Apple pokušava da smiri situaciju u vezi prekomernog zračenja iPhone 12 telefona, uskoro stiže ažurirani softver

Nakon zabrane prodaje u Francuskoj i slične najave u ostalim zapadnoevropskim zemljama, zbog prekomernog zračenja Apple iPhone 12 telefona, proizvođač obećava “apdejt” upravljačkog softvera kojim će rešiti ovaj problem

Apple pokušava da smiri situaciju u vezi prekomernog zračenja iPhone 12 telefona, uskoro stiže ažurirani softver

Apple iPhone 12 prekomerno zrači. Nije kao Fukudžima, ali pojačano elektromagnetno zračenje može loše uticati na ljudsko zdravlje. Nakon što se podigla bura i zapretila zabrana prodaje u Francuskoj, primer su sledile i ostale zapadnoevropske zemlje. Apple pokušava da “spusti loptu” obećanjem da će uskoro izbaciti softversko ažuriranje i time rešiti problem. Zašto je čekao tri godine?

Pisali smo već o iPhone 12 problemu sa prekomernim elektromagnetnim zračenjem i potencijalnim zdravstvenim problemima zbog čega je Francuska upozorila Apple da hitno ispravi i reši ovaj problem dok su u međuvremenu svi uređaji povučeni iz prodaje. Odmah nakon Francuske na isti korak se odlučila i Belgija, a stižu najave iz Nemačke. Stvara se domino efekat što dokazuje da situacija nije nimalo naivna.

Zbog toga je kompanija iz Kupertina tokom jučerašnjeg dana munjevito reagovala i nakon prvobitnog odbijanja da prizna postojanje problema, obećala da će ažurirati softver na iPhone 12 telefonima u Francuskoj kako bi rešila spor oko nivoa elektromagnetne radijacije, ali zabrinutost u drugim evropskim zemljama je nagovestila da će možda morati da preduzme slične mere na drugim mestima.

Apple iPhone 12 emituje prekomerno elektromagnetno zračenje

Francuska je ove nedelje obustavila prodaju iPhone 12 telefona nakon testova za koje je rekla da su otkrivena kršenja ograničenja izlaganja radijaciji.

Apple je osporio nalaze, rekavši da je iPhone 12 sertifikovan od strane više međunarodnih tela i da je usklađen sa globalnim standardima, ali je u petak zvanično objavio da će u opticaj pustiti ažurirani upravljački softver kako bi se prilagodio metodama testiranja koje se koriste u Francuskoj.

Istraživači su sproveli veliki broj studija u poslednje dve decenije kako bi procenili zdravstvene rizike koji nastaju upotrebom mobilnih telefona. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, nisu utvrđeni štetni efekti na zdravlje ljudi.

Međutim, upozorenje o zračenju koje stiže iz Francuske, zasnovano je na rezultatima testova koji se razlikuju od onih sprovedenih u drugim zemljama i zbog toga je izazvalo zabrinutost širom Evrope.

Belgijski državni sekretar za digitalizaciju je zatražio od kompanije Apple da unapredi softver iPhone 12 telefona širom zemalja EU, iako je rekao da na osnovu preliminarne revizije belgijskog regulatora telefon ne predstavlja opasnost za korisnike.

Francuska vlada je pozdravila najavu kompanije Apple da će uskoro ažurirati softver, rekavši da će biti brzo testiran i da bi trebalo da omogući nastavak prodaje tri godine starog modela iPhone 12 telefona, lansiranog još 2020.

Apple rutinski obezbeđuje ažuriranja softvera za svoje telefone i računare, uglavnom da bi rešio bezbednosne probleme. Oni mogu biti fokusirani na određeni model ili region, a ponekad Apple izdaje takva ažuriranja i nekoliko puta mesečno.

Apple ne pravi razliku između tržišta, svi modeli su istih karakteristika

Francuska Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR) saopštila je u utorak da je specifična stope apsorpcije (SAR) iPhone 12 modela – mera radiofrekventne energije koju telo apsorbuje iz komada elektronske opreme – veća od zakonski dozvoljenih granica, što je automatski dovelo do obustave prodaje. .

Promena francuskih propisa iz 2020. godine uvela je testiranje SAR-a za ljudske udove – držanje telefona u ruci – kao i za glavu i telo. U francuskim SAR testovima za ekstremitete, koje iPhone 12 nije ispunio, meri se na rastojanju od 0 mm u poređenju sa rastojanjem od 5 mm za testove ostalih delova tela.

Belgijski ministar za digitalizaciju Matje Mišel izjavio je kako je testiranje telefona od strane državnog IBPT regulatora još uvek u toku, a prvi rezultati uveravaju nadležne da nije bilo potrebe za povlačenjem telefona u Belgiji.

Uprkos tome, rekao je da je kontaktirao kompaniju Apple i zamolio da „ažuriraju svoj softvera na identičan način u celoj Evropi“.

Danska je takođe uverila vlasnike telefona, rekavši da njena bezbednosna uprava neće preduzeti mere nakon nalaza Francuske i da nije zabrinuta zbog nivoa zračenja koje nastaje korišćenjem iPhone 12 telefona.

Ima ili nema potencijalne opasnosti po zdravlje ljudi?

Stručnjaci iz industrije su ocenili kako nema bezbednosnih rizika jer su regulatorna ograničenja, zasnovana na riziku od eventualnih opekotina ili toplotnog udara od elektromagnetnog zračenja telefona, postavljena znatno ispod nivoa na kojem su naučnici pronašli dokaze o mogućoj šteti.

„Na kraju krajeva, pretpostavljam da će ceo incident biti brzo zaboravljen“, rekao je Ben Vud, glavni analitičar u CCS Insight-u, ističući da je iPhone 12 stari model.

Apple je lansirao svoj najnoviji iPhone 15 u utorak, a trenutno iPhone 12 nije dostupan za kupovinu direktno preko Apple prodavnice. Međutim, može se kupiti od nezavisnih prodavaca koji imaju stari lager ili trguju starim telefonima.

Veći problem bi bio potencijalni opoziv prodaje, kojim je Francuska zapretila ukoliko bi Apple odbio da izvrši ažuriranje softvera.

Prihod kompanije Apple iznosio je oko 95 milijardi dolara u Evropi prošle godine, čime je region postao drugi po veličini odmah iza Amerike. Neke procene kažu da je prošle godine u Evropi prodato više od 50 miliona iPhone-a, prenosi Reuters.

Postoje indicije da je Apple znao za ovaj problem ali da ga je svesno prećutao. Ukoliko je to istina trebao bi da se suoči sa drakonskom kaznom. Postavlja se pitanje zašto je ovoliko vremena trebalo da se reaguje i zbog čega je to učinjeno baš u trenutku starta prodaje novog iPhone 15 telefona. Zebnja se širi i u vezi pretpostavke da i noviji iPhone modeli imaju slične probleme. Navedene sumnje i problem su bacili veliku senku na iPhone mobilne telefonima, što svakako nije trebalo kompaniji Apple baš u trenutku starta prodaje novog telefona.

Kakav je vaš stav i da li mislite da bi u naše testove mobilnih telefona, obavezno trebalo uključiti one koji mere nivo elektromagnetnog zračenja?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Lanikor

    Antena na -15% = update

  2. Aleksandar_038

    Politika je čudo 😋

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi