MSI GeForce RTX 4070 Ti Gaming X Trio 12G - test

MSI GeForce RTX 4070 Ti Gaming X Trio 12G - test

GeForce RTX 4070 Ti je prva Nvidia grafička karta sa Ada arhitekturom i relativno nižom cenom, nakon brutalno brzih i papreno skupih RTX 4090 i 4080 modela.

  Sadržaj
   MSI GeForce RTX 4070 Ti Gaming X Trio 12G – test

   Pozitivne ocene

   • Odlične 1080p i 1440p gejming performanse
   • Kvalitet izrade
   • Tri Frozr 3 kuler
   • DLSS 3 kreiranje kadrova i ubrzanje
   • Konstrukcija karte

   Negativne ocene

   • Zna da bude na momente bučna

   MSI nas je još jednom pogodio u centar gejming snova kada je u pitanju hardver. RTX 4070 Ti Gaming X Trio u isto vreme izgleda lepo i brzo radi. MSI joj je podario specijalni sistem hlađenja sa jedistvenim Tri Frozr 3 kulerom i TORX 5 ventilatorima, koji u saradnji sa Nvidia DLSS 3 tehnologijom kreiranja dodatnih frejmova, postavljaju novi standard performansi u višoj-srednjoj klasi gejming grafičkih karti s acenom od 1000 €.

   GeForce RTX 4070 Ti je zapravo pozicionirana kao visoka srednja klasa gejming grafičke karte. U pogledu performansi izaziva najjače “flegšip” modele prethodne generacije, poput RTX 3090 i RTX 3080 Ti, a pri tome i manje košta. Pojam srednje klase se definitivno pomerio na stepenicu više, kako po pitanju cene, tako i performansi. Iz te perspektive, GeForce RTX 4070 Ti je itekako zanimljiva grafička karta.

   Uprkos tome što ovde govorimo o jakoj gejming karti srednje klase, cena od 1000 € je nešto na šta se tek moramo privići u našem dosadašnjem sistemu vrednosti. Skok cena modela koje smo do sada smatrali najboljom kupovinom u smislu najboljih performansi po iole pristojnijoj ceni je posledica dešavanja na tržištu.

   Praktično čitava serija novih Nvidia i AMD modela poslednje generacije, donele su značajniji prodor performansi, ali i osetnu korekciju cena naviše. Zbog toga su modeli srednje klase nove generacije gejming grafičkih karti, postali nedostupni većini kupaca, a koji su do sada figurirali kao njihovo matično tržište.

   MSI RTX 4070 Ti Gaming X Trio 12G – karakteristike

   No, da se ne bavimo previše kuknjavom i analizom uzroka poskupljenja. Sve je poskupelo i na tu činjenicu se moramo nevoljno privići. Danas vam predstavljamo jednu zaista posebnu verziju GeForce RTX 4070 Ti grafičke karte. U pitanju je MSI RTX 4070 Ti Gaming X Trio 12G. Najnoviji model iz dobro poznate MSI Gaming serije, koja se nalazi pozicionirana između jeftinije Ventus i više klase Suprim modela.

   Pomalo su nam dosadile jeftinije verzije skupih modela koje su zbog poskupljenja dobile realno veće i efikasnije sisteme hlađenja. Zvuči kontradiktorno, ali ko se češće susreće sa hardverom, lako će primetiti trend da su jeftinije serije, preko noći prekomandovane u višu kategoriju, zbog par poboljšanih karakteristika i ukrasa. To na sreću nije slučaj sa današnjim MSI Gaming X Trio modelom.

   U pitanju je serija grafičkih karti koja je nakon nekoliko godina velike popularnosti, doživela novo izdanje. Zadržavajući sve dobre osobine koje su do sada krasile ovu seriju i zbog koje smo je voleli, donela je neke preko potrebne promene. Time će dodatno učvrstiti poziciju klase u kojoj definitivno vlada tokom posledjih nekoliko godina.

   Već na prvi pogled je jasno da je prilično velika sa svojih 34 cm u dužinu, 14 cm u visinu i 6.2 cm u širinu, zauzimajući mesto tri PCI pozicije u kućištu. Nama se to dopada, jer tolike dimenzije su potrošene na vrhunski sistem hlađenja sa specijalnim hladnjakom velikih dimenzija i tri ventilatora. Ispod se nalazi MSI dizajnirana štampana ploča sa sopstvenim rešenjem i dizajnom jedinice za napajanje. MSI RTX 4070 Ti Gaming X Trio je dizajnirana od prvog momenta sa namerom da dominira u svojoj klasi. U to nemamo ni mrvicu sumnje.

   Nvidia Ada AD104 – skrojena da dominira u 1440p gejmingu

   MSI Gaming X Trio kao i svi RTX 4070 Ti modeli je izrađena oko Nvidia Ada AD104 verzije grafičkog procesora. Nakon AD102 GPU modela koji je pokretao brutalni RTX 4090 i nešto slabijeg AD103 procesora na RTX 4080 grafičkim kartama, stigao je do sada najpristupačniji Nvidia Ada derivat.

   Zapravo, ova karta je svojevremeno trebala da ponese GeForce RTX 4080 12G oznaku. Pošto su se korisnici pobunili zbog ozbilno slabijih hardverskih karakteristika u odnosu na “puni” RTX 4080 model, prekomandovana je i oznakom u nižu klasu.

   U konkretnim brojkama to znači da raspolaže sa 7680 CUDA, 60 namenskih Ray Tracing jezgara i 240 Tensor jezgara najnovije generacije. Kao da ste prepolovili RTX 4090 kada je u pitanju sirovi hardver. O specifičnostima Ada Lovelace arhitekture smo pričali u ranijim RTX 4090 i RTX 4080 testovima i nećemo se ponavljati ovom prilikom. Ko hoće da obnovi i utvrdi gradivo, tu su naši detaljni testovi.

   Više frekvencije od referentnih

   Grafički procesor na MSI RTX 4070 Ti Gaming X Trio modelu ima dva radna režima: “Silent” i “Gaming”. U tihom modu dostiže “boost” frekvenciju od 2745 MHz, a što je 135 MHz više od referentnog Nvidia modela. U “Gaming” režimu ide do 2820 MHz (+210 MHz). To je rezultat specijalnog dizajna štampane ploče i rashladnog sistema, koji nesumnjivo daju prednost ovom MSI modelu u odnosu na konkurentska GeForce RTX 4070 Ti rešenja. Karta je opremljena sa 12 GB GDDR6X memorije koja je sa grafičkim procesorom povezana magistralom širine 192-bita i sposobna je da pogura maksimalno 504 GB podataka u sekundi.

   Ovaj tehnički detalj je smestio u srednju klasu i napravio jasnu distancu od najboljih RTX 4090 i RTX 4080 modela. Manja propusna moć magistrale, čak i u odnosu na RTX 3070 Ti (256-bita) nam svakako bode oči. Nesumnjivo je zbog toga i smeštena u klasu gde je optimum QHD 1440p igranje, jer veće rezolucije (4K) definitivno plaćaju penale zbog manje propusne moći memorijske magistrale. Ne dajte da vas to zbuni, jer ovaj nedostatak nadomešćuje moćniji GPU.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Procesor je izrađen u 4-nm TSMC tehnologiji i prosečno troši oko 285 W električne energije. Napaja se jednim 16-pinskim 12VHPWR kablom koji je postao sastavni deo specifikacija ATX 3.0 ispravljača tzv PCIe 5.0 serije.

   MSI RTX 4070 Ti Gaming X Trio – specijaliteti kartice na testu

   Bilo je dosta vaših pitanja zašto nema MSI grafičkih karti na testu. Ne zavisi definitivno od nas, već komplikovane MSI marketing organizacije. Uglavnom MSI Gaming X serija je poznata po dobrim karakteristikama. Njihovi grafički procesori su po pravilu dobro overklokovani i pri tome raspolažu kvalitetnim rashladnim rešenjima koja omogućavaju da karta radi u ubrzanom režimu rada. Zbog korišćenja ventilatora velikog prečnika i specijalno dizajniranih propelera, ove karte su po pravilu bile hladne i tihe. Iskustvo nas uči da to nije slučaj kada su u pitanju najbrži gejming modeli.

   Odličan Tri Frozr 3 pravi odlučujuću razliku u odnosu na slične konkurentske modele…

   Tako je sa novom serijom i današnjim RTX 4070 Ti modelom. Kuler je zaista ogroman i nema  problema da iz AD104 procesora izvuče maksimum snage i performansi. Kuler nosi oznaku Tri Frozr 3 očigledno aludirajući na moćan sistem prisutnih ventilatora.

   Hladnjak je postao lepši sa kombinacijom crno sivih površina koje se pod velikim uglovima “prelamaju” dajući mu Hi-Tech izgled. Sa druge strane tu su i aplikacije sa trostrukim “adidas” led RGB efektima. Na vrhu se nalazi već prepoznatljiva MSI Dragon maskota, takođe pod RGB svetlom. Sve je to fino stilski ukomponovano, tako da Gamig X Trio izgleda kao čistokrvni gejmer u najlepšem smislu tog pojma. Ništa prenapadno, već atraktivno sa stilom. Iskreno, skoro nismo držali u rukama lepši primerak jednog moćnog gejming modela.

   Jedinstveni u svetu grafičkih karti – TORX 5.0 venitlatori

   Poseban specijalitet Tri Forzr 3 hladnjaka su njegovi TORX 5.0 ventilatori sa specijalno oblikovanim i spojenim propelerima. Dizajnirani su tako da naprave zonu povišenog pritiska u delu rashladnih rebara hladnjaka. Trenutni trend je da su slični ventilatori i njihovi propeleri, na spoljnom delu spojeni jednim zajedničkim prstenom.

   Ovde je pak situacija malo drugačija. Imamo spoljni prsten koji funkcionalno čini deo kućišta ventilatora, koji se zapravo nalazi na plastičnom oklopu kartice. Taj deo kontroliše uvođenje vazduha u zonu propelera. Sami propeleri su povezani u tročlanu grupu, pomoću zakrivljenih peraja pod uglom od 22 stepena, kako bi se postigao najveći mogući pritisak čak i prilikom rada na manjem broju obrtaja.  Tri takva ventilatora bukvalno produvavaju specijalno dizajnirani hladnjak.

   Ovakva konstrukcija pomaže da se vazdušno strujanje stabilizuje. Svež vazduh lakše struji kroz ventilator sa manjim otporom. Izbočeni zarezi na unutrašnjoj strani prstena ventilatora, služe recirkulaciji i kontroli kretanja toka vazdušne struje. Time je usmeravaju radi boljeg hlađenja, većeg pritiska i tišeg rada.

   Mada, imajte u vidu da kada naiđe na prepreku, vazduh pod velikim pritiskom iz ventilatora, itekako zna da napravi buku, posebno pri velikom broju obrtaja. MSI ventilatori koriste dvostruke kuglične ležaje što svakako utiče na njihov dugotrajniji radni vek. Njihov rad je pod kontrolom posebnog mikroprocesora i ZeroFrozr režima, kada potpuno zaustavljaju rad u slučaju malog opterećenja grafičkog procesora.

   Tri Frozr 3 hladnjak – talasasti oblik rebara i “V” izrez

   Sledeća stvar bitna kod hlađenja grafičke karte jeste hladnjak. Na ovoj karti on se sastoji iz tri celine aluminijumskih rebara kroz koje prolazi čak 6 velikih kompozitnih toplotnih cevi. One služe za ujednačen prenos toplote, čitavom površinom hladnjaka, kako  bi ventilatori lakše osobodili toplotu. Toplotne cevi su spojene u delu kojim zajedno naležu direktno na površinu grafičkog procesora, kako bi se povećala efektivna površina primopredaje toplotne energije.

   Protok vazduha kroz telo hladnjaka je poboljšano zahvaljujući specijalnom talasastom obliku rashladnih rebara, a što je već zaštitni znak MSI Gaming X modela. Time se utiče na bolje hlađenje čitave kartice, ali i njenu bolju akustiku.

   Ako pogledate niz telo Tri Frozr 3 hladnjaka, videćete da njegova rebra imaju oblik latiničnog slova “V”. Taj svojevrsni udubljeni izrez u hladnjaku služi da oblikuje i usmeri otpor vazduha prema centru, čime efikasnije istiskuje topli vazduh između rebara stvarajući efekat mlaznica.

   Konstrukcija kartice koja je prilično masivna i velika, zahtevala je ugradnju dodatnog metalnog okvira. Time se sprečava deformacija štampane ploče pod uticajem velike mase hladnjaka. Takođe, tu su i ogromna metalana leđa, zapravo hladnjak za elektronske komponente na poleđini štampane ploče. Ovaj dodatak je ukrašen prepoznatljivom MSI Gaming ikonografijom.

   Ne zaboravimo softversku podršku u vidu modernog MSI Center softvera u kome podešavate režim rada kartice u zavisnosti od radnog scenarija, kao i RGB svetlosne efekte. Oni napredniji koji više vole manuelni stil podešavanja i čačkanja će se opredeliti za MSI Afterburner alat.

   MSI GeForce RTX 4070 Ti Gaming X Trio – performanse

   MBASRock X670E Taichi
   CPUAMD Ryzen 9 7900X
   CoolerNZXT Kraken X73
   RAM32 GB (2x 16) DDR5-6400 @ 6000 CL30 Kingston FURY Renegade RGB
   GPUMSI GeForce RTX 4070 Ti Gaming X Trio 12G
   SSD1 TB M.2 SSD PCIe x4 Western Digital Black SN850
   PowerCooler Master MWE Gold 1250 V2 – 1250W 80Plus
   OSWindows 11 2H22
   DriversAMD Chipset driver ver. 5.02.16.347
   GeForce Game Ready Driver 528.49
   Test sistem

   Gejming performanse:

   Generalno, performanse su u rangu sa AMD Radeon RX 7900XT konkurencijom koja ima čak i blagu prednost u igrama bez posebne optimizacije za Nvidia Ada arhitekturu. Dakle, u onom generalnom tipu igara.

   Čarolija i magija koja RTX 4070 Ti pretvara u ozbiljno brzu kartu se zove DLSS 3.0. Tehnologija korišćenja veštačke inteligencije, mašinskog algoritma i Tensor hardvera u svrhu funkcije generisanja dodatnih frejmova je tajno oružje na koje AMD u ovom trenutku nema odgovor. Dok je uspešno našao odgovor na DLSS 2 u vidu FSR 2.0 i novijih verzija, dotle DLSS 3 pravi odlučujuću prednost i opipljivu razliku.

   Ipak, problem je sa ogranično dostupnim brojem igara sa ovom podrškom zbog kojih je ova tehnologija još uvek egzotična. Neke novije igre je poseduju, ali to su za sada više izuzetci, nego pravilo. Mada, kako vreme prolazi situacija postaje bolja i bolja. Potencijal za budućnost, ali smo sa druge strane sigurni da AMD neće sedeti skrštenih ruku i već se šuška o FSR 3.0 optimizaciji. Do tada DLSS3 može biti faktor odluke ukoliko igrate ovakve naslove.

   Nije DLSS 3 savršen u ovom trenutku jer u nekim igrama osećamo kako se igra za trenutak zaustavi, zatim počne da “statuje” sve dok se bafer sa dodatnim frejmovima ne napuni i onda krene animacija bez zastajkivanja. Takav je slučaj sa Witcher 3, tako da predstoji dalja optimizacija ove krajnje korisne tehnologije za igranje u visokim rezolucijama.

   MSI RTX 4070 Ti Gaming X Trio – Silent vs Gaming mod

   Pomenuli smo da ova MSI grafička karta ima dva režima rada: “Silent” i “Gaming” koje birate pomoću malog mikroprekidača na poleđini karte. Razliku između načina rada najbolje opisuju njihovi nazivi. “Silent” je dodatno optimizovan za tiši rad, dok je “Gaming” agresivniji u smislu postizanja najboljih mogućih performansi, čak i po cenu nešto veće buke u radu.

   U realnom radu ne primećuje se drastična razlika. U “Gaming” modu je drugačije podešena frekvencija grafičkog procesora koji dostiže nešto veće vrednosti. Time je povećana potrošnja i grejanje, a što je zahtevalo drugačije štelovanje krive rada ventilatora. Rezultat je dodatno ubrzanje i povećanje prosečnog fps-a za 1-5% u grafički najzahtevnijim igrama.

   Što se grafički modul igre manje oslanja na GPU, a više na centrlani procesor, utoliko je razlika između ova dva radna režima manja i obrnuto. Tako recimo u GPU zahtevnom Cyberpunk 2077 performanse rastu za nekih 5.5 %, dok u The Division 2 su nešto manje oko 3%, a Dunia FarCry modul ih praktično izjednačava i ne vidi skoro nikakvu razliku u performansama.

   U nekim momentima bučna

   Sa druge strane ova karta bez obzira da li radi u “Silent” ili “Gaming” modu, zahvaljujući toplotnim senzorima zna da na trenutak, dramatično ubrza rad ventilatora i poveća njihov broj obrtaja do 2500 obrataja u minuti.

   To se dešava kada se nagomila toplota između rashladnih rebara, stvarajući pomenuti efekt mlaznica koji forsirano istiskuje toplotu uz buku od nekih 44 dB. Dotični postupak traje bukvalno par sekundi i posle toga se ventilatori vraćaju u bešumni režim rada. 

   Ipak, primećujemo da tokom intezivnijeg igranja grafički zahtevnih naslova, ovaj postupak se češće ponavlja, da bi tokom višesatnog gejming opterećenja praktično prešao u kontunuirani režim, a što nije nimalo prijatno iskustvo. Čak su se kolege iz redakcije pobunile kako je karta preglasna.

   Na kraju imamo utisak da karta prilično nelogično ubrzava i smiruje rad ventilatora. U nekim trenucima čini se da to radi bespotrebno. Zbog toga smo skloni da bi upravljački softver mogao da dobije malo više pažnje i u sledećoj verziji dodatno utegne i ispolira krivu rada ventilatora.

   MSI GeForce RTX 4070 Ti Gaming X Trio – zaslužuje vlasnika entuzijastu

   MSI GeForce RTX 4070 Ti Gaming X Trio je veoma dobra i tako poželjna gejming grafička karta za sve one koji imaju, rade i igraju se na monitorima sa QHD 1440p prikazom. Čak i u grafički najzahtevnijim naslovima, a u Battle Royal online naslovima – to je ono pravo.

   U tim situacijama je bolja čak i od GeForce RTX 3080 Ti prethodnika od koga je definitivno brža ali i osetno hladnija uz manju potrošnju i stres GPU hardvera. To je vrlo bitan utisak i važnije unapređenje u poređenju sa prethodnom GeForce generacijom.

   Međutim, slabija strana ove karte jeste manja propusna moć memorijske magistrale u procesu razmene podataka na relaciji GPU-VRAM zbog koga je 4K igranje svedeno na 60 fps-a, uz praktično obaveznu DLSS asistenciju ukoliko želite da uživate u tečnoj animaciji akcije u igrama bržeg tempa.

   Što se tiče konkretnog MSI RTX 4070 TI Gaming X Trio 12G modela, bez sumnje smo da je ova kompanija još jednom podarila korisnicima pravi dragulj kada je u pitanju gejming hardver. To potvrđuju visoke radne frekvencije, odličan kuler, koji ipak u određenim situacijama zna da bude preglasan.

   Uglavnom, ukoliko se odlučite za MSI Gaming X Trio RTX 4070 Tio verziju nećete pogrešiti. Sve je tu kako treba od isporučenih performansi i frejmrejta, preko odličnog hlađenja, kvaliteta izrade i završne obrade, što sve na kraju rezultira odlično spakovanom grafičkom kartom. Time je MSI svom modelu darovao bolju startnu poziciju od konkurentskih u ovoj klasi gejming grafičkih karti. Jednom rečju pravilno pogođena kombinacija detalja, kvaliteta i brzine u radu. Otuda sa pravom zaslužuje preporuku za kupovinu.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (4)
   1. everton

    Šturo odrajden test.
    Pola testa opisuje hladjenje i dizajn kulera a o potrosnji bukvalno ni reč. A taj aspekt je itekako popularan kad su u pitanju nove kartice mozda vise nego ikad.

   2. Bozza Bench

    Šturo odrajden test.
    Pola testa opisuje hladjenje i dizajn kulera a o potrosnji bukvalno ni reč. A taj aspekt je itekako popularan kad su u pitanju nove kartice mozda vise nego ikad.

    Ima kako nema. Čak dva grafikona sa potrošnjom gde se porede vrednosti za direktnog Radeon RX 7900 XT konkurenta u odnosu na koga MSI Gaming X Trio trosi 50 W manje, kao i grafikon potrošnje i poređenje kada karta radi u Silent i Gaming režimu. Zbog toga čitava priča o rashladnom rešenju jer MSI Gaming X Trio u kontekstu boljeg hlađenja manje rasipa energiju i na osnovu izrečenog podatka o potrošnji referentnog RTX 4070 Ti možeš sam zaključiti da je MSI štedljiviji za nekih 35 W pod punim opterećenjem.

   3. everton

    Tačno Božo, čitao sam sa tel. i prevideo sam nekako ta dva grafika, bio sam fokusiran više na tekst gde stvano nema ni jednog komentara o potrošnji.
    Možda neka reč o preporučenom napajanju od srane proizvođača, koje dodatne konektore zahteva itd. ne bi bila na odmet.

    Vidi se iz ta dva grafikona dovoljno, tako da povlačim moj prvobitni komentar.

   4. Olujche

    Nema šta da se privikavam na 1000e cenu, kategorički je odbijam. Videćemo šta će biti sa RTX 4060, ako ne, tu je geforce now + PS5/XboxX

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi