Nvidia ekskluzivno za Kinu najverovatnije sprema GeForce RTX 4090 D do kraja meseca

Gejmeri u jednom delu Azije mogu da se raduju jer će uprkos sankcijama, Nvidia ekskluzivno za Kinu da lansira novi GeForce RTX 4090 D možda već do kraja meseca

Nvidia ekskluzivno za Kinu najverovatnije sprema GeForce RTX 4090 D do kraja meseca

Ranije ovog meseca, videli smo brojne glasine kako, uprkos američkim sankcijama, Nvidia ekskluzivno za Kinu sprema nove proizvode, među kojima je i novi grafički procesor GeForce RTX 4090 D. Sada, najnovije informacije ukazuju će ovaj proizvod biti lansiran ranije nego što su svi očekivali i to već 28. decembra.

Kompanija je navodno već zakazala datum lansiranja nove grafičke karte u Pekingu, kako bi se uskladila sa najnovijim talasom američkih sankcija koji joj, između ostalog, ograničava i izvoz RTX 4090 serije u Kinu, ali i neke zemlje Bliskog istoka.

Međutim, kako prenosi Wccftech, i dalje nije poznato da li će Nvidia samo zvanično predstaviti novi proizvod ili će ga odmah i pustiti u prodaju.

Ukoliko odmah bude dostupan u prodaji, definitivno je da će kineski gejmeri imati čemu da se raduju pred praznike. Specifikacije koje su procurile na internet ukazuju da novi Nvidia GeForce RTX 4090 D ima blažu varijantu Ada Lovelace GPU-a koji smo videli u redovnoj seriji ovih procesora.

Kineski model je navodno označen kao AD102-250-A1 SKU i trebalo bi da ponudi manji broj jezgara kako bi se uklopio u zahteve koje su postavile američke vlasti u vezi sa sankcijama prema Kini.

Nvidia GeForce RTX 4090 D graifčka karta navodno će imati osnovnu frekvenciju od 2280 MHz, što je 45 MHz više nego kod RTX 4090, a brzina pojačanja je ista, ocenjena na 2520 MHz. Ovaj model verovatno zadržava 24 GB GDDR6X memorije sa preko 1 TB/s propusnog opsega i TGP preko 400 W.

Američki sektretar u Ministarstvu trgovine Đina Rejmondo nedavno se blagonaklono izjasnila o restrikcijama na AI čipove za Kinu, navodeći da bi Nvidia trebalo da ih prodaje ovoj državi jer se oni koriste i za komercijalne aplikacije kao što je gejming. To je kontradiktorna izjava, s obzirom na to da su sankcije i dalje na snazi. U pogledu cene, predstojeći CPU biće verovatno sličan prethodnom RTX 4090 MSRP modelu koji košta oko 1800 dolara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi