EU istražuje GPU tržište zbog mogućih zloupotreba nakon racije u Nvidia kancelarijama

Posle racije u Nvidia kancelarijama u Francuskoj zbog „antikonkurentske prakse“, sada i EU istražuje GPU tržište zbog zabrinutosti o mogućim zloupotrebama

EU istražuje GPU tržište zbog mogućih zloupotreba nakon racije u Nvidia kancelarijama

Evropska komisija je neformalno počela da prikuplja mišljenja o potencijalnim nepoštenim praksama u vezi sa grafičkim kartama koje se koriste za aplikacije veštačke inteligencije (AI). Na taj način EU istražuje da li postoji potreba i za sledećim korakom odnosno formalnom istragom kada je u pitanju GPU tržište.

Potez je usledio nakon što su francuski organi reda prošle nedelje upali u Nvidia kancelarije zbog sumnje na takozvanu antikonkurentsku praksu u industriji grafičkih karti, piše Bloomberg.

Nvidia GPU-ovi postali su neophodni za obuku velikih AI modela, a Nvidia H100 grafički procesor je omogućio ovoj kompaniji da osigura preko 80 posto tržišta, pobeđujući konkurenciju kao što su Intel i AMD. Ukoliko ove početne istrage kulminiraju formalnom antimonopolskom EU istragom i Nvidia eventualno bude proglašena krivom, kompanija bi mogla da se suoči sa ozbiljnim novčanim kaznama koje mogu iznositi i 10 posto njenog globalnog godišnjeg prihoda.

U slučaju Nvidia, taj iznos bi se merio u milijardama dolara.

U međuvremenu, Francuska posle prošlonedeljne racije vodi paralelnu istragu jer su se vlasti ove države posebno zainteresovale da razumeju preovlađujuću Nvidia ulogu i njenu strategiju određivanja cena. Samim tim što se odmah potom javila i istraga EU činjenica je koja naglašava ozbiljnost situacije u kojoj se trenutno Nvidia nalazi.

Definitivno je da Nvidia obara rekorde kada su u pitanju AI GPU-ovi i vrtoglavom brzinom dostiže ogromne količine čistog profita. Međutim, to je jednostavno bilo očekivano pošto je kompanija prvobitno uložila milijarde dolara u optimizaciju svoje CUDA platforme za AI aplikacije. To, zajedno sa performansama A100 i H100 procesora ne samo da je učvrstilo Nvidia poziciju u AI svetu, već ju je gurnulo daleko ispred svojih rivala.

Dominantna tržišna pozicija je svakako svedočanstvo Nvidia inovacija i sposobnosti, ali se to izgleda ne dopada baš svima, pa je sada pod mikroskopom zbog potencijalnih antimonopolskih implikacija. Ukoliko se stvari loše završe po ovu kompaniju, to bi bio samo još jedan prilog tezi da kapitalističko slobodno tržište i nije baš toliko slobodno.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi