Da ste svaki put umesto novih iPhone telefona kupovali Apple akcije, sada biste imali malo bogatstvo

Računica je nemilosrdna i pokazuje da ste umesto uživanja u novim iPhone modelima te pare uložili u kupovinu Apple akcija, sada biste uživali u obilju novca

Da ste svaki put umesto novih iPhone telefona kupovali Apple akcije, sada biste imali malo bogatstvo

Postoji tvit koji kruži po društvenim mrežama i govori o tome da ste kupili Apple akcije umesto da trošite pare na iPhone svaki put kada se pojavi novi linija, sada bi raspolagali stotinama miliona dolara. U pitanju je naravno, više urbana legenda nego istina.

Matematika je neumoljiva i u ovom slučaju pogrešna, jer da ste potrošili 20 hiljada dolara na akcije kompanije Apple, svaki put kada bi glasine o pristizanju novog o iPhone telefona prvi put procurile u javnost, danas biste u najboljem slučaju imali 1,5 miliona dolara na računu. I to je najbolja situacija pod pretpostavkom da ste vidoviti ili već imate svoj vremeplov, te da ste sada već davne 2007. znali kada će Apple lansirati telefone i po kojoj ceni.

Mnogo realnije je ako pretpostavite i zamislite situaciju u kojoj umesto da kupite vrhunski iPhone telefon svaki put kada Apple pusti novu liniju,  isti iznos potrošite na kupovinu Apple akcija. Da ste to uradili, prema proračunima, potrošili biste oko 16.000 dolara na nove iPhone telefone tokom svih ovih godina godina, a što je oko 20.000 dolara po trenutnoj vrednosti američke valute.

Da ste umesto toga kupili akcije Apple-a, danas biste imali oko 147.000 dolara ili čist profit od oko 131.000 dolara. Razlog je jednostavan, vrednost kompanije Apple na berzi je značajno porasla od trenutka izlaska prvog iPhone telefona. Ovom zanimljivo računicom su se bavili novinari Techcrunch portala.

Ko vam je kriv kada se zavisnik od tehnoloških spravica, poput mene i nama sličnih.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. tozovac

    Не могу ја толико да се одричем, зато и имам колико имам 🙂

  2. MareBGD

    Samo kvalitetne vesti :rolleyes:

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi