EU poslanici ratifikovali politički sporazum o regulaciji veštačke inteligencije

Privremeni sporazum o pravilima regulacije veštačke inteligencije koji otvara put za prvi zakonodavni akt u ovoj oblasti, danas su ratifikovali EU poslanici

EU poslanici ratifikovali politički sporazum o regulaciji veštačke inteligencije

Dve glavne grupe poslanika Evropskog parlamenta danas su ratifikovale privremeni sporazum o pravilima upotrebe veštačke inteligencije, što je jedan od prvih načina regulacije ove tehnologije u svetu. EU poslanici su ovim političkim sporazumom otvorili put za aprilsko glasanje zakonodavnog tela o prvom „pravom“ zakonskom aktu o ovoj tehnologiji.

Nova pravila, koja su kroz novi zakon nazvana AI Act, imaju za cilj postavljanje okvira za tehnologiju koja se već koristi u širokom spektru industrija, od bankarstva preko autobomila, elektronskih proizvoda i avio-saobraćaja, do poslova bezbednosti i policijskih zanimanja.

Regulacija bi takođe trebalo da obuhvati osnovne modele ili generativnu veštačku inteligenciju poput one koju je napravio OpenAI, odnosno AI sisteme obučene na velikim skupovima podataka, sa sposobnošću da uče iz novih podataka kako bi obavljali različite zadatke.

AI Act ide napred: poslanici su podržali privremeni sporazum o Zakonu o veštačkoj inteligenciji koji obezbeđuje bezbednost i usaglašenost sa osnovnim pravima,” saopštila je jedna od dva odbora Evropskog parlamenta na društvenoj mreži Twitter (X).

Zemlje Evropske unije su dale svoju podršku pravilima ranije ovog meseca, nakon što je Francuska obezbedila ustupke kako bi olakšala administrativni teret visokorizičnih AI sistema i ponudila bolju zaštitu poslovnih tajni.

Međutim, Big Tech kompanije su oprezne u vezi sa zakonskom regulacijom, zabrinute zbog nejasnih i opštih formulacija nekih zahteva i uticaja zakona na tehnološke inovacije. Koliko će zakoni ograničiti veštačku inteligenciju, videćemo tek po njihovom implementiranju i eventualnoj borbi kompanija protiv strogog ograničavanja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi