CEO kompanije Intel tvrdi da je uspeh zelenih došao "čistom srećom", Nvidia tvrdi da potiče od vizije i vođstva koje Intelu nedostaje

Intel i mnoge druge tehnološke kompanije tvrde da je uspeh kompanije Nvidia u veštačkoj inteligenciji došao "srećom", ali oni ne misle tako.

CEO kompanije Intel tvrdi da je uspeh zelenih došao "čistom srećom", Nvidia tvrdi da potiče od vizije i vođstva koje Intelu nedostaje

Intel i mnoge druge tehnološke kompanije tvrde da je uspeh kompanije Nvidia u veštačkoj inteligenciji došao “srećom”. Međutim, zeleni tvrde da je njihov uspeh rezultat jasne vizije i izvršenja koje Intel nije imao u trenucima kada je to morao.

Ceo cirkus počeo je kada je CEO Intela, Pat Gelsinger, prozvao Nvidia finansijske uspehe u segmentu data centara, tvrdeći da je CEO kompanije Jensen Huang imao “sreće”. Intel veruje da je samo sudbina postavila Nvidia i njihov portfolio AI GPU-ova na pravo mesto i da to nema nikakve veze s doprinosima vođstva Nvidia poboljšanju njihove veštačke inteligencije, piše PC Gamer.

Izjava je prilično kontroverzna jer Intel tvrdi da trijumf Nvidia-e nema veze s naporima kompanije, već je samo čista sreća. Evo šta je Gelsinger sve rekao tokom široke diskusije na MIT-u:

Interesantno je ovde to što CEO Intela očigledno veruje da bi kompanija imala uspeha da je nastavila svoj Larabee projekat, koji je bio aktivan dok Gelsinger nije napustio kompaniju, a onda se vratio pre 11 godina.

Intel tvrdi da trijumf Nvidia-e nema veze s naporima kompanije, već je samo čista sreća.

Za one koji nisu upućeni u Intel Larabee, bio je to projekat koji je Intel pokrenuo kako bi razvio paralelnu, višejezgarnu arhitekturu. Prvobitno je bila namenjena potrošačkom segmentu, međutim, Intel je preusmerio fokus i ponovo pozicionirao Larabee za visokoperformantno računanje (HPC) i zadatke paralelnog procesiranja. Intel rukvodstvo nije prepoznalo AI euforiju pre deset godina, a upravo Larabee projekat ih je mogao bolje pozicionirati na tržištima.

Međutim, Nvidia se ne slaže s ovim viđenjem. Portparol kompanije je rekao da uspeh Nvidia-e u AI nije pitanje sreće, već rezultat godina vizije i njenog sprovođenja. Kompanija je rekla da ulaže u istraživanje i razvoj AI već više od decenije, te da je izgradila sveobuhvatnu platformu koja obuhvata hardver, softver, alate i ekosisteme.

Nvidia je takođe istakla da sarađuje s vodećim istraživačima i institucijama u oblasti veštačke inteligencije širom sveta, podržavajući stotine startapa kroz svoj program Inception.

Nvidia je takođe istakla neke od svojih dostignuća u oblasti veštačke inteligencije, kao što je doprinos u oblasti najbržih superkompjutera na svetu, omogućavanja proboja u zdravstvu, robotici, autonomnoj vožnji i obradi prirodnog jezika, i pružanja neuporedivih performansi i efikasnosti za AI opterećenja.

Uspeh Nvidia u AI segmentu nije pitanje sreće

Kompanija je rekla da se ponosi svojim doprinosima u oblasti veštačke inteligencije i da će nastaviti inovacije i vođenje industrije.

Rat izjavama između Intela i Nvidia-e u vezi sa veštačkom inteligencijom verovatno se neće skoro završiti, jer se obe kompanije žestoko takmiče za unosno tržište data centara.

Intel se nada da će povratiti izgubljeni teren sa svojim dolazećim Sapphire Rapids CPU-ima i Ponte Vecchio GPU-ima, dok Nvidia proširuje portfolio sa svojim Grace CPU-om i BlueField DPU-om. Ostaje da se vidi ko će imati prednost u ovoj borbi divova.

Bryan Catanzaro, potpredsednik Nvidia-e za primenjeno istraživanje dubokog učenja, koji je nekada radio za Intel, otkrio je neke interesantne detalje o Intelovom Larabee projektu i zašto nije uspeo da ispuni svoje obećanje ubrzanog računanja putem veštačke inteligencije. Prema Catanzaru, Intel je imao veliku prednost u odnosu na Nvidia-u u pogledu prihoda i resursa, ali su im nedostajala jasna vizija i strategija za Larabee, što je rezultiralo nedostatkom fokusa i izvršenja.

Za WccfTech rekao je da Intel nije bio siguran šta želi da postigne s Larabee-om i da su propustili priliku da postanu lideri na tržištu veštačke inteligencije. S druge strane, Nvidia je snažno investirala u GPGPU i računarske tehnologije, kako u hardveru tako i u softveru, i uspostavila se kao dominantna snaga u industriji veštačke inteligencije, bez prave konkurencije.

Ovo nije prvi put da su zvaničnici ove dve kompanije razmenili mišljenja u vezi sa sposobnostima u oblasti veštačke inteligencije. CEO Intela svojevremeno je rekao da cela industrija radi zajedno kako bi okončala dominaciju CUDA-e na tržištu. CUDA je Nvidia-ina vlasnička platforma za paralelno računanje, koja se široko koristi od strane programera i istraživača u oblasti veštačke inteligencije.

Trenutno, Nvidia drži više od 90% tržišnog udela u računanju veštačke inteligencije, što je navelo Intel i AMD da pojačaju svoje napore kako bi oslabili Nvidia-inu poziciju. Obe kompanije su lansirale nove proizvode i platforme za ubrzanje veštačke inteligencije, ali ostaje da se vidi da li će uspeti da stignu Nvidia-inu prednost.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi