Athena AI čip je zajednički projekat kompanija Microsoft i AMD

Microsoft radi sa AMD-om na AI čipu koji nosi kodno ime Athena, što je deo strategije da gigant osigura više čipova koji su sve češće u centru pažnje

Athena AI čip je zajednički projekat kompanija Microsoft i AMD

Microsoft radi sa AMD-om na AI čipu, što je deo višestruke strategije za obezbeđivanje komponenti koje su usled revolucije veštačke inteligencije postale sve važnije. Nvidia trenutno dominira tržištem AI čipova, sa svojim grafičkim procesorskim jedinicama, a Microsoft i AMD sada udružuju snage kako bi pokušali da ponude alternativno rešenje za kompanije kojima su ove komponente neophodne, piše Bloomberg. Microsoft će biti podrška AMD-u u pogledu finansija, ali i inženjerskih resursa. Čip je trenutno poznat samo pod kodnim imenom Athena.

Međutim, Frank Šo, portparol kompanije Microsoft, negirao je da je AMD deo projekta Athena. “AMD je odličan partner. Međutim, oni nemaju veze sa projektom Athena”, rekao je on. Predstavnici AMD-a su odbili da komentarišu izveštaje.

Akcije AMD-a su juče skočile za više od 6,5%, dok su Microsoft akcije skočile oko 1%. U međuvremenu, akcije kompanije Nvidia su opale za 1,9%.

Trka da se poveća procesorska snaga veštačke inteligencije

Aranžman je deo šire trke da se poveća procesorska snaga veštačke inteligencije, koja je u velikoj potražnji nakon “AI revolucije” koja je nastala nakon lansiranja ChatGPT četbota i drugih usluga zasnovanih na toj tehnologiji. Pored toga što je Microsoft jedan od većih dobavljača usluga cloud računara, ovaj tehnološki gigant je praktično i pokretačka snaga iza veštačke inteligencije. Microsoft je uložio 10 milijardi dolara u OpenAI, kompaniju koja je stvorila ChatGPT, a obećali su da će implementirati veštačku inteligenciju u gotovo sve svoje proizvode.

Ovaj potez takođe odražava sve veću prisutnost kompanije Microsoft u industriji čipova. Oni su oformili posebno odeljenje za čipove koje vodi bivši Intel direktor Rani Borkar, a odeljenje sada ima skoro 1.000 zaposlenih. The Information je još prošlog meseca pisao o tome da Microsoft radi na projektu Athena.

Athena ne isključuje saradnju sa konkurencijom

Nekoliko stotina zaposlenih u tom odeljenju radi na projektu Athena, a prema izvorima Microsoft je do sada uložio oko dve milijarde dolara. Ipak, taj poduhvat ne nagoveštava da će Microsoft prestati da radi sa kompanijom Nvidia.

Štaviše, Microsoft namerava da nastavi blisku saradnju sa njima, jer su Nvidia čipovi i dalje glavni za pokretanje AI sistema. Gigant takođe pokušava da pronađe načine da nabavi više Nvidia AI čipova, naglašavajući nestašicu sa kojom se suočavaju Microsoft i drugi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi