MSI RTX 4070 Super 12G Gaming X Slim test

MSI RTX 4070 Super 12G Gaming X Slim test

MSI RTX 4070 Super 12G Gaming X Slim donosi evoluciju performansi kojima još bolje pokriva potrebe za igrom i radom ciljane grupe korisnika

  Sadržaj
   MSI RTX 4070 Super 12G Gaming X Slim test

   Pozitivne ocene

   • Performanse u igrama i CUDA optimizovanim aplikacijama
   • Tanak i vrlo efikasan Tri Frozr 3 hladnjak
   • Tiha u radu
   • 16-pinski 12VHPWR napajanje
   • AI DLSS 3 asistencija u igrama
   • Prilično efikasna Frame Generation tehnologija

   Negativne ocene

   • Visoka cena u odnosu na slične AMD Radeon 7000 modele

   MSI GeForce RTX 4070 Super 12 G Gaming X Slim ide korak napred u pogledu mogućnosti, performansi i dizajna same kartice. Jači hardver ne znači automatski da će kartica biti glomazna i teška. Najbolji dokaz za ovu tvrdnju je današnji test primerak. MSI je uspeo ono što mnogi drugi nisu. D aučini karticu lakšom i tanjom, a da pri tome ne ugrozi performanse, termičke i zvučne karakteristike.

   Nvidia GeForce RTX 4070 Super je prvi u nizu modela poslednje generacije Nvidia Ada GeForce Super modela. Drugim rečima u pitanju je vaša ulaznica u svet budućnosti gejminga, ali i AI funkcija za još bolji i brži rad u aplikacijama sledeće generacije. Takva je upravo današnja MSI RTX 4070 Super 12G Gaming X Slim grafička karta.

   Utisak je da gejming grafičke karte u toj srednje jakoj kategoriji najbrže padnu u zaborav. Što bi rekli u žargonu, najbrže nestanu sa vidika pažnje korisnika. Zbog toga ih treba češće osvežavati i vraćati u domen periskopa interesovanja korisnika. Nvidia to dobro zna i od tri nedavno predstavljena nova člana SUPER serije, danas se bavimo prvim u ponudi – GeForce RTX 4070 Super.

   Pre nedelju dana smo se družili sa fenomenalnim, ali i skupljim RTX 4070 Ti Super modelom. Vrhunska grafička karta bez ikakve dileme. Danas pokušavamo da se upoznamo sa sličnim, ali ipak 250-350€ jeftinijom karticom koja jednako dobro pokriva fluidni gejmplej na Full HD i QHD rezolucijama sa visokim vrednostima fps-a. To je od odlučujućeg značaja za gejming monitore sa visokim osvežavanjima.

   QHD monitori na 144Hz su u tržišnoj ekspanziji i postaju sve zanimljiviji korisnicima. Ovo je upravo ona, minimalno jaka karta, koja uspešno pokriva polje igranja i rada na ovoj zahtevnijoj kategoriji monitora sa definitivno boljom slikom, omogućujući efektnije iskustvo igranja i rada.

   GeForce RTX 4070 SUPER – karakteristike

   Dakle u pitanju je grafička karta jače, srednje klase koja direktno nasleđuje obični RTX 4070 model. U odnosu na njega ima pojačani Nvidia AD104-350 grafički procesor sa 20% većim brojem CUDA jezgara u odnosu na obični RTX 4070. Sada ih ima 7168 na raspolaganju, a dodatno tu je još 56 Ray Tracing i 224 Tensor jezgara poslednje generacije.

   Dakle, specifikacije su vidno popravljene, dok je u isto vreme cena ostala na nivou od preporučenih 599US$, ali to važi samo za bazne modele, dok su ovi bolji poput našeg današnjeg primerka u vidu  MSI GeForce RTX 4070 SUPER 12G GAMING X SLIM, skuplji sa cenom koja kod nas dostiže sumu od 750€. Ako vam je za utehu toliko se prodaje i u Nemačkoj.

   Količina memorije je ostala nepromenjena u odnosu na prethodni model. GeForce RTX 4070 Super i dalje na raspolaganju ima 12 GB GDDR6X memorije, što se smatra dovoljnim za Full HD i QHD gejming. Čak i za eksperimentisanje na 4K ekranima ako je nekome do toga, uz naravno DLSS 3 i „Frame Generation“ podršku to može biti sasvim lepo i zadovoljavajuće iskustvo.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Vezu sa grafičkim procesorom, ostvaruje preko magistrale širine 192-bita. Raspolaže sa većom količinom L2 keš memorije baš kao i jači RTX 4070 Ti, ima ga 48 MB na raspolaganju. Koristi PCIe x16 interfejs 4. generacije i TSMC 4N tehnologiju izrade grafičkog procesora. Za obradu video materijala upošljava Nvidia enkoder osme generacije i dekoder  5. generacije. Maksimalni limit potrošnje je ograničen na 220 W.

   Ovako konfigurisan RTX 4070 Super se nalazi direktno naspram Radeon RX 7800 XT konkurencije, koja sa svojom 200 € nižom cenom i 16 GB memorije, izgleda kao prilično moćna i pristupačnija alternativa naročito u kontekstu dolaska AFMF tehnologije dodatnog kreiranja frejmova. Takođe, nije daleko ni Radeon RX 7900 XT sa svojih 20 GB memorije, ako imamo u vidu najnovije korekcije cena na niže. Ozbiljna konkurencija je u pitanju.

   GeForce RTX 4070 SUPER 12G GAMING X SLIM – kartica na testu

   Priliku da isprobamo i vidimo kako na delu radi RTX 4070 Super, imali smo u vidu jedne sjajne MSI grafičke karte nove generacije – RTX 4070 Super Gaming X Slim modela u verziji sa 12 GB memorije.

   Pošto je GPU praktično „najlakši“ u ovoj kategoriji Ada Super modela, MSI je imao dodatni manevarski prostor u vidu kreiranja sopstvene štampane ploče i rashladnog sistema. U pitanju je privilegija najboljih tzv „first tier“ proizvođača koji se mogu izbrojati na prstima jedne ruke.

   U tom kontekstu, MSI je napravio tanji gejming model koji osim što zauzima manje mesta u kućištu je jednako tih i brz u radu. Bez sumnje je napraviti tako nešto popriličan izazov za jednu gejming kartu iz jake srednje klase, ali očigledno ne i nemoguće.

   Kao što joj i sam naziv sugeriše MSI Gaming X Slim je tanja verzija modela iz „Gaming“ serije, ali koja bez ikakvih problema zadržava agresivno podešene radne frekvencije, izgled i performanse. Tajna se krije u novom dizajnu „Tri Frozr 3“ kulera koji zauzima tačno dve PCI pozicije u kućištu, za razliku od sličnih sa kabastim hladnjacima kojima treba 2.5 ili 3 PCI pozicije u kućištu.

   Površina hladnjaka utiče na njegov toplotni kapacitet bez svake sumnje i zato volimo velike hladnjake na karticama. Zbog toga ovaj na MSI Slim model na prvi pogled u najmanju ruku deluje neubedljivo.

   Pa dobro kako je MSI onda rešio problem hlađenja? Pre svega kroz napredniji dizajn samog hladnjaka i upotrebu vrhunskih komponenti koje kompletiraju jedno ovakvo napredno rashladno rešenje. Koristio je poslednju generaciju Torx 5.0 ventilatora, „CorePipes“ tehnologiju kompozitnih toplotnih cevi od legure bakra i precizno usmerenu cirkulaciju vazduha zahvaljujući specijalno oblikovanim propelerima ventilatora i samih rashladnih rebara hladnjaka.

   Tajna je u dobro projektovanom hladnjaku i detaljima

   Kako bi kuler zadržao dobre rashladne karakteristike, hladnjak je razvučen u dužinu, pa je ova kartica dugačka nepunih 31 centimetar, visoka 12.5 cm i široka svega 46 mm. Čak je i masa manja od proseka i zadržala se ispod jednog kilograma, tačnije 972 grama. Vidno je vitkija i manje  visoka od klasičnih MSI Gaming X modela.

   Torx 5.0 ventilatori su specifični po dizajnu propelera koji ima za cilj da maksimalno poveća pritisak i protočnost vazduha u zoni rashladnih rebara. Zbog toga su lopatice grupisane u tri međusobno povezane lukom na krajnjem obodu i nagnute su zajedno pod uglom od 22 stepena. Ovako specijalno dizajnirani ventilator obezbeđuje veliki protok vazduha pod visokim pritiskom čak i pri manjem broju obrtaja ventilatora. Čak je 23% efikasniji od klasičnih aksijalnih ventilatora.

   Drugi bitan detalj jeste bakarna baza koja je niklovana radi boljeg kontakta sa površinom grafičkog procesora čime obezbeđuje veću korisnu površinu primopredaje toplotne energije. Kroz nju prolaze toplotne cevi koje su delimično spljoštene kako bi dobile četvrtasti oblik. Time se među njima eliminiše prazan prostor i na taj način maksimalno povećava efikasna površina za prijem toplotne energije. Ona se dalje sistemom kapilarne tehnologije, transportuje u udaljene delove hladnjaka i dalje u radno okruženje. Ovu tehnologiju i dizajn MSI obeležava terminom „CorePipes“.

   Specijalitet MSI Gaming X Slim modela je sam hladnjak i način na koji su oblikovana rashladna rebra. Time se kontroliše zapravo protok vazduha u poboljšava dinamika strujanja u zoni talasasto zakrivljenih rashladnih rebara. Ovakav dizajn osim boljeg hlađenja ima i bolju akustička svojstva čineći grafičku kartu i rad ventilatora tišim, gotovo bešumnim. U tu svrhu karta ima veliki otvoreni deo hladnjaka u zadnjem delu kroz koji vazduh neometano struji.

   Tri Frozr 3 – dimenzije manje, hlađenje vrhunsko

   Ventilatori su digitalno kontrolisani uz pomoć „ZeroFrozr“ funkcije koja gasi u potpunosti rad ventilatora kada se temperatura grafičkog procesora spusti ispod 50 stepeni i ostaju neaktivni sve do 60 podeoka na Celzijus skali kada se ponovo lagano aktiviraju. Inače Torx 5.0 ventilatori  imaju kvalitetne motore sa dvostrukim kugličnim ležajevima.

   MSI RTX 4070 Super Gaming X Slim se napaja sa jednim specijalnim 16-pinskim konektorom koji je pravi spas i dar sa neba za one koji kabliraju sistem i instaliraju komponente. Takođe karta ima velika metalna leđa koja osim što daju čvrstinu, služe i kao dodatni rashladni element za komponente koji se nalaze na zadnjoj strani štampane ploče.

   Maksimalna potrošnja je pomerena na granicu od 240 W jer je grafički procesor podešen da postigne ekstremno visoke radne frekvencije od preko 2655 MHz, dok memorija takođe „gura“ na efektivnih 10.5 GHz.

   Kartica za povezivanje sa ekranima nudi čak tri Display Port konektora, ali u 1.4a verziji. Moramo da primetimo kako je u tom pogledu inferiornija u odnosu na Radeon modele iz RX 7000 serije. Oni nude DP portove sa 2.1 specifikacijama. Ako je za utehu tu je jedan HDMI 2.1.

   GeForce RTX 4070 SUPER 12G GAMING X SLIM – performanse

   MBMSI Z790 Tomahawk MAX Wi-Fi7
   CPUIntel Core i7 14700K
   RAM2×16 GB DDR5-6800 CL32 G.Skill Trident Z5
   GPUMSI GeForce RTX 4070 SUPER 12G Gaming X Slim
   SSD2 TB Lexar NM790 M.2 PCIe x4 Gen4
   PSU1250W Cooler Master MWE Gold 1250 V2
   OSWindows 11 23H2
   DriversNvidia Game Ready 551.23
   Nvidia Studio 551.23
   Intel Chipset Driver 10.1.19376.8374
   Test sistem:

   Kada pričamo o iskustvu u radu sa ovom grafičkom karom, prvo i osnovno se nameće sledeći zaključak. Dobro koncipiran hladnjak koji je uz to i veoma efikasan na delu, omogućuje grafičkom procesoru na RTX 4070 Super Gaming X Slim grafičkoj karti da postigne i do 250-300 MHz veću frekvenciju u odnosu na referentno predloženu Nvidia vrednost za ovaj model.

   Pri tome su temperatura i potrošnja pod potpunom kontrolom, čak i nakon višečasovnog igranja nekih od najzahtevnijih igara današnjice. Temperatura je na zaista niskom proseku što samo pokazuje delotvornost dizajniranog rashladnog rešenja i da je MSI u potpunosti uspeo u nameri sa Tri Frozr 3 rešenjem. Sa druge strane potrošnja je za nijansu veća od referentne, a što je i logično obzirom na veće radne frekvencije. Najvažnije je da je kod MSI Gaming X Slim postignut taj idealni balans: brzine, potrošnje i niske radne temperature sa tankim hladnjakom koji zauzima manje prostora u računaru.

   1080p gejming performanse:

   1920×1080 – Cyberpunk 2077:

   1920x1080p – Dying Light 2:

   1920×1080 – Immortals of Aveum:

   1920×1080 – CoD WARZONE III:

   1920×1080 – Starfield:

   1920×1080 – Red Dead Redemption 2:

   1440p gejming performanse:

   2560 x1440 – Cyberpunk 2077:

   2560×1440 – Dying Light 2:

   2560×1440 Immortals of Aveum:

   2560×1440 – CoD WARZONE III:

   2560×1440 – Starfield:

   2560×1440 – Red Dead Redemption 2:

   4K gejming performanse:

   3840×2160 – Cyberpunk 2077:

   3840×2160 – Dying Light 2:

   3840×2160 – Immortals of Aveum:

   3840×2160 – CoD WARZONE III:

   3840×2160 – Starfield:

   3840×2160 – Red dead Redemption 2:

   Što se tiče samih performansi. RTX 4070 Super se približio i skoro izjednačio sa dosadašnjim RTX 4070 Ti modelom sa 12 GB memorije. Istovremeno je to skoro učinio i po broju CUDA jezgara, kojih ima 7% manje u odnosu na pomenuti jači model. Prilično lepo jer je praktično to neki poklon u vrednosti 200 €. Tako nas upućuje na generalni zaključak kako RTX 4070 Super drži na istoj distanci oblični RTX 4070 kao što to čini obični RTX 4070 Ti. Time zapravo bolje pokriva 1440p gejmplej na monitorima sa bržim osvežavanjem, a i izleti u 4K daju osetno bolji osećaj.

   Gaming performanse u klasičnim “raster rendering” igrama

   Borderlands 3:

   GEARS 5:

   Sa druge strane AMD Radeon RX 7800 XT prilično uspešno parira u raster rendering igrama. Međutim, kada pređe na polje Ray Tracing efekata, AMD konkurencija počinje da zaostaje. GeForce RTX 4070 Super je posebno ubedljiv kada ima DLSS 3 podršku u igrama, ali i Radeon RX 7800 XT je dobio FSR 3 i AFMF tehnologiju koja je još uvek pomalo sirova u svojoj prvoj verziji, ali u dobro optimizovanim igrama pokazuje ogroman potencijal.

   Nvidia za sada koristi svoju vremensku prednost na polju asistencije veštačke inteligencija i DLSS 3 „upscaling“ tehnike sa dodatnim generisanjem frejmova. Međutim, AMD se približava munjevito i to može biti veliki izazov za RTX 4070 Super model, jer je pomenuti Radeon RX 7800 XT osetno jeftiniji bar u ovom trenutku.

   Performanse u aplikacijama

   Jednako važna dimenzija rada nove generacije gejming grafičkih karti jeste priča o AI asistenciji u aplikacijama. U ovom trenutku ona je tek u povoju. Rekli bi da su nekadašnje GPGPU funkcije preimenovane u AI funkcije i danas se uglavnom svode na „resize“ i „denoise“ funkcije u aplikacijama za obradu fotografija i rendering. U tom delu Nvidia CUDA je nepobediva.

   MSI RTX 4070 SUPER 12G GAMING X SLIM – dobra za zamenu starijih GeForce kartica

   Zaključujemo da je GeForce RTX 4070 Super fino poboljšan model koji donosi evoluciju performansi kako bi se održao korak aktuelnosti grafičkih karti na bazi Nvidia Ada arhitekture. Obzirom da monitori koji prikazuju QHD rezoluciju sa visokim vrednostima osvežavanja, postaju sve pristupačniji za veliki broj gejmera i korisnika, očigledno je koga cilja Nividia sa GeForce RTX 4070 Super grafičkom kartom.

   Istovremeno je MSI napravio korak u stranu i takoreći pobegao od „teških“ modela grafičkih karti sa glomaznim hladnjacima i kulerima. Pri tome GeForce RTX 4070 Super 12G Gaming X Silent, ni za pedalj ne odstupa od maksimalnog nivoa performansi. Ne možemo a da ne priznamo kako nam se sviđa ovaj način razmišljanja jer ima više mesta u kućištu, vazduh efikasnije struji kroz sistem, a što u krajnjem svakako doprinosi boljem hlađenju grafičke kartice. Uz sve to su temperature na zaista niskom proseku, pa je kartica istovremeno bešumna u radu.

   Dodatna korist je i što tanji hladnjak, ostavlja više mesta za naknadnu ugradnju M.2 SSD uređaja. Do sada su karte sa većim hladnjacima praktično blokirale poziciju dodatnih M.2 slotova, pa ste morali da vadite komponente i kablove kako bi ubacili dodatni SSD. Ssada za tim nema potrebe, sve je jednostavnije i sa više manevarskog prostora.

   Kada sve na kraju saberete, GeForce RTX 4070 Super je dostojan naslednik i potpuno spreman da zameni u vašim mašinama svog pretka koji figurira kao svojevrsni osnivač ove klase gejming grafičkih karti i početka ere Ray Tracing modela. Naravno, u pitanju je RTX 2070 Super. Novi RTX 4070 Super je višestruko brži i veoma dobro kapitalizuje napredak u vidu novije verzije AI podrške za gejming i rad, tako da ukoliko imate u vidu kvalitetnu opciju nadogradnje grafičke karte, imate našu preporuku.

   Jedini problem jeste visoka cena. Nvidia je očigledno puna samopouzdanja jer joj bez sumnje cvetaju ruže na polju AI akceleratora. Po tom šablonu ne štedi ni gejming tržište. Međutim, vreme prvobitne prednosti prolazi i inicijalni zaostatak AMD Radeon modela je popunjen dolaskom FSR 3 i AFMF tehnologija. One će vremenom biti sve bolje i bolje tako da za Nvidia grafičke karte nema puno vremena za uljuljkivanje na lovorikama.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi