Google udara nisko, ukida Android podršku za RISC-V procesore

Google je pustio u opticaj niz ažuriranja sa zakrpama koje uklanjaju podršku Android kernela za rad na procesorima RISC-V arhitekture.

Google udara nisko, ukida Android podršku za RISC-V procesore

Još početkom 2023. godine, Google je objavio da radi na omogućavanju podrške za RISC-V arhitekturu u svom Android operativnom sistemu. RISC-V je arhitektura otvorenog koda sa slobodnim pristupom procesorskim instrukcijama čija je popularnost porasla u poslednjih nekoliko godina, pošto proizvođači hardvera ne moraju da plaćaju naknadu za licenciranje da bi napravili RISC-V čipove.

Posebno je popularna u Kini kao alternativa ARM i x86 procesorima u svetlu nametnutih tehnoloških sankcija. Zanimljivo je da se pojedini Android uređaji već isporučuju sa čipsetovima baziranim na RISC-V tehnologiji. Uglavnom se radi o čipovima koji pokreću nešto drugo osim Android sistema i više deluju kao koprocesor, glavnog čipseta koji je uglavnom zasnovan na ARM arhitekturi.

Krajem prošle godine, Qualcomm je najavio kako namerava da dizajnira novi čipset za mobilne uređaje, zasnovan upravo na RISC-V arhitekturi i da će ovaj čipset raditi na Google Wear OS platformi baziranoj na Androidu. Kada budu pušteni u prodaju, ovi Wear OS pametni satovi bi postali prvi komercijalni RISC-V hardver koji će pokretati sertifikovanu verziju Android operativnog sistema od strane kompanije Google.

Da li je poslednja Google odluka inicirana stavom američke vlade ili nekim drugim interesom

Međutim, da bi se to dogodilo, Google mora da angažuje dosta inženjerskih resursa kako bi se Android i njegov osnovni Linux kernel, uopšte pokrenuo na RISC-V hardveru. Google je već uradio veliki deo omogućujući podršku za RISC-V procesore u okviru Android OS-a, mada je ostalo još dosta posla da se uradi.

Iako je Google pokazao značajan napredak poslednjih nedelja u poboljšanju RISC-V podrške u okviru Android platforme, čini se da smo još uvek prilično daleko od dana kada će RISC-V hardver pokretati sertifikovane verzije Android operativnog sistema. Ranije tokom današnjeg dana, visoko pozicionirani softverski inženjer u kompaniji Google, koji prema njihovom LinkedIn profilu vodi tim za Android sisteme i radi na Android Linux kernelu, pustio je u opticaj je seriju zakrpa AOSP-u koje „uklanjaju ACK podršku za riscv64“. Opis ovih zakrpa kaže da je „podrška za risc64 GKI kernele ukinuta.“

ACK je skraćenica od Android Common Kernel i odnosi se na zvanične verzije Linux kernela koje održava Google. ACK je u osnovi Linux, plus neke zakrpe od interesa za Android zajednicu koje nisu uključene u „mainline“ ili Long Term Supported (LTS) kernel verzije. Postoji više grana ACK, uključujući Android-mainline, koja je primarna razvojna grana, a koja se dalje račva na „GKI“  grane kernela.

GKI je skraćenica za Generic Kernel Image i odnosi se na kernel koji je izgrađen od jedne od ovih grana. Svaki sertifikovani Android uređaj se isporučuje sa jezgrom zasnovanim na jednoj od ovih GKI verzija, pošto Google trenutno ne sertifikuje Android uređaje koji se isporučuju sa glavnim Linux kernelom.

Pošto ove zakrpe uklanjaju podršku za RISC-V kernel, podršku za pravljenje RISC-V kernela i podršku za RISC-V emulator, sve kompanije koje žele da kompajliraju RISC-V verziju Android-a od sada bi morale da kreiraju i održavaju sopstvenu verziju Linux-a sa potrebnim ACK i RISC-V zakrpama. S obzirom na to da Google trenutno sertifikuje samo verzije Android-a koje se isporučuju sa GKI kernelom izgrađenim oko svoje ACK grane, to znači da verovatno nećemo uskoro videti sertifikovane verzije Android OS-a na RISC-V hardveru.

Gogle zaustavlja rad Android sistema na RISC-V hardveru

Isprava ovaj Google potez nas je naveo na pomisao kako se Gugl sprema da ukine podršku za RISC-V u okviru Android sistema, pošto je to bio najlogičniji zaključak. Međutim, Google portparol je povodom poslednjeg poteza kompanije izjavio sledeće:

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

„Android će nastaviti da podržava RISC-V. Zbog velike brzine ponavljanja, nismo spremni da obezbedimo jednu podržanu sliku za sve dobavljače. Ova konkretna serija zakrpa uklanja podršku za RISC-V samo na Android Generičkoj verziji Kernela (GKI).“

Iako izjava Google zvaničnika ne ulazi u detalje o obrazloženju ove odluke, dobro je dobiti potvrdu da podrška za RISC-V u Androidu nije u potpunosti ukinuta. Ipak, izjava aludira na činjenicu da još uvek ima mnogo posla koji treba da se uradi pre nego što Android bude spreman za RISC-V procesore. Čak i kada bude spreman, Google će morati ponovo da uradi isti posao kako bi  dodao podršku za RISC-V u Android kernel.

U najmanju ruku, poslednja odluka kompanije Google verovatno znači da ćemo morati da čekamo mnogo duže nego što se prvobitno očekivalo da bismo uopšte videli komercijalne Android uređaje koji rade na RISC-V čipu, prenosi Android authority.

Veliku sumnju na ovu odluku kompanije Google, dolivaju poslednja nastojanja američke vlade da pronađe način kojim će ograničiti kineski pristup RISC-V tehnologiji, a što je praktično nemoguće jer je u pitanju platforma slobodnog pristupa i otvorene arhitekture. Otuda poslednji potez kompanije Google, previše koincidira sa onim što dolazi iz redova američke vlade, a samo uliva dodatnu zabunu i brigu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. lepi kokan

    мора се стати на пут кинеској хегемонији, империјализму и интервенционизму !!!

  2. Space Beer

    Za sada najbolji RISC-V procesori dolaze od USA kompanija ;) A pritom i u tekstu piše da zapravo ne ukidaju podršku. Još ako se doda i to da i sa hardverom (RISC-V) i sa softverom (AOSP) svako može da radi šta hoće, reklo bi se da je naslov navlakuša ne bi li ljudi kliktali i ostavljali glupe komentare.

  3. Bocko Bockovic


    View image at the forums

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi