Energetska industrija smatra da će veštačka inteligencija u stvari povećati tražnju za ljudskim veštinama

Suprotno popularnom uverenju, energetska industrija otkriva da će veštačka inteligencija dovesti do povećanja ljudskih poslova, bar kada je u pitanju energija

Energetska industrija smatra da će veštačka inteligencija u stvari povećati tražnju za ljudskim veštinama

Iako je veštačka inteligencija (AI) prošle godine postala popularna, između ostalog, i po tome što je ljudima oduzela veliki broj radnih mesta, energetska industrija očekuje da će AI ubuduće povećati potražnju za ljudskim veštinama. Osmi godišnji izveštaj o globalnom energetskom indeksu talenata (GETI) kompanije Airswift, pokazuje da više od 90 posto stručnjaka u energetskom sektoru očekuje da će AI povećati zahteve za veštinama ljudi, od tehničkih i IT, pa do kreativnih i onih u vezi sa rešavanjem raznih problema.

Štaviše, skoro polovina, odnosno 46 posto od svih 12 hiljada stručnjaka iz 149 zemalja širom sveta, koji su učestvovali u ispitivanju, smatra da će veštačka inteligencija čak dovesti i do povećanja plata. Ispitanici su osim ovoga, istakli i druge benefite ove tehnološke inovacije.

Skoro tri četvrtine učesnika, odnosno 74 posto veruje da će automatizacija povećati njihovu produktivnost, dok dodatnih 60 posto ispitanika veruje da će to poboljšati njihove karijerne šanse i ponuditi im bolje zadovoljstvo poslom.

Uz to, više od polovine, 54 procenata stručnjaka takođe smatra da će njihov balans između posla i privatnog života biti poboljšan, jer će tehnologija doneti više slobodnog vremena.

Iako su, kako brojke pokazuju, ispitanici u najvećem broju optimistični, ipak postoje i izvesne zabrinutosti zbog veštačke inteligencije na radnom mestu. Jedan deo stručnjaka, odnosno skoro polovina (42 posto) smatra AI tehnologiji nedostaje ljudski dodir, dok 33 posto njih brine zbog zloupotrebe ili zbog njene loše implementacije čiji je razlog nedostatak obuke za korišćenje.

Tu je naravno i sajber bezbednost, a 30 posto ispitanih pomenulo je rizike koje AI može doneti u ovoj sferi. Osim toga, tačno polovina je rekla da njihovo radno mesto nema uspostavljene politike u vezi sa veštačkom inteligencijom, a 17 procenata nije bilo sigurno da li ih kompanija u kojoj rade uopšte ima ili nema.

Najveće prepreke za usvajanje veštačke inteligencije su prema stručnjacima neizvesnost oko toga koje alate veštačke inteligencije koristiti i nedostatak investicija. Međutim, postoji opšti pozitivni stav o tehnologiji, s obzirom na to da je 82 procenata ispitanih optimistično u pogledu njenog uticaja na industriju.

Oni u sektoru nuklearne energije su, kako deluje, najviše entuzijastični, sa čak 69 procenata stručnjaka koji kažu da će veštačka inteligencija dovesti do povećanja produktivnosti u naredne dve godine. Zaposleni u sektoru nafte i gasa, međutim, imali su najmanje korišćenje veštačke inteligencije na svojim radnim mestima, samo četiri procenta.

Ovo je jedna od retkih studija koja pokazuje optimizam kada je u pitanju veza između veštačke inteligencije i ljudskih poslova i deluje kao pravo osveženje u moru negativnih implikacije njene upotrebe. Sumoran pogled koji se raširio među ljudima ipak je donekle opravdan, s obzirom na to da je veštačka inteligencija prošle godine odnela veliki broj poslova, pri čemu je samo u maju izbrisala više od četiri hiljade radnih mesta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi