Google planira alatke za RISC-V Android u 2024. godini i želi da programeri "budu spremni"

Google, Android i RISC-V ulaze u novu eru uvođenjem emulatora koji je već spreman, i ostalim alatima koji dolaze već tokom naredne godine.

Google planira alatke za RISC-V Android u 2024. godini i želi da programeri "budu spremni"

Android polako ulazi u RISC-V eru. Do sada smo videli da Google želi da pruži podršku za dolazeću CPU arhitekturu “tier-1” u Androidu, postavljajući RISC-V rame uz rame sa Arm arhitekturom.

Qualcomm je najavio prvi masovni RISC-V Android čip, još uvek neimenovani Snapdragon Wear čip za pametne satove. Sada je Google objavio i vremenski okvir za alatke za razvoj putem Google Open Source Bloga. Poslednji post nosi naziv “Android i RISC-V: Šta trebate znati da budete spremni.”

Dovođenje Android operativnog sistema i ekosistema aplikacija do tačke u kojoj će moći da podrže novu arhitekturu zahtevaće ogroman trud od strane kompanije Google i programera, a ove alatke postavljaju osnovu za taj rad. Prvo, Google već ima virtualni emulator uređaja “Cuttlefish” koji radi, uključujući i gif animaciju pokretanja.

Ovo nije zvanični “Android Emulator”, koji je namenjen programerima aplikacija, već je Cuttlefish hardverski emulator za razvoj Android operativnog sistema. To je ista ideja kao i Android Emulator, ali za donji deo tehničkog steka – jezgro, okvir i hardverske delove.

Cuttlefish omogućava Google-u i drugima koji doprinose Android operativnom sistemu, da rade na RISC-V Android verziji, bez potrebe za pojedinačnim uređajem sa RISC-V. Google tvrdi da sada dovoljno dobro radi da možete preuzeti i emulirati RISC-V uređaj danas, iako kompanija upozorava da ništa još nije optimizovano.

Google planira alatke za RISC-V Android

Sledeći korak je pokretanje Android Emulatora (za programere aplikacija), a Google kaže: “Do 2024. godine, planiramo da emulatori budu dostupni javnosti, sa potpunim skupom funkcija za testiranje aplikacija na različitim vrstama uređaja!” Dobra stvar kod Androida je da je veći deo koda aplikacija napisan bez arhitekture na umu – sve je samo Java/Kotlin.

Dakle, kada Android RunTime počne da generiše RISC-V kod, veći deo koda aplikacija trebao bi da radi bez problema. To znači da će veći deo posla za prilagođavanje biti potreban za stvari napisane u NDK-u (Native Developer Kit), kao što su biblioteke i igre. Emulator će svakako i dalje biti odličan za testiranje.

Post takođe potvrđuje, ovaj put sa Google-ove strane, da će Qualcomm pametni sat biti prvi RISC-V Android uređaj na tržištu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi