Qualcomm donosi RISC-V Wear platformu na Google Wear OS

Tehnološki giganti proširuju svoju saradnju na nosivim uređajima pa Qualcomm donosi RISC-V Wear platformu koa će pokretati Google Wear OS sledeće generacije

Qualcomm donosi RISC-V Wear platformu na Google Wear OS

Saradnja u pogledu nosivih uređaja među kompanijama Qualcomm i Google nastavlja se kroz razvoj RISC-V Snapdragon Wear platforme. To u stvari znači da Qualcomm donosi RISC-V Wear platformu na Google Wear OS sledeće generacije, što predstavlja prekretnicu za dovođenje RISC-V kompatibilnih CPU-ova u Android ekosistem.

Qualcomm planira da komercijalizuje rešenje za nosive uređaje koje je zasnovano na RISC-V tehnologiji na globalnom nivou. U skladu sa tim je započeo rad na projektu kako bi osigurao da će aplikacije i softverski ekosistem za RISC-V biti dostupni za komercijalno lansiranje.

Ovaj posao pomoći će da se otvori put za više proizvoda u okviru Android ekosistema koji mogu da iskoriste prednosti prilagođenih CPU-ova male snage i visokih performansi, objašnjava Qualcomm. Kako bi došlo do toga, kompanije će nastaviti da ulažu u Snapdragon Wear platforme kao vodeće za pametne satove za Wear OS ekosistem.

Inovacije na Snapdragon Wear platformi pomoći će ekosistemu Wear OS da brzo evoluira i pojednostavi lansiranje novih uređaja na globalnom nivou, kaže jedan od Qualcomm potpredsednika, Dino Bekis.

RISC-V (gde je V u stvari rimski broj pet) je arhitektura pete generacije za procesore koji se grade na konceptu manjeg skupa instrukcija (ISA), a za razliku od većine drugih ISA standarda, njegov razvoj nije ograničen plaćanjem skupih licenci jer je u pitanju tehnologija otvorenog koda bez naknade.

I Google i Qualcomm nedavno su se pridružili drugim industrijskim igračima kako bi pokrenuli RISC-V softverski ekosistem (RISE). Kao arhitektura skupa instrukcija otvorenog koda, RISC-V tehnologija podstiče inovacije dozvoljavajući bilo kojoj kompaniji da razvije potpuno prilagođena procesorska jezgra.

To proširuje tržište jer postoji prostora da se veći broj kompanija uključi u posao, što potom stvara povećanu inovaciju i konkurenciju. Vreme lansiranja komercijalnog proizvoda za rešenje zasnovano na RISC-V nosivim uređajima i dalje nije poznato, ali će biti zvanično najavljeno.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi