Tržište grafičkih karti deluje zdravo i živahno, bar za sada

Tržište grafičkih karti u drugom tromesečju pokazuje zdrave znake i zapravo deluje vrlo živahno, obzirom da je AMD povratio udeo koji su mu prethodno uzeli Nvidia i Intel

Tržište grafičkih karti deluje zdravo i živahno, bar za sada

Isporuke grafičkih karti najvećih proizvođača PC komponenti porasle su za 2,9% posmatrajući perid prethodnog tromesečja, ali su doživele značajan pad od 36% u odnosu na drugi kvartal prethodne godine, pokazuje najnoviji izveštaj analitičarske kuće Jon Peddie Research (JPR). AMD je uspeo da značajno poveća udeo na ovom delu tržišta tokom kvartala i to tačno pre zvaničnog lansiranja novih Radeon RX 7000 serije grafičkih karti.

Proizvođači grafičkih kartica su isporučili ukupno 6,4 miliona grafičkih karti za desktop računare tokom drugog kvartala 2023. godine, a što je neznatno više u odnosu na 6,26 miliona u prvom kvartalu, ali je pad od 36,3% u odnosu na 10,37 miliona komada u istom kvartalu prethodne godine. Treba istaći da je prodaja desktop grafičkih kartica u prvom tromesečju 2023. bila najlošija u poslednjih nekoliko decenija, tako da povećanje od 2,23% u suštini i nije neko značajno dostignuće.

Što se tiče tržišnog udela i dinamike, Nvidia je zadržala svoju vodeću poziciju sa 80,2% tržišnog udela i 5,13 miliona isporučenih grafičkih karti, ali su njene ukupne isporuke pale za 1,4% posmatrano u periodu iz kvartala u kvartal i 34,8% u odnosu na isti period prošle godine.

Uprkos svemu Nvidia je zadržala lavovski velikih 80,2% % tržišnog udela. Nasuprot tome, isporuke AMD-a i njegovih partnera u proizvodnji grafičkih karti za desktop računare, porasle su na 1,09 miliona jedinica ili 46,8% iz kvartala u kvartal, ali su istovremeno pale za 48,7% na godišnjem nivou, što je omogućilo AMD-u da preuzme 17% tržišnog udela tržišta grafičkih karti za desktop računare. Što se tiče Intela, isporuke njegovih grafičkih kartica iz Arc serije su smanjene, zbog čega je tržišni udeo kompanije pao na 2%.

Tržište grafičkih karti pokazuje stabilnost i znake rasta u Q3 2023.

Tipično za ovu situaciju, prodaja grafičkih kartica u drugom kvartalu je niža od isporuka  proizvođača u prvom kvartalu, ali je u drugom tromesečju 2023. isporuka grafičkih kartica porasla za 2,9%, izazeći iz perioda krize koji je zabelžio najveći decenijski pad od 9,7%. Džon Pedi ovaj mali uspeh pripisuje sniženim cenama grafičkih kartica, kao i izlasku predstojećih igara koje je geming tržište sa velikim nestrpljenjem očekivalo, kao što je Starfield.

„Neočekivani rezultati u drugom kvartalu su bolji od očekivanih jer se čini da su stare zalihe konačno rasprodate, dok su istovremeno neki od dobavljača ponudili niže cene“, rekao je dr Jon Peddie, predsednik JPR-a. „Potražnja pokazuje da je tržište grafičkih karti za desktop PC i dalje veoma zdravo i živahno. Nove igre, od kojih je svakako najznačajnija Starfield, stimulišu potražnju za novim grafičkim kartama koje mogu da izvuku maksimum performansi i grafičkih detalja iz igara nove generacije. Čini se da će i treće tromesečje tekuće godine nastaviti sa trendom rasta. Ovo su veoma ohrabrujući pokazatelji za PC industriju generlno“.

U drugom i trećem kvartalu 2023. AMD i Nvidia su predstavili svoje nove generacije “mejnstrim” grafičkih karti, kao i one sa još boljim performansama, poput: Radeon RX 7600, RX 7700 i RX 7800, a tu su i modeli iz GeForce RTX 4060 i RTX 4070 serije koje su napravljene i pozicionirane da budu najbolje grafičke karte u svojoj klasi.

„Drugi kvartal 2023. godine nam je pružio dobre naznake da se ovaj deo tržišta konačno stabilizuje“, rekao je C. Robert Dow, analitičar u JPR-u. „Nvidia prihod od gejming GPU modela porastao je za 22% u odnosu na period pre godinu dana, a AMD očekuje da će se prihodi od gejming tržišta vratiti u drugoj polovini 2023. Nvidia je predstavila RTX 4060 Ti i RTX 4060 kartice srednjeg ranga, a AMD će ovih dana pustiti u prodaju svoje mejnstrim modele iz Radeon 7000 serije . Srednje skupi tj mejnstrim klasa grafičkih karti je istorijski posmatrano, najpopularniji među gejmerskom populacijom, tako da bi trebalo da očekujemo dobre brojke do kraja 2023. kada je u pitanju ovaj deo IT tržišta.“

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi