SAD vodile tajne razgovore o regulaciji veštačke inteligencije sa kineskim stručnjacima

Tokom 2023. godine, vodeći igrači u američkoj industriji veštačke inteligencije učestvovali su u tajnim razgovorima sa kineskim stručnjacima za AI

SAD vodile tajne razgovore o regulaciji veštačke inteligencije sa kineskim stručnjacima

Tokom 2023. godine, vodeći igrači u američkoj industriji veštačke inteligencije učestvovali su u tajnim razgovorima sa kineskim stručnjacima za veštačku inteligenciju tokom niza tajnih sastanaka, prenosi DigiTimes.

15. novembra 2023. godine, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden sastao se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom tokom godišnjeg samita u San Francisku. Bajden je ubrzo nakon završetka sastanka saopštio da su se dve zemlje saglasile da se bave pitanjima rizika i bezbednosti povezanim sa veštačkom inteligencijom dogovaranjem susreta stručnjaka iz obe zemlje.

Prema izveštajima Financial Times-a, obaveze i dogovori usmereni ka regulisanju veštačke inteligencije kroz saradnju između Kine i Sjedinjenih Američkih Država potkrepljeni su konkretnim naporima. Tokom 2023. godine, vodeći igrači u američkoj industriji veštačke inteligencije vodili su tajne razgovore sa kineskim stručnjacima tokom niza tajnih sastanaka, navodi se u izveštajima. Razgovori su retkost u oblasti razmene tehnologije. Navodno su vođeni sa znanjem i odobrenjem oba vlade.

Ovi nepoznati razgovori održani su u Ženevi, u julu i oktobru 2023. godine. Okupili su vodeće američke kompanije za veštačku inteligenciju – OpenAI, Anthropic i Cohere, zajedno sa američkim naučnicima i stručnjacima za politiku, radi razmatranja sa predstavnicima kineskog Univerziteta Cinghua i drugih institucija podržanih od strane kineske vlade.

Jedan neimenovani učesnik je rekao: “Ako ovi učesnici ne postignu saglasnost, ne možemo uspostaviti međunarodne standarde za bezbednost i doslednost veštačke inteligencije. Ako se SAD i Kina slože, postaje lakše uključiti i druge zemlje“, dodao je izvor.

Iako postoji stalna tenzija u trci za dominacijom u novim tehnologijama, posebno veštačkoj inteligenciji, između SAD i Kine, postojanje ovih sastanaka u Ženevi ukazuje na nastavak komunikacije u skladu sa izjavama sa samita od strane Bajdena i prethodnih sporazuma. Važno je napomenuti da su ovi sastanci organizovani uz znanje vlada SAD, Velike Britanije i Kine.

Razgovore je olakšala politička savetodavna firma Shaikh Group. Shaikh je privatna posrednička firma fokusirana na podsticanje dijaloga među ključnim akterima u regionima sukoba, posebno na Bliskom istoku.

Salman Shaikh, izvršni direktor grupe, rekao je: “Videli smo priliku da okupimo ključne igrače u oblasti veštačke inteligencije u SAD i Kini. Naš osnovni cilj je naglasiti ranjivost, rizike i mogućnosti povezane sa širokim implementiranjem modela veštačke inteligencije širom sveta.”

Stručnjaci iz oblasti veštačke inteligencije pričali o bezbednosti

Razgovori tokom sastanaka navodno su obuhvatali rizike povezane sa novim tehnologijama i podsticali investicije u istraživanje bezbednosti veštačke inteligencije. Sastanci su imali za cilj da formulišu pažljiv i sistematičan pristup unapređenju razvoja tehnologije veštačke inteligencije uz osiguranje bezbednosti.

Rezultati sastanaka uključuju međusobni dogovor o daljem vođenju razgovora o tome kako uskladiti sisteme veštačke inteligencije sa normama, vrednostima i pravnim regulativama svakog društva na naučno i tehnički način.

Razgovori, koji obuhvataju tehničku saradnju i predloge politike, navodno su odigrali ključnu ulogu u razmatranjima na sastanku Saveta bezbednosti UN o veštačkoj inteligenciji u julu 2023. godine. Ti tajni razgovori takođe su uticali na samit o veštačkoj inteligenciji Velike Britanije u novembru 2023. godine.

Međutim, značajne kineske tehnološke kompanije koje su snažno investirane u veštačku inteligenciju, poput ByteDance-a, Tencenta i Baidu-a, nisu učestvovale u razgovorima. Google DeepMind, sa sedištem u Velikoj Britaniji, navodno je bio upoznat sa detaljima razgovora, ali nije prisustvovao sastancima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi