima i sve češćoj ugradnji AI funkcija u zahtevnim aplikacijama i profesionalnom softveru.

U toj nameri odstranjeno je integrisano grafičko jezgro, a koje većina zahtevnijih korisnika zapravo i ne koristi, zbog ugradnje zasebne grafičke karte boljih performansi. Umesto toga, ugrađen je XDNA AI koprocesor koji dodatno ubrzava AI funkcije u najnovijim izdanjima aplikacija kao što su Adobe, Microsoft, Topaz Labs i DaVinci.

U ovom trenutku je moguće koristiti preko 100 AI funkcija sa novom generacijom AMD Ryzen AI 8000F serije procesora u kombinaciji sa Radeon 7000 serijom grafičkih karti.

Bez obzira da li je u pitanju rad na dokumentima profesionalnog izgleda i forme, ili je u pitanju proces poboljšanja slike i zvuka, video i foto tehnika unapređenog procesiranja ili korišćenje naprednih funkcija u video montaži, tek AMD Ryzen 8000F je jedno od trenutno najracionalnijih rešenja po ubedljivo najpovoljnijoj ceni. To proizilazi iz činjenice da je ova linija procesora potpuno kompatibilna sa postojećom generacijom AM5 matičnih ploča.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi