Nvidia ima 206 posto kvartalne dobiti u odnosu na prethodnu godinu samo zahvaljujući AI groznici

Najpoznatije ime u svetu grafičkih procesora ponovo obara finansijske rekorde: Nvidia ima 206 posto kvartalne dobiti u odnosu na isti period prethodne godine

Nvidia ima 206 posto kvartalne dobiti u odnosu na prethodnu godinu samo zahvaljujući AI groznici

Treći godišnji kvartal fiskalne 2024. godine za kompaniju Nvidia završen je 29. oktobra ove godine, a na osnovu objavljenih rezultata vidimo da je kompanija u njemu ostvarila prihod od 18,12 milijardi dolara. To znači da Nvidia ima 206 posto kvartalne dobiti, odnosno zaradila je za toliko više u odnosu na isti kvartal prethodne godine, što je još jedan finansijski rekord koje ovo tehnološko ime ostvaruje.

U odnosu na prethodni kvartal, poslovanje Nvidia centara podataka je zablistalo zbog neviđene potražnje za njenim GPU-ovima koji se koriste za veštačku inteligenciju (AI) i računarstvo visokih performansi (HPC).

Kompanija je u finansijskom izveštaju prijavila i neto dobit u iznosu od 9,243 milijarde dolara, što je ponovo još jedan impresivan skok od 1,259 procenata u odnosu na isti kvartal godinu dana ranije (Year-over-year). Bruto marža kompanije porasla je na 74%, što je povećanje od 20,4% u YoY.

„Naš snažan rast odražava široku prelaznu fazu industrije od opšte namene do ubrzanog računarstva i generativne veštačke inteligencije“, rekao je Jensen Huang, osnivač i izvršni direktor kompanije prenosi Tom’s Hardware.

Glavni pokretač brzog rasta prihoda i profitabilnosti kompanije bilo je njeno poslovanje sa centrima podataka, koje je poraslo neverovatnih 279 procenata u YoY, ali i 41 odsto u dva uzastopna kvartala (QoQ) na 14,51 milijardu dolara, što je kompanijski kvartalni rekord.

Potražnja za Nvidia HGX platformama zasnovanim na Hopper arhitekturi tokom kvartala od strane različitih pružalaca usluga u oblaku, startapova i velikih preduzeća bila je praktično bez presedana. Tako je kompanija prodala sve što je mogla da obezbedi. Osim toga, kompanija je isporučila niz drugih proizvoda za centre podataka, uključujući one koji podržavaju njene AI i HPC GPU-ove.

Računarstvo u centrima podataka poraslo je 324 posto u odnosu na prethodnu godinu i 38 procenta uzastopno, uglavnom odražavajući snažan porast naše platforme HGX bazirane na GPU Hopper arhitekturi od strane: pružalaca usluga u oblaku (CSP), uključujući specijalizovane CSP-ove za GPU; kompanija za potrošački internet; i preduzeća“, rekla je Kolet Kres, glavni finansijski direktor kompanije.

S druge strane, ona kaže da je njihova prodaja proizvoda za centre podataka baziranih na GPU Ampere arhitekturi bila značajna, ali se ipak smanjila sekvencijalno, kako se Nvidia približava kraju ove arhitekture.

Inače, 20 do 25 posto prihoda od centara podatka potiče od kineskih kupaca ove kompanije, koji više neće moći da nabavljaju grafičke procesore visokih performansi za AI i HPC zbog novih američkih sankcija. Nvidia ne očekuje odmah uticaj na svoje poslovanje zbog toga, jer će potražnja drugih klijenata nadoknaditi potražnju kineskih kupaca.

Iako daleko od istorijskih rekorda, poslovni sektor kompanije namenjen igrama ostvario je prihod od 2.856 milijardi dolara, što je porast od 15 odsto u QoQ i 81 posto u YoY. Gejming poslovanje kompanije podstaknuto je povećanim prodajama grafičkih karti GeForce RTX 40 serije za desktop računare i samostalnih grafičkih procesora za prenosne računare kako se PC tržište oporavljalo.

Nvidia očekuje da će prihodi biti otprilike oko 20 milijardi dolara sa dva procenta gore ili dole u četvrtom kvartalu fiskalne 2024. godine, sa GAAP bruto maržama od oko 74,5 posto sa plus ili minus 0,5 procenta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. white_shadow

    Ali inflacija, cene grafickih kartica ne mogu nikako biti niže /s

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi