Cerebras Systems postaje najveća Nvidia konkurencija u industriji AI čipova

Cerebras Systems Inc. cilja da bude konkurencija kompaniji Nvidia, sa moćnim WSE-3 čipovima dizajniranim za AI i HPC radna opterećenja.

Cerebras Systems postaje najveća Nvidia konkurencija u industriji AI čipova

Cerebras Systems Inc., startup kompanija za proizvodnju moćnih kompjuterskih čipova koja se takmiči sa Nvidia Corp. u industriji veštačke inteligencije, navodno je podnela poverljive dokumente američkim regulatorima hartija od vrednosti uoči inicijalne javne ponude (IPO) na Nasdaq berzi.

Prema informacijama iz izvora koji je bio uključen u odluku, IPO se očekuje kasnije ove godine, prenosi SiliconAngle.

Kompanija proizvodi specijalizovane i moćne kompjuterske čipove dizajnirane za AI i visokoperformantna računarska (HPC) radna opterećenja. Prošle godine je bila u centru pažnje tvrdnjama da su njihovi čipovi ne samo moćniji od Nvidia-inih grafičkih procesorskih jedinica (GPU), već i isplativiji.

Nvidia je postala najvrednija kompanija na svetu zahvaljujući ludilu za generativnom AI, koje ne pokazuje znakove usporavanja. Kompanije širom sveta žure da integrišu moćne AI alate u svoje sisteme i aplikacije, kupujući GPU-ove u hiljadama, čime su Nvidia-ini prihodi od data centara porasli za više od 400% u poslednjih godinu dana.

Iako Nvidia ima vrlo malo rivala, Cerebras je jedan od njih. Njihov vodeći proizvod je novi WSE-3 procesor, koji je najavljen u martu i nadograđuje se na raniji WSE-2 čipset koji je debitovao 2021. godine.

Cerebras WSE-3, moćna alternativa Nvidia GPU-ovima

Očekuje se da Cerebras WSE-3 čip bude dostupan kasnije ove godine. Izgrađen je na naprednom 5nm procesu i ima 1,4 triliona tranzistora više od svog prethodnika, sa više od 900.000 jezgara za računanje i 44 gigabajta statičke memorije sa slučajnim pristupom (SRAM).

Prema startup-u, WSE-3 ima 52 puta više jezgara nego jedan Nvidia H100 GPU. Čip će biti dostupan kao deo uređaja za data centre pod nazivom CS-3, koji je veličine malog frižidera. Sam WSE-3 čip je veličine pice (nije navedeno koje, ali Amerikanci će koristiti bilo šta umesto metričkih jedinica) i dolazi sa integrisanim modulima za hlađenje i napajanje.

Što se tiče performansi, za WSE-3 se kaže da je dvostruko moćniji od WSE-2, sposoban da dostigne maksimalnu brzinu od 125 petaflopsa, pri čemu jedan petaflops iznosi 1.000 triliona proračuna u sekundi.

Cerebras kaže da su te specifikacije više nego dovoljne da se WSE-3 takmiči sa najboljim Nvidia GPU-ovima. Navodi da su njihovi čipovi superiorniji, sposobni da povećaju efikasnost AI radnih opterećenja bržom obradom sa manje energije.

Prošlog meseca, Cerebras je prikazao sposobnosti svoje starije WSE-2 hardverske opreme kada je sarađivao sa istraživačima iz nacionalnih laboratorija Sandia, Lawrence Livermore i Los Alamos kako bi izveli simulacije materijala na atomskoj skali u milisekundama.

U istraživačkom radu, kompanija je pokazala da je bila u stanju da izvede te simulacije neverovatnih 179 puta brže od najmoćnijeg superračunara na svetu, Frontier, koji je opremljen sa 39.000 Nvidia GPU-ova.

“Nijedan broj GPU-ova ne može postići ovaj rezultat,” rekao je Andy Hock, viši potpredsednik za proizvode i strategiju, za SiliconANGLE prošlog meseca. “Otključavamo fundamentalno nove vremenske skale za molekularnu dinamiku.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi