MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi test

MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi test

MSI Z790 Tomahawk Max WiFi je ploča srednje klase sa cenom od 300 €, Wi-Fi 7 i kompletnim spiskom novih funkcija koje donosi Intel Core 14. generacija

  Sadržaj
   MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi test

   Pozitivne ocene

   • Kompletan spisak novih funkcija i brzih konekcija
   • Robusna VRM jedinica
   • Wi-Fi 7 podrška za trenutno najbržu bežičnu vezu

   Negativne ocene

   • Expert OC mod malo više zagreva i troši procesor od očekivanog

   MSI MAG Z790 Tomahawk MAX je ploča novog talasa, sa pregršt novih funkcija i brzih standarda konekcija. Ističe se prisustvom podrške za rad Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.4 uređaja za bežoćnu komunikaciju. Pre svega je namenjena Intel Core procesorima 14. generacije, ali sasvim lepo sarađuje i sa modelima iz Intel Core 13. i 12. serije.

   MSI Tomahawk seriju matičnih ploča ne moramo posebno da predstavljamo. Dobro je poznata ljubiteljima PC hardvera kao rešenje koja optimalno spaja spisak aktuelnih mogućnosti, dodatnih opcija i pristupačne cene. Obično su ploče iz ove serije opremljene funkcionalnostima karakterističnim za „flegšip“ modele, ali po značajno pristupačnijim cenama uz naravno neki kompromis koji je neizbežan u takvim situacijama.

   Danas imamo priliku da testiramo najnoviji MAG Z790 Tomahawk MAX WiFi koji je najaktuelnija verzija ploče za poslednju generaciju Intel Core Raptor Lake “Refresh” modela centralnih procesora za PC desktop platformu. Po MSI nomenklaturi i prefiksu MAG ovo je ploča namenjena gejmerskoj populaciji koja stremi rešenju sa kompletnim spiskom aktuelnih brzih standarda ali sa druge strane ne raspolaže budžetom koji dozvoljava kupovinu premijum „flegšip“ modela.

   MSI MAG Z790 TOMAHAWK MAX WIFI – karakteristike

   Prvo i osnovno pitanje se tiče koja je razlika između „običnog“ Z790 Tomahawk i Tomahawk MAX modela? Ne tako davno, kada je bila aktuelno 12. generacija Intel Core modela, na pojedinim Microstar pločama sufiks “Max” je označavao unikatnu mogućnost otključavanja BCKL frekvencije i čime bi vam otvorio mogućnost da overklokujete zaključane primerke procesora podizanjem frekvencije sistemske magistrale.

   Obzirom da je ova operacija prilično osetljiva i nosi brojne opasnosti po nestabilan rad ključnih komponenti, Intel je odlučio da već u sledećoj generaciji Core procesora u potpunosti eliminiše ovu opciju, čak i kao mogućnost. Od tada ovaj “Max” sufiks na MSI pločama, gubi prvobitno značenje jer su modeli Intel Core procesora 13. i 14. generacije potpuno zaključani.

   Onda u čemu je razlika i koji to kvalitet donosi Z790 Tomahawk u Max verziji? Osim što u startu i bez potrebe ažuriranja BIOS-a podržava rad Raptor Lake Refresh procesora ili onih iz 14. serije Core modela, ova ploča je dobila podršku za M.2 SSD uređaje sa PCIe 5.0 interfejsom. Osim toga raspolaže jednim SATA konektorom više u odnosu na prethodnika, dobila je i midboard konektor za dodatnu ugradnju USB4 kartica. Svakako najveći novitet i udarna funkcija Tomahawk Max modela je ugrađena podrška za Wi-Fi 7 bežičnu mrežnu komunikaciju i dolazak Bluetooth podrške u najnovijoj specifikaciji 5.4 verzije.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Ovu opciju nismo mogli da testiramo u njenim maksimalnim mogućnostima jer još uvek imamo muke da pronađemo Wi-Fi 7 ruter. Do tada ova opcija radi kao najbrža Wi-Fi 6 tj 802.11ac rešenja. Praktično kao bežična veza sa gigabitnim transferom tj nešto malo brže od 100 MB/s transfera.

   Moramo da skrenemo pažnju na jedan iritantan detalj tokom instalacije Windows 11 operativnog sistema koji ne učitava automatski drajvere za Wi-Fi 7 kontroler, jer ga ne prepoznaje, pošto nema drajvere u svojoj bazi. Zbog toga je internet veza preko LAN kabla obavezna, u suprotnom ćete se pomučiti na nađete neki stariji Wi-Fi USB adapter koji Windows 11 prepoznaje po „default-u“.

   Spremna za kompletnu liniju Intel LGA 1700 procesora  

   Tomahawk Max u Z790 verziji ima odličan raspored elemenata na ploči. Konektori, bilo za M.2 SSD uređaje, dodatni „headeri“ za ventilatore kojih uzgred ima čak 8 i to vrlo dobro raspoređenih i pristupačnih, „midboard“ konektori među kojima i oni za aRGB kontrolu, jednostavno sve je tamo gde očekujete i gde bi trebalo da bude. Štampana ploča je izrađena u 6 slojeva i koristi 2 unce bakra radi boljih karakteristika provodivosti signala, ali i lakšeg odvođenja toplote  sa pozicija gde to nije poželjno.

   MSI je na ovaj model ugradio VRM jedinicu sa višefazinim dizajnom u 16+1+1 rasporedu „Mirrored Power Arrangement“ za VRM/MOSFET. Zbog toga je sposobna da primi i radi sa kompletnom linijom LGA 1700 procesora tj onih iz Intel 14, 13, i 12. generacije. Ova ploča isključivo podržava DDR5 memoriju sa brzinama do 7800+ MHz u overkloking režimu i uz podršku Intel XMP2 profila. Ploča može da adresira maksimalno 192 GB RAM-a.

   Ima četiri mesta za M.2 SSD uređaje i to: tri M.2 4. generacije i jedan M.2 Gen 5 koji kada je instaliran prebacuje prvi PCIe x16 slot, onaj u kome je grafička karta u x8 režim. Sve pozicije M.2 SSD uređaja su pokrivene odgovarajućim „Shield Frozr“ hladnjacima i raspolažu EZ M.2 osiguračem koji zaključava poziciju SSD uređaja bez potrebe korišćenja onih malih šrafova koji se lako gube.

   Takođe, tu je i sličan mehanizam sa XL osiguračem pozicije grafičke karte do koga je sada, zbog njegove veličine, mnogo lakše dopreti kada hoćete da oslobodite i izvadite grafičku kartu.

   Ponuda konektora kao na premijum modelima

   Pored toga, ova ploča je opremljena sa 8x SATA portova,, raspolaže sa 5 Gbps LAN portom. Za zvuk je zadužen Audio ALC4080 kodek. Posebno je impresivna ponuda konekcija na ATX I/O panelu gde se između ostalog nalaze dve USB-C konekcije: jedna USB 3.2 Gen2x2 sa max transferom od 20 Gbps i druga Type-C od 10 Gbps. Tu su i mikroprekidači sa „Clear CMOS“ i „Flash BIO“S mikro-tasterima u slučaju nužde.

   Impresionira i ponuda brzih USB-A konekcija. Ploča nudi: 4x USB 3.2 Gen1, i četiri USB 3.2 porta druge generacije. Click BIOS 5 verzija upravljačkog softvera nudi lakši EZ mode rada sa osnovnim podešavanjima, dok za one iskusnije i spretnije u oblasti ručnog overklokinga i detaljnog podešavanja parametara rada je na raspolaganju Advanced BIOS mod.

   Ova ploča nema „Debug LED“ dijagnostiku, već koristi sistem četiri LED diode za obaveštenje tokom rane dijagnostike i podizanja sistema: CPU, RAM VGA i Boot tako da vam jasno stavlja do znanja šta ne valja ako inicijalno podizanje sistema krene po zlu.

   MSI MAG Z790 TOMAHAWK MAX WIFI – performanse

   CPUIntel Core i9-12900K
   MBMSI MAG Z790 Tomahawk Max Wi-Fi
   CoolerNZXT Kraken X73 360mm AiO
   RAM2×16 GB DDR5-6800 CL32 G.Skill Trident Z5
   GPUAorus RTX 4080 SUPER Master 16G
   SSD2 TB Lexar NM790 PCIe x4 Gen4
   PSU1250W Cooler Master MWE Gold 1250 V2
   OSWindows 11 23H2
   DriversNvidia Studio 551.52
   Intel Chipset Driver 10.1.19376.8374
   Test sistem:

   Performanse MAG Z790 Tomahawk Max WiFi ploče smo poredili sa sličnim modelom iz te tzv zlatne sredine, kao što je jedan Aorus Z790 Elite AX. Model već dokazan kao naš etalon za ovu klasu ploča i pokazalo se nesavladiv za većinu konkurentskih modela iz ove cenovne klase.

   Performanse u aplikacijama:

   Adobe Premiere Pro CC:

   Iako je rezultat gotovo identičan, sa blagom prednošću Aorus Elite AX modela, način na koji su tretirale centralni procesor je prilično različit.

   Možemo videti da Z790 Tomahawk Max, pri nižoj prosečnoj frekvenciji i skoro jednakom radnom taktu najbržeg „Performance“ jezgra, troši osetno više i pri tome naravno greje više centralni procesor. To je jednostavno razlika u podešavanjima algoritma za rad centralnog procesora na Extreme OC radnom profilu.

   I dok su se ploča i VRM jedinica vi[e grejale kao posledica forsiranog rada centralnog procesora, dotle su temperature SSD ure]aja na gotovo istovetnom nivou, ali sa ipak malom marginom povišene temperature na Tomahawk Max modelu.

   Blender 4.0.1

   Tomahawk MAX uzvraća udarac u delu intezivnog opterećenja procesorskih jezgara kakav je rendering test u Blenderu.

   Veća prosečna radna frekvencija kao i ona koja se tiče najbržeg prisutnog jezgra se plaća znatno većom potrošnjom, stresom i forsiranjem procesora koji je neprestano guran do samih limita, što je uzrokovalo neprekidno aktiviranje “throttling” zaštite jer je procesor neprestano udarao u termo limit granicu. MSI Z790 Tomahawk Max definitivno više napreže procesor i stavlja ga u forsirano veći stres nego što to čini Aorus Elite AX u verziji sa Z790 čipsetom.

   To potvrđuju i izmerene više vrednosti “VCore” napona procesorskih jezgara kao i osetno veća radna temperature matične ploče. Performanse ili kontrolisani rad, odlučite sami.

   Gejming performance

   Cyberpunk 2077:

   Neznatno veći prosečni frejmrejt, kod MSI Tomahawk Max modela je rezultat većeg naprezanja centralnog procesora, koji je u proseku P-jezgara radio na 200 MHz većoj frekvenciji i pri tome se očito više grejao i povlačio električne energije.

   Grafička karta je imala skoro identičan radni režim na obe ploče u gejming scenariju korišćenja.

   Međutim, temperature ploče i VRM jedinice zbog činjenice da maksimalno koristi i gura procesor do samih limita, Tomahawk Max je definitivno toplija ploča i to u proseku za 10-ak stepeni Celzijusa.

   MSI MAG Z790 TOMAHAWK MAX WIFI – u ratnčkim bojama

   MSI Z790 Tomahawk Max WiFi je tokom testiranja pokazao svoju ratničku stranu. Tokom testova je neprestano vodio procesor do njegovih krajnjih limita. Da li to opravdavaju performanse prosudite sami. U tom kontekstu moramo primetiti i da je overkloking u smislu maksimalno stabilnog krajnjeg dometa frekvencije, 50 MHz manji kod Tomahawk Max modela i zaustavlja se na stabilnih 5.3 GHz za sva P-jezgra uz potpuno isključenu sekciju štedljivih jezgara.

   Spisak opcija i funkcija su na strani Tomahawk Max modela zbog činjenice da je ovo novi model iz tzv “refresh” Z790 serijala.

   Njena prednost je definitivno prisustvo bržeg i novijeg standarda bežične komunikacije, što će u bliskoj budućnosti itekako doneti još jedan kvalitet rada računara baziranog na ovoj matičnoj ploči.

   Na kraju zaključujemo da MSI Z790 Tomahawk Max WiFi, dobra matična ploča pre svega u pogledu spiska funkcija koji je potpun ukoliko na umu imate poslednju reč mogućnosti savremenog gejming PC računara. Nije nam se svideo preterano agresivni rad sa centralnim procesorom u Optimizied modu, ali na to možete uticati podešavanjima iz BIOS-a i isključivanjem CEP (Current Excursion Protection) funkcije.

   Taj svojevrsni „forsaž“ je negde urodio plodom kroz bolje performanse u direktnom odmeravanju snage sa konkurencijom, dok je u nekim situacijama imao kontra efekat. Ostaje veliko pitanje ostaje da li je ta razlika vredna osetnijeg naprezanja centralnog procesora i elemenata matične ploče.

   Sa cenom od 300€ Tomahawk Max WiFi zauzima poziciju zlatne sredine. Nudi sve što i premijum ploče uz osetnije nižu cenu. Definitivno je vredi uzeti u obzir i razmatranje ukoliko želite dobru i brzu bazu za vaš sledeći gejming računar, ukoliko planirate da to bude Intel Core platforma.

   U toku je specijalna akcija u kojoj MSI nagrađuje kupce MAG Z790 Tomahawk Max WiFi matične ploče kao i određenih MSI proizvoda, ključem za igru “Skull and Bones”.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi