AORUS RX 7900 XTX ELITE 24G & RTX 4070 Ti GAMING OC 12G

AORUS RX 7900 XTX ELITE 24G & RTX 4070 Ti GAMING OC 12G

Dve grafičke karte na maloj cenovnoj distanci, a ipak različite klase. Ovo je prilika da vidimo koliko mogu RX 7900 XTX i RTX 4070 Ti. Razlika u ceni je 300 €.

  Sadržaj
   AORUS RX 7900 XTX ELITE 24G & RTX 4070 Ti GAMING OC 12G

   Pozitivne ocene

   • 4K i QHD gejming performanse
   • Efikasan sistem hlađenja
   • Natprosečne radne frekvencije
   • Podrška za Ray Tracing
   • RGB efekti

   Negativne ocene

   • Visoka cena, posebno u slučaju GeForce modela

   Dve gejming grafičke karte iz različite kategorije pokazuju kako izgleda današnji gejming u 4K i QHD rezoluciji. AMD i Nvidia demonstriraju najbolje što u ovom trenutku mogu, svaka u svojoj cenovnoj klasi, a razlika je samo 300 €.

   Nove igre i mogućnosti renderinga naprednih svetlosnih efekata koji daju skoro fotorealističan osećaj akcije u igrama, postavljaju sve veće zahteve u pogledu hardvera grafičkih karti. To se posebno odnosi na veće rezolucije, gde se proizvođači dovijaju na različite načine i pomoć softverskih tehnika za sklairanje rezolucije. Sve to kako bi se obezbedio dovoljno igriv frejmrejt. Obzirom da je trend gejmerskih monitora uznapredovao sa Full HD rezolucije ka onima sa QHD 1440p prikazom, pa čak i onim sa višom, 4K rezolucijom i 144 Hz osvežavanjem, današnji gejming imperativ je imati što moćniju gejming grafičku kartu. Da bi ispratila zahteve modernih monitora, grafička karta mora imati moćan GPU i obilje lokalne video memorije zbog obrade sve većih i detaljnijih tekstura. Zahtev koji dolazi do izražaja sa povećanjem rezolucije. Upravo je to delokrug rada koji se može primeniti na današnja dva modela Gigabyte grafičkih karti: AORUS Radeon RX 7900 XTX ELITE 24G i Geforce RTX 4070 Ti GAMING OC 12G.

   AORUS Radeon RX 7900 XTX ELITE 24G

   AMD Radeon RDNA 3 serija se trenutno sastoji od dva aktuelna modela: jačeg RX 7900 XTX i nešto slabijeg RX 7900 XT. Po hronologiji stvari slabiji RX 7900 XT je u rangu današnjeg RTX 4070 Ti Gaming Gigabyte modela, ali mi ovom prilikom imamo na testu jači Radeon RX 7900 XTX koji je u klasi RTX 4080 modela. Zapravo AORUS RX 7900 XTX ELITE 24G nije “običan”, već najjača Radeon RDNA 3 verzija koju ovaj proizvođač ima u ponudi. Karta koja je u klasi nedavno predstavljenog Sapphire Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X modela.

   Dakle, najbolje od najboljeg u Aorus Radeon RX 7900 XTX verziji znači da ova karta koristi posebnu verziju Windforce sistema za hlađenje sa tri 10 cm velika ventilatora, 33.5 cm velikim telom hladnjaka sa aluminijumskim rebrima nestandardno velike površine pomoću koje oslobađa toplotu sa grafičkog procesora.

   Na kraju tu je 10 velikih kompozitnih toplotnih cevi koje su direktno spojene sa jedne strane sa parnom komorom koja naleže direktno na površinu grafičkog procesora i bukvalno izvlači toplotu i dalje je prenosi pomoću sistema toplotnih cevi i kapilarne tehnologije do pomenutih rebara aluminijumskog hladnjaka, odakle se dalje oslobađa u okruženje pomoću rada velikih ventilatora.

   Aorus RX 7900 XTX ELITE, Radeon elita

   Možda na prvu zvuči komplikovano, ali to je neophodan princip posebno u slučaju ovako moćnih modela grafičkih karti. GPU radi na 210 MHz (2510 MHz) većoj frekvenciji u odnosu na referentni AMD RX 7900 XTX, dok u “Boost” modu prema podacima proizvođača, postiže 180 MHz (2680 MHz) veću frekvenciju.

   Grafička karta raspolaže sa 24 GB lokalne GDDR6 memorije i komunicira preko 384-bitne magistrale sa GPU procesorom. Koristi PCIe 4.0 x16 slot. Za vezu sa monitorima nudi dva para Display Port 2.1 i HDMI 2.1 konektora. Za rad se preporučuje napajanje snage 850 W koje preko tri 8-pinska PCIe konektora daje potrebnu energiju ovoj grafičkoj karti.

   Ventilatori imaju Fusion RGB efekte koji se dodatno podešavaju i sinhronizuju iz istoimene aplikacije. Zbog velikih dimenzija  (D=335, V=137, Š=69 mm) i mase, uz kartu se isporučuje “anti-sag” ojačanje koje sprečava deformaciju karte.

   Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti GAMING OC 12G

   Nvidia model je namenjen ljubiteljima GeForce tehnologije u njenom najnovijem Ada Lovelace izdanju. Nvidia RTX 40 serije koristi ekskluzivnu DLSS 3 tehnologiju čija je glavna odlika “frame gerneration” tehnika uz pomoć koje skoro duplira broj frejmova čak i u zahtevnom Ray Tracing režimu igranja. To čini koristeći algoritam veštačke inteligencije koji se izvršava na namenskim Tensor jezgrima. Zahvaljujući DLSS 3 tehnologiji, performanse ove karte se u RayTracing režimu rada mogu meriti sa konkuretnskim modelima iz više kategorije.

   Konkretno, Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti GAMING OC 12G model gejming grafičke karte, vizuelno veoma liči na gore opisani Aorus Radeon RX 7900 XTX. Koristi sličnu građu karte sa Windforce sistemom hlađenja, suštinski identično dizajnirane strukture. Razlika je u tek neznatno manjim dimenzijama hladnjaka koje su u skladu sa specifikacijama grafičkog procesora.

   DLSS 3 je tajni adut iz rukava

   On je ipak za klasu niže pozicioniran od Radeon RX 7900 XTX modela. Međutim, veličina i dimenzije kulera su i dalje netprosečno veliki za ovu kategoriju kartica, a o čemu svedoče i njegove dimenzije od 33.5 cm u dužinu, 14 cm u visinu i 5.8 cm širine.

   Takođe koristi tri velika ventilatora. Sedam velikih kompozitnih toplotnih cevi prožimaju telo velikog hladnjaka, a sa druge strane su spojene sa parnom komorom koja prenosi toplotu sistemom kapilarne tehnologije. Tu je i ogroman hladnjak na leđima karte koji je prosečen u donjem zadnjem delu kako bi se napravila promaja i brže oslobodila toplota generisana radom grafičkog procesora.

   Gigabyte RTX 4070 Ti Gaming OC je opremljen sa 12 GB ultra brze GDDR6X memorije povezane sa procesorom preko magistrale širine 192-bita. Poseduje tri DisplayPort 1.4 konektora i jedan HDMI 2.1. Napaja se preko specifičnog 12-pinskog 12VPWR konektora i jednog jedinog kabla koji su inače deo nove generacije napajanja sa ATX 3.0 specifikacijama. Preporučeno napajanje je snage 750 W.

   Ova kartica ima identičan sistem RGB osvetljenja koji radi u sprezi sa Fusion 2.0 softverom.

   AORUS RX 7900 XTX ELITE 24G & RTX 4070 Ti GAMING OC 12G – performanse

   MBASRock X670E Taichi
   CPUAMD Ryzen 9 7900X
   RAMG.Skill F5-6000J3038F16GX2-TZ5N Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL30
   CoolerNZXT Kraken X73
   GPUAORUS Radeon RX 7900 XTX ELITE 24G
   Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti GAMING OC 12G
   SSD1TB Lexar NM620 M.2 PCIe Gen3 x4
   PSUCooler Master MWE Gold 1250 V2
   OSWindows 10 2H22, Windows 11 2H22
   DriversAdrenalin 23.3.1
   AMD Chipset ver. 5.02.16.347
   Test sistem

   Gejming performanse:

   U pogledu performansi Gigabyte Radeon RX 7900 XTX ELITE model smo uporedili sa Sapphire NITRO+ i konačno sa referentnom  AMD verzijom RX 7900 XTX karte. Aorus ELITE je definitivno brži od referentnog AMD Radeon RX 7900 XTX modela i u to nema sumnje jer radi na više od 200 MHz većoj frekvenciji. Cena koju plaća je preko 100 W veća potrošnja kao i hotspot tačke na grafičkom procesoru sa većom temperaturom, a što je sasvim normalno zbog agresivnijih podešavanja. Zapravo ova karta se takmiči sa Sapphire NITRO+ modelom i prilično su ujednačene, negde je jedna, a negde druga za nijansu brža – uglavnom u pitanju su dva premijum Radeon RX 7900 XTX modela sa nekim svojim specifčnostima. Svakako među najboljim modelima na temu Radeon RX 7900 XTX verzije grafičke karte.

   Ray Tracing gejming performanse:

   Sa druge strane Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti  Gaming OC smo uporedili sa MSI Gaming X-Trio RTX 4070 Ti verzijom koja je malo više pozicionirana zbog bogatije oipreme, otprilike kao Aorus modeli. Obzirom na to je i margina performansi za nijansu bolja, a što se u realnom životu svodi na malu ili gotovo beznačajnu razliku posebno u kontekstu redovnog ažuriranja drajvera. Ukoliko to redovno radite mogu doneti čak i bolje performanse.

   Uglavnom obe Gigabyte verzije se odlikuju prilično tihim radom, kontrolisanom temepraturom i radnim frekvencijama koje su osetno iznad AMD i Nvidia fabrički deklarisanih radnih specifikacija. To najbolje ilustruju sledeći grafikoni:

   AORUS Radeon RX 7900 XTX ELITE 24G:

   Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti GAMING OC 12G:

   Za vrhunske monitore i povlašćenu grupu gejmera

   Na kraju, svako od nas bi poželeo jednu od ovih gejming grafičkih karti. Ipak, njihova cena je faktor koji ograničava želje pojedinačnih korisnika. One su osetno veće u odnosu na prethodnu generaciju sličnih grafičkih karti. Performanse su svakako bolje, pa je tako Gigabyte Aorus RX 7900 XTX ELITE sa svojih 24 GB memorije i trenutno najjačom verzijom RDNA 3 grafičkog procesora, pre svega namenjena onima koji se igraju u 4K rezoluciji jer vidimo ovih dana da sve više monitora stiže sa osvežavanjem od 144 Hz.

   U pitanju je grafička karta koja lako može da “dobaci” ovako velike frejmrejt vrednosti. Posebno se to odnosi na “on-line” igre brzog tempa kakvi su trenutno najpopularniji Battle Royal naslovi, čak i pri najvišem nivou grafičkih detalja. Naravno, još nije za Ray Tracing u 4K rezoluciji, ali i to bi uskoro moglo da se promeni kada stigne Fidelity Super Resolution 3.0. U tom trenutku će praktično nestati i jedini razlog zbog koga je RTX 40 serija krunisana epitetom najbrže grafičke karte današnjice zbog podrške DLSS 3 Frame Generation tehnologiji.

   Sa odgovarajućim monitorom, vrhunski gejming

   Dakle, ostaje zaključak da je Gigabyte Aorus RX 7900 XTX ELITE jedna od najboljih gejming grafičkih karti današnjice, jer zaista treba videti kako izgledaju igre u 4K rezoluciji pri osvežavanju na 144 Hz. Garantujemo da ćete zaboraviti na Ray Tracing, toliko dobro izgledju i ne samo to, jer su istovremeno prilično brze na odziv vaših komandi, uz odsustvo laga. 

   Sa druge strane Gigabyte RTX 4070 Ti Gaming OC je karta za 1440p QHD gejmere. Rekli bismo za jednu klasu niže pozicionirana, ali i nju možete bez problema koristiti za 4K gejming na većim učestanostima uz asistenciju DLSS 3 tehnologije. U većini igara koji je podržavaju, skoro će duplirati frejmrejt.  Ipak imajte na umu da je realan nivo 4K gejminga na 60fps-a. Zaključujemo sa cenom, koja je na iznenađujuće maloj razlici – relativno rečeno, jer GeForce verzija se kreće oko 900-1000 €, dok je Aorus RX 7900 XTX ELITE na granici od 1200 €.

   Kada dobije podršku za FSR 3 kroz neku buduću verziju AMD Adrenalin softvera, biće to “opasno” dobra karta posebno u kontekstu cene i performansi, pod uslovom da se ispune AMD obećanja o FSR 3 ubrzanju, pa će definitivno biti zanimljiv izbor za one koji imaju novca da je priušte.

   Možda vam se svidi