Nvidia RTX Super linija mogla bi da dobije unapređenja bez dodatnih troškova

Još jedan krug curenja informacija u vezi sa Nvidia RTX Super linijom ukazuje na poboljšanja o RAM sposobnostima novih grafičkih karti i to bez poskupljenja

Nvidia RTX Super linija mogla bi da dobije unapređenja bez dodatnih troškova

Insajderi ovog puta o predstojećoj Nvidia RTX Super liniji grafika govore na različite načine, ali su svi saglasni u tome da stiže RAM povećanje. Međutim, glasine se razlikuju oko toga koliko će nadogradnje zaista biti značajne i da li će one zaista biti stvorene da pariraju nekim od najboljih AMD grafičkih karti, koje karakteriše mnogo veći VRAM.

Nova grafička karta RTX 4080 Super mogla bi da dobije navodno poboljšanje na 20 GB RAM-a, dok bi RTX 4070 Super napredovala do 16 GB tvrdi jedan od insajdera portala Benchlife. Ukoliko to bude slučaj, to bi definitivno zahtevalo promene čipa za obe grafičke karte. Nvidia RTX 4080 Super bi u tom slučaju delio isti AD102 GPU kao i trenutni flegšip RTX 4090, a RTX 4070 Super bi onda prešao na AD103 čip koji se sada nalazi u osnovnoj RTX 4080 grafičkoj karti.

To predstavlja značajne nadogradnje jer bi RTX 4080 Super dobio 25 posto dodatne memorije i širu, 320-bitnu magistralu. Prelazak na AD102 čip uz to otvara mogućnost povećanja CUDA jezgara, te bi ovaj GPU definitivno premostio jaz između RTX 4080 i RTX 4090 modela.

RTX 4070 Super takođe izgleda kao zanimljiva promena na osnovu ovih informacija. Ukoliko sa AD104 pređe na AD103 GPU, ovaj model može završiti sa boljim specifikacijama od RTX 4070 Ti, koji radi na AD104 i ima 12 GB VRAM-a preko 192-bitne magistrale.

Sa tim u skladu, ostaje pitanje gde će tu svoje mesto onda naći RTX 4070 Ti Super. Najverovatnije će imati AD103 GPU što ga onda čini prilično natrpanim čipom. To znači da možda možemo očekivati tri grafičke karte na kojima skok performansi sa jedne na drugu nije tako veliki, iako bi jaz između RTX 4070 Super i RTX 4080 trebalo da bude značajan.

Međutim, sa ovim informacijama nije saglasan insajder koji se na Twitter/X mreži potpisuje kao @kopite7kimi, tvrdeći da nadogradnja neće biti tako velika stvar kao što su ranije glasine sugerisale. Njegovo mišljenje više naginje ka manjem poboljšanju novih grafika koje otključavaju puni GPU potencijal i povećavaju brzinu memorije.

On veruje da će RTX 4080 Super maksimalno iskoristiti AD103 čip, umesto da pređe na AD102, gde ovakva promena ne može dovesti do velikog povećanja performansi. Za RTX 4070 Super kaže da je to više nešto slabija verzija RTX 4070 Ti grafičke karte. Ipak, trenutno nije jasno kom će se kompanija carstvu prikloniti za predstojeću Nvidia RTX Super liniju.

Međutim, s obzirom na to da su ranije postojale glasine da bi novi RTX 4080 Super mogao da košta isto koliko i aktuelna RTX 4080 grafička karta, odnosno 1200 dolara, manja nadogradnja izgleda više u skladu sa onim što obično Nvidia radi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi