Tri nova Nvidia čipa navodno u pripremi specijalno za Kinu

Proizvodi pod imenom HGX H20, L20 PCIe i L2 PCIe su izgleda tri nova Nvidia čipa namenjena specijalno za Kinu koji možda ugledaju svetlost dana već 16. novembra

Tri nova Nvidia čipa navodno u pripremi specijalno za Kinu

Manje od mesec dana nakon što su američki zvaničnici pooštrili tehnološke sankcije prema više istočnih zemalja, stižu informacije da su specijalno za Kinu u pripremi tri nova Nvidia čipa. Američka kompanija Nvidia posegnula je navodno za ovim potezom, pošto se više njenih proizvoda našlo na meti najnovijih SAD ograničenja koja joj zabranjuju da ih isporučuje u Kinu, ali i neke zemlje Bliskog istoka.

Tri nova Nvidia čipa koja su u pitanju navodno se zovu: HGX H20, L20 PCIe i L2 PCIe, a kompanija bi najranije mogla da ih objavi već za nekoliko dana, odnosno 16. novembra, piše Reuters. Posle ove vesti, akcije kompanije porasle su za 3,3 procenta.

Svaki od specijalnih čipova uključuje većinu najnovijih Nvidia funkcija za rad sa veštačkom inteligencijom, ali su njihove mogućnosti računarske snage smanjenje, kako bi bili u skladu sa novim pravilima koje nameću vlasti SAD. Kompanija nije želela da odgovara na pitanja o ovoj temi, a ni Bela kuća i američko Ministarstvo trgovine nisu komentarisali vest.

Jedno od najvećih imena u GPU AI industriji Nvidia, ranije je već posezala za ovakvim merama baš kako bi se uskladila sa nametnutim sankcijama. Tako je dizajnirala dva modifikovana AI čipa A800 i H800, takođe specijalno za Kinu, kao nešto slabije verzije naprednih A100 i H100 modela. Međutim, SAD su u oktobru na listu zabrane stavile upravo i ova dva prilagođena čipa.

Nova pravila postavljaju između ostalog i količinsko ograničenje računarske snage koju čip može da ima u maloj veličini. Ograničenja takođe uključuju i takozvanu „sivu zonu“, u kojoj bi teoretski, proizvodi i dalje mogli da idu za Kinu, ali će im biti potrebna posebna dozvola američkih vlasti.

Analitičar Aron Rejkers tvrdi da su sva tri nova Nvidia čipa ispod „apsolutne granice računarske snage“, ali izgleda da je jedan od njih u pomenutoj sivoj zoni, te će zahtevati licencu za izvoz.

Ovoj kompaniji, kao ni drugim američkim tehnološkim imenima koja posluju u Kini, sankcije ne odgovaraju s obzirom na to da delom ugrožavaju njihovo poslovanje, na šta su analitičari upozoravali SAD. Nvidia ima više od 90 posto udela na kineskom tržištu AI čipova koje vredi sedam milijardi dolara, a sankcije takođe, umesto da ispune svoj cilj „izbacivanja Kine iz industrije“, već prave prilike za domaće firme kao što je Huawei.

Huawei, koji je takođe meta sankcija, lansirao je ove godine napredni mobilni čipset Kirin 9000s, a insajderi tvrde da je navodno napravio sopstveni AI GPU koji je u rangu sa Nvidia A100.

Jedan od primera koji pokazuje da sankcije ne ostvaruju baš ono što SAD želi je upravo i vest da kineski internet gigant Baidu polako menja Nvidia za Huawei AI čipove, tvrde izvori iz industrije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi