ARM PC arhitektura naglo dobija na popularnosti

Očekuje se da će ARM PC osvojiti i zauzeti više od 25% tržišnog udelа na Windows PC tržištu tokom naredne 3 godine

ARM PC arhitektura naglo dobija na popularnosti

Prema preliminarnim podacima kompanije Counterpoint koja se bavi praćenjem i analizom tržišnih trendova, globalna isporuka PC računara u drugom kvartalu 2024. godine zabeležila je  rast od 3.1%, dostigavši 62.5 miliona jedinica. Ovo označava drugi uzastopni kvartalni rast PC tržišta. Posebno obećava dobar start i reakcija tržišta na ARM PC računare.

Nedavni start laptop računari sa Qualcomm Snapdragon X platformom su predvodili prvi talas i doneli popularnosti AI laptop modela. U poređenju sa trenutno dominantnom x86 arhitekturom, ovi Qualcomm Snapdragon zasnovani uređaji pokazali su bolje performanse u vidu manje potrošnje energije i dužem trajanju baterije tj autonomiji rada.

Pored toga, saradnja između MediaTek-a i Nvidia-e na razvoju sledeće generacije AI laptop računara baziranih na ARM arhitekturi, očekuje se da će dodatno povećati njihov tržišni udeo u periodu 2025-2026, što će značajno uticati na tržišni udeo proizvođača baziranih na x86 arhitekturi.

Prema predviđanjima, do 2027. godine, PC uređaji zasnovani na ARM arhitekturi zauzeće više od 25% tržišnog udelа.

Što se tiče tržišnog udelа i rangiranju glavnih proizvođača ostali su uglavnom nepromenjeni u drugom kvartalu tekuće godine. Lenovo je i dalje lider među proizvođačima PC-a sa tržišnim udelom od 23.6% i tromesečnim rastom isporuka od oko 4%. HP je zadržao tržišni udeo od 21% u drugom kvartalu 2024. godine, pokazujući stabilnu prodaju. Dell je imao tržišni udeo od 16% i jedini je među pet najvećih proizvođača PC-a koji je zabeležio pad.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi