NVIDIA narudžbine za AI GPU vredne 5 milijardi dolara ugrožene nakon novog talasa SAD sankcija

Nvidia će, s obzirom na najnovija ograničenja za AI koja su SAD nametnule Kini, odustati od "posla veka", kako sada stoje stvari

NVIDIA narudžbine za AI GPU vredne 5 milijardi dolara ugrožene nakon novog talasa SAD sankcija

NVIDIA navodno namerava da otkaže narudžbine za AI grafičke procesore vredne do 5 milijardi dolara, s obzirom na najnovija ograničenja koja su SAD nametnule Kini, izveštava Reuters.

Uticaj novih ograničenja SAD počinje da se pokazuje, pri čemu je cena deonica kompanije NVIDIA pala na najniži nivo od avgusta, usled izveštaja o otkazivanju narudžbina za AI grafičke procesore vredne 5 milijardi dolara u Kini.

Administracija predsednika Bidena ima jasnu nameru da suzbije brzi rast industrije veštačke inteligencije u Kini tako što će ograničiti izvoz najnaprednijih čipova u tu zemlju, stvarajući veštački nestašicu.

NVIDIA AI grafički procesori H800s i A800s su već bili spremni za kinesko tržište

Prema američkoj ministarki trgovine, Gini Raimondo, sankcije su uvedene kako bi se obustavio “vojni” rast Kine putem aplikacija veštačke inteligencije, i ove akcije nisu usmerene na “kinesku ekonomiju”. Prema novoj politici, Kini će biti uskraćen pristup NVIDIA-inim AI grafičkim procesorima H800s i A800s, koji su već bili prilagođeni ranijim američkim trgovinskim politikama.

Postoje izveštaji da će NVIDIA morati da otkaže narudžbine vredne gotovo 5 milijardi dolara sa velikim kineskim kompanijama poput Alibaba Grupe, ByteDance-a i Baidu-a. Ako je to tačno, posledice ove otkazane narudžbine će se svakako videti u NVIDIA prihodima za Q3FY24, koji se očekuju 21. novembra. Međutim, s obzirom na ogromnu potražnju za AI grafičkim procesorima, ona može prodati ove grafičke procesore na nekoj drugoj strani.

Na strani dobavljača, efekat novih ograničenja već počinje da se pokazuje, jer Wall Street Journal izveštava da je cena deonica NVIDIA-e pala za 5% nakon objavljivanja nove politike. Deonice su pale za čak 20% nakon svog rekordnog maksimuma 31. avgusta, što pokazuje da će odluka SAD-a imati uticaja na vodeće dobavljače u industriji.

Potražnja za NVIDIA-inim AI čipovima ima veliki udeo u kineskom potrošačkom tržištu i značajan udeo u ukupnom prihodu. Prekidanje isporuke AI čipova u Kini rezultiraće direktnim uticajem na prihod NVIDIA-e iz te regije i dovesti do “velike” ekonomske recesije.

Nažalost, osim AI čipova, NVIDIA GeForce RTX 4090 takođe je “prisiljena” na novu američku politiku, i počevši od 17. novembra, NVIDIA-ine GeForce RTX 4090 grafičke procesore potpuno će biti zabranjene za izvoz u Kinu.

Navodi se da je NVIDIA počela povećavati isporuke svojih AD102 čipova, koji se koriste u grafičkim karticama poput RTX 4090 u Kinu kako bi njeni proizvodni partneri mogli da napune što više zaliha pre nego što stupi na snagu zabrana, budući da flagship Ada GPU i dalje ima veliku potražnju u kineskoj industriji.

Privlačenje tehnološke i drugih industrija u političke okolnosti je nešto što je razočaravajuće videti, jer značajno sputava proces inovacija. Nadamo se da će sukob između SAD-a i Kine biti rešen u budućnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi