Google je platio 26 milijardi dolara u 2021. godini za status podrazumevanog pretraživača

Potpredsednik kompanije je svedočio u petak da je Google platio 26,3 milijarde dolara u 2021. godini kako bi zadržao status podrazumevanog pretraživača

Google je platio 26 milijardi dolara u 2021. godini za status podrazumevanog pretraživača

Izvršni direktor kompanije Google je otkrio ove brojke tokom antitrust suđenja protiv ovog pretraživačkog giganta od strane američkog Ministarstva pravde.

Potpredsednik Prabhakar Raghavan je svedočio u petak da je Google platio 26,3 milijarde dolara u 2021. godini kako bi zadržao status podrazumevanog pretraživača i povećao saobraćaj, izveštava Bloomberg. Verovatno je veći deo tog iznosa otišao Apple-u, kojem je već godinama plaćao enormne sume kako bi ostao default opcija pretraživanja na iPhone-u, iPad-u i Mac-u.

Raghavan, koji je svedočio kao deo kontinuiranog antitrust sudskog postupka Ministarstva pravde protiv kompanije, rekao je da je Google oglašavanje na pretraživaču ostvarila prihod od 146,4 milijarde dolara u 2021. godini, što stavlja u perspektivu iznos od 26 milijardi dolara koji su platili za status podrazumevanog pretraživača. Izvršni direktor je pojasnio da je status podrazumevanog pretraživača bio najskuplji deo troškova za povećanje saobraćaja.

Raghavan nije pomenuo koliko od tih 26,3 milijarde dolara otišlo Apple-u, ali CNBC izveštava da je procena Bernstein-a, procenila da bi Google mogao platiti Apple-u do 19 milijardi dolara ove godine za privilegiju statusa podrazumevanog pretraživača.

Google troškovi uvećani četiri puta, a prihod udvostručen

Na slajdu prikazanom u sudu, otkriveno je da je Google u 2014. godini ostvario prihod od 47 milijardi dolara od pretrage, dok je platio 7,1 milijardu dolara za status podrazumevanog pretraživača. Raghavan je svedočio da su ukupni troškovi koje je Google plaćao za ovaj status, gotovo četiri puta porasli od 2014. do 2021. godine, dok se prihod od reklama kroz pretragu gotovo udvostručio.

Google se protivio objavljivanju ovih brojki, tvrdeći da bi to moglo oštetiti njegovu sposobnost za pregovaranje o budućim ugovorima. Sudija Amit Mehta, koji nadgleda slučaj, nije se složio s tim stavom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. RingeRaja

    Grozno!

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi