Kineski Baidu menja Nvidia čipove za domaće Huawei proizvode

Jedna od najvećih AI i internet kompanija na svetu Baidu menja Nvidia čipove za domaće Huawei poluprovodnike za veštačku inteligenciju

Kineski Baidu menja Nvidia čipove za domaće Huawei proizvode

Ovogodišnjim narudžbinama, multinacionalna tehnološka kompanija iz Kine, gigant Baidu menja Nvidia čipove u korist domaćih Huawei čipsetova za veštačku inteligenciju. Informacije su potvrdila dva odvojena izvora za Reuters, dodajući da je to posledica SAD sankcija, koje na ovaj način samo podstiču šire prihvatanje kineskih proizvoda nasuprot američkim.

Tako Huawei može postati potpuna alternativa za Nvidia proizvode na kineskom tržištu, koje nije malo. Baidu narudžbine AI čipova navodno su obavljene u avgustu, baš uoči novih, proširenih trgovinskih ograničenja koje su iz SAD stigle prema Kini.

Proširenim sankcijama, jedno od najvećih svetskih imena u svetu čipova za veštačku inteligenciju, još jednom je pogođena i američka kompanija Nvidia. U novom talasu sankcija, kompanija mora da nabavlja posebne izvozne dozvole od američkih vlasti čak i za prilagođene čipove koje je dizajnirala specijalno za sankcionisana tržišta. Ovog puta, osim Kine na udaru su i neke države Bliskog istoka.

Zbog toga, Nvidia izgleda planira da otkaže kineske narudžbine za AI GPU vredne pet milijardi dolara, a sada vidimo da bi njeno mesto mogao da zauzme Huawei.

Baidu je od ove kineske kompanije naručio 1600 Huawei Technologies 910B Ascend AI čipova, koje je ova kompanija navodno razvila upravo kao alternativu za Nvidia AI GPU A100.

Naručeni proizvodi namenjeni su navodno za 200 severa, tvrde izvori, a dodaju da je već do oktobra Huawei isporučio više od 60 posto traženih proizvoda, odnosno oko hiljadu čipova. Ukupna vrednost ovog ugovora navodno je oko 450 miliona juana, što je skoro 62 miliona dolara, a Huawei bi trebalo da završi narudžbinu do kraja ove godine.

Broj poručenih čipova naizgled je mali, posebno kada se uporedi sa ranijim narudžbinama kineskih kompanija Nvidia proizvoda koje su uključivale cifre u hiljadama. Međutim, uprkos tome, izvori tvrde da je Baidu-Huawei ugovor veoma značajan jer pokazuje kako kineske kompanije postaju sve nezavisnije od inostranih kompanija na tržištu.

Baidu je, uz svoje kineske kolege kao što su Tencent i Alibaba, dugogodišnji Nvidia klijent, i ova vest nije bila očekivana, te donosi veliki preokret na tržištu. Iako pojedini analitičari smatraju da su Huawei Ascend čipovi i dalje inferiorniji od Nvidia GPU-ova u pogledu performansi, jedan od izvora tvrdi da su oni najsofisticiranija domaća opcija u Kini. Uz to, pokazuje sposobnost Kine da dalje napreduje u svom tehnološkom i posebno poluprovodničkom sektoru, koji izgleda, prkosi sankcijama i nastavlja da se razvija.

Ipak, ni Baidu, ni Huawei nisu odgovorili na pitanja o ovom ugovoru, a Nvidia je odbila da komentariše.

Na Huawei sajtu piše da od 2020. godine sarađuje sa firmom Baidu kako bi unapredio svoj hardver i učinio ga kompatibilnim za Baidu AI softvere. U avgustu, obe kompanije saopštile su da će produbiti saradnju i kompatibilnost između Baidu Ernie AI modela i Huawei Ascend čipova.

Na drugoj strani, Baidu je čak razvio i sopstvenu liniju Kunlun AI čipova, za koje tvrdi da podržava računarstvo velikih razmera, ali se do sada oslanjao uglavnom na Nvidia A100 GPU za obuku svog velikog jezičkog modela (LLM). Međutim, američke sankcije ubrzo su ograničile izvoz ovog čipa ka Kini, pa je Nvidia specijalno za kinesko tržište dizajnirala nove A800 i H800 čipove, ali od oktobra ove godine i ovi posebno dizajnirani čipovi nalaze se na listi sankcionisanih proizvoda.

Pošto polako Baidu menja Nvidia čipove, Huawei ima novu priliku da zablista

Analitičari su u oktobru predvideli da će SAD ograničenja stvoriti ogromne mogućnosti za Huawei, koji može da se proširi na domaćem tržištu vrednom sedam milijardi dolara. Ova kompanija bila je jedan od najvećih tehnoloških lidera u svetu, ali nakon što je postala predmet izvozne kontrole iz SAD 2019, njen razvoj je zastao.

Međutim, od ove godine, Huawei počinje ozbiljno da se suprotstavlja ograničenjima koja mu onemogućavaju pristup naprednim čipovima i opremi za njihovu proizvodnju iz zapadnog dela sveta.

Nezavisno od njih, kompanija očigledno nastavlja svoj razvoj, a jedan od pokazatelja prkošenju sankcijama, je i objavljivanje novog naprednog Huawei Kirin 9000s čipseta za mobilne telefone ove godine. Sankcije, izgled, ipak polako prave kontraefekat, jer kineske vlasti sve više ulažu u svoju domaću industriju poluprovodnika kako bi joj pomogla da što pre uhvati korak sa inostranim konkurentima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi